ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

Συνταξιούχοι υποψήφιοι

ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

Όταν εκλέγεται ένας δήμαρχος, ακόμα και ένας δημοτικός σύμβουλος έχει τον χρόνο –συνήθως μια 4ετία- για να δείξει την δυναμικότητα του στα προβλήματα του τόπου που τον εξέλεξε. Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές συμφωνούμε όλοι με αυτό.
Αυτό όμως που δεν μπορώ να καταλάβω είναι κάποιους που ζητούν να επανεκλεγούν γιατί δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν να δείξουν την δυναμική τους στην πρώτη χρονική περίοδο της τετραετίας.
Πιστεύω ότι ένας υποψήφιος δήμαρχος είναι και έτοιμος να αναλάβει τον δήμο και να τον διοικήσει με τον καλύτερο τρόπο. Αν δεν τα καταφέρει ή αν διαπιστώσει ότι δεν ήταν έτοιμος ενώ τώρα απόκτησε τις γνώσεις για να τον διοικήσει κατ΄ εμέ πρέπει να παραχωρήσει τη θέση του σε νεότερο υποψήφιο.
Η κατάσταση επιβαρύνεται αν ο υποψήφιος δεν έγινε δεκτός από τον λαό και δεύτερη φορά και ζητά τρίτη κατά σειρά φορά να θέσει υποψηφιότητα. Αυτό είναι ντροπή τόσο για τον υποψήφιο όσο και για μας που μας θεωρεί χαμηλότερου πνευματικού επιπέδου επειδή δεν τον εκλέξαμε την δεύτερη φορά. Γιατί αν άξιζε ο λαός θα τον είχε ψηφίσει και την δεύτερη φορά. Αρνούμενος όμως ο λαός να του δώσει το δικαίωμα επανεκλογής του είπε καθαρά ότι δεν του κάνει.
Αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουν ορισμένοι υποψήφιοι και να παραχωρήσουν τις θέσεις τους σε νεότερα άτομα. Κι αν θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν τον τόπο στον οποίο ζουν ας συνεργαστούν και ας βοηθήσουν αυτά τα νεότερα άτομα.
Σημείωση: Νεότερα όχι μόνο στην ηλικία αλλά και στα μυαλά.

 

Οι υποψηφιότητες

Οι εποχές πράγματι είναι δύσκολες, εκτός από την οικονομική κατάσταση που υπάρχει στον δήμο της Αίγινας προστίθεται και αυτή του προσωπικού το οποίο όλο και μειώνεται. Και σαν να μην φτάνει αυτό έρχεται η Κυβέρνηση τώρα και λέει ότι θα πάρει από τον δήμο 12 υπαλλήλους σαν πλεονάζον προσωπικό.
Εν τούτοις κάποιοι από το παρελθόν προθυμοποιούνται να αναλάβουν το τιμόνι σε έναν χρεοκοπημένο δήμο και αδύναμο να λειτουργήσει.
Ο πρώην δήμαρχος κ. Κουκούλης επιχειρεί και πάλι να θέσει υποψηφιότητα παρόλη την αρνητική ψήφο που πήρε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές από τον λαό της Αίγινας. Ο πρώην δήμαρχος κ. Μούρτζης νομίζει ότι είναι μια ευκαιρία τώρα να ξανακαθίσει στην πολυθρόνα του δημάρχου παρόλο που οι δικοί του άνθρωποι του λένε να μη το επιχειρήσει.
Ο γιατρός φαίνεται να επιθυμεί την εκ νέου υποψηφιότητα για τον δήμο αν και αρκετά στελέχη του έχουν απομακρυνθεί από τον τελευταίο συνδυασμό του.
Νέα υποψηφιότητα πρέπει να θεωρείται και αυτή του Πέτρου Πετρίτη που θα μαζέψει κοντά του τα στελέχη του σημερινού δημάρχου κ. Σακκιώτη.
Τέλος θα έχουμε και δυο «κομματικές» υποψηφιότητες του Αντώνη Ντελή από τον ΣΥΡΙΖΑ και του Στ. Κοττάκη από το ΚΚΕ.
Να ευχηθούμε σε όλους καλή επιτυχία και σε εμάς να μας φέρει ο Αγιος Βασίλης έναν δήμαρχο δημιουργικό, δυναμικό που να μας απαλλάξει από τα «συμφέροντα» που κρατούν την Αίγινα σε στασιμότητα.

Τι νησί θέλουμε

Κάθε προεκλογική περίοδο ξεκινάμε με το ερώτημα «τι δήμαρχο θέλουμε» για να καταλήξουμε λίγες μέρες πριν από την ψήφο μας στο ερώτημα «ποιόν δήμαρχο θέλουμε».
Είναι τεράστια η διαφορά που προκύπτει στις απαντήσεις αυτών των ερωτήσεων. Ενώ πρέπει να αγωνιστούμε όλοι και να απαντήσουμε τι σόϊ δήμαρχο θέλουμε, τι νησί θέλουμε και μετά να ψάξουμε για τα πρόσωπα πηγαίνουμε κατευθείαν στο ψευτοδίλημμα ποιος από τους υποψήφιους είναι καταλληλότερος. Αποτέλεσμα μετά τις εκλογές να δυσανασχετούμε με τις επιλογές μας.
Φτάνουμε έτσι σήμερα, έξι μήνες πριν από τις εκλογές να συζητάμε κατεβαίνει ο Μούρτζης με τους τάδε συμβούλους ή ο Γρηγορόπουλος πήρε το χρίσμα ή ο Κουκούλης ξαναθέτει υποψηφιότητα. Και μέχρι να οριστικοποιηθούν τα πράγματα εμείς αρχίζουμε να επιχειρηματολογούμε υπέρ του ενός ή του άλλου αποκτώντας σιγά-σιγά την φίλαθλο ιδιότητα
Πρέπει πρώτα να απαντήσουμε σε βασικά ερωτήματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη του νησιού και μετά να βρούμε τον δήμαρχο που θα τα υλοποιήσει.
Οπως, θέλουμε το νησί μας να αποκτήσει την παλιά του αίγλη, την γραφικότητα του, την καθαριότητα, στοιχεία βασικά στην προσέλκυση καλής ποιότητας τουρισμού;
Τότε πρέπει να πεζοδρομηθεί η πόλη, να φύγουν τα θερμοκήπια, να αλλάξει χαρακτήρα η τσιμεντένια προβλήτα του Αη Νικόλα, να υπάρξει συγκοινωνία.
Ας αναρωτηθεί ο καθένας γιατί τα άλλα νησιά έχουν καλό τουρισμό. Το μόνο που διαθέτουν είναι η γραφικότητα και η καθαριότητα.
Πρέπει λοιπόν πρώτα να αποφασίσουμε τι νησί θέλουμε και παράλληλα τον δήμαρχο που θα μπορεί να τα κάνει πραγματικότητα. Και όχι να φτάνουμε στο σημείο και να λέμε τώρα ποιόν να ψηφίσουμε μαζί με όλες τις ψευδουποσχέσεις. Η μόνη χαμένη θα παραμένει η Αίγινα.

ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ;

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΣΒΗΣΕ…ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ είναι ο τίτλος του άρθρου του δημοτικού συμβούλου κ. Πέτρου Πετρίτη για τις δημοτικές εκλογές του 2014.
Κατ΄αρχάς μας παραξενεύει λιγάκι ο τίτλος. Τι εννοεί ο κ. Πετρίτης παλιό και τι καινούργιο; Μήπως εννοεί παλιό την κάθοδο του πρώην δημάρχου; Μήπως εννοεί καινούργιο την κάθοδο την δική του; Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη γνώμη σε αυτά που γράφει.
Ξεκινώντας το άρθρο του θάβει όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές μέχρι το 2000 ενώ θίγει και την «απουσία στοχευμένου στρατηγικού σχεδιασμού σε βάθος χρόνου». Εμείς απλά του υπενθυμίζουμε ότι επί μια τριετία αυτός είχε την πίττα, αυτός και το μαχαίρι.
Στη συνέχεια ο κ. Πετρίτης αναφέρεται σε μια «Νέα Αίγινα» στην οποία συμμετοχή θα έχουν μόνο οι γενιές των 30άρηδων και 40ρηδων οι οποίες καλούνται να οδηγήσουν το νησί σε «πιο υγιή φάση της ιστορίας του».
Φαίνεται ότι ο κ. Πετρίτης έχει ξεχάσει ότι πριν 17 μήνες έθεσε υποψηφιότητα σε ένα κόμμα που θεωρήθηκε υπεύθυνο για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η επιλογή του μόνο «καινούργιο» δεν σηματοδοτεί και έρχεται και σε αντίθεση με τον τίτλο του άρθρου…

Η μεταφορά νερού

Διάβασα το σχόλιό σας σχετικά με όσα σας είπε ο κ. Δήμαρχος για την μεταφορά του νερού και την πρότασή του οι μεταφορείς  να πηγαίνουν νερό μόνο στην Πέρδικα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί  ο κ. Δήμαρχος  με αυτή του την πράξη χωρίζει τον λαό της Αίγινας. Γιατί θα πρέπει οι υπόλοιποι να πίνουμε ή να πλενόμαστε με λίγη θάλασσα. Μήπως δεν είναι  μόνον η αιτία  το ότι το ελεγκτικό συνέδριο έχει καθυστερήσει να επικυρώσει τους διαγωνισμούς νερού, ή και το ότι έχουμε αδυναμία είσπραξης οφειλομένων από τους καταναλωτές ύδρευσης;
 Δεν μπορεί να επιδοτείται συνεχώς η Δημ. Αρχή για μεταφορά νερού και να μην απολογείται ο Δήμος για ανείσπρακτα  τέλη. Πείτε μας πόσα είναι τα ανείσπρακτα ποσά των οφειλετών μέχρι σήμερα και τι απόφαση έχετε πάρει προκειμένου να μειωθεί το κόστος των οφειλομένων  από την ύδρευση ποσών ή μήπως είναι δυσβάστακτο το πολιτικό κόστος και δεν προσαρμόζονται τα τέλη ύδρευσης στο πραγματικό κόστος.
Υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες για κόστος νερού-σκουπιδιών ως ανταποδοτικών τελών;
Θέματα όπως νερό – σκουπίδια - καθυστερήσεις οφειλών από τους δημότες,-υποχρεώσεις του Δήμου, θα πρέπει να απασχολούν τις συνεδριάσεις του Δημ. Συμβουλίου προκειμένου να βρίσκονται λύσεις  και όχι να αναλώνονται Δημοτικοί σύμβουλοι σε παραταξιακούς διαξιφισμούς και τελικά χωρίς αποτέλεσμα.
Όπως λέει ένας καλός μας φίλος « των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».
Μήπως η καθυστέρηση του προκαταρτικού ελέγχου του Ελεγκ. Συνεδρίου οφείλεται στην βραδεία εξέλιξη της διαδικασίας διαγωνισμού μεταφοράς νερού εξ ΄υπαιτιότητός σας και υπάρχει  κίνδυνος κε Δήμαρχε να υποστείτε τις συνέπειες του νόμου, αν μείνει η Αίγινα χωρίς νερό.
Φιλικά
Ανδρέας Αποστολίδης