ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΤΟ Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σε επίσημη τελετή στο Υπουργείο Παιδείας, στις 2/11/2012, βραβεύτηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας, διά του "Βραβείου Αριστείας και Καινοτομίας για έτος 2012" του Υπουργού Παιδείας που απονεμήθηκε στον κ. Νεκτάριο Κουκούλη, Αντιδήμαρχο Αίγινας, υπό την ιδιότητά του ως εκπαιδευτικού του Σχολείου, για την επιτυχημένη οργάνωση, για άλλη μια χρονιά, του προγράμματος εκπαιδευτικών διαδραστικών τηλεδιασκέψεων ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2011, που έγινε από την ΣΤ2 τάξη του περσινού σχολικού έτους, σε συνεργασία με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κισσάμου Χανίων.

Το πρόγραμμα γίνεται με συνεργασία οκτώ σχολείων από Αθήνα, Κρήτη και από το 2005 συμμετέχει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας, με συντονιστή το κ. Νεκτάριο Κουκούλη. Η συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών είναι εθελοντική. Το Σχολείο διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια Πληροφορικής με υποδομή και πραγματοποίησης τηλεδιασκέψεων.

Το Πρόγραμμα ΟΔΥΣΣΕΑΣ είναι καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαδραστικών τηλεδιασκέψεων με εκπαιδευτικά αντικείμενα διαθεματικού χαρακτήρα, βασισμένο σε ομαδοσυνεργατικές κοινές δράσεις μεταξύ τάξεων σχολείων και διεθνή επιστημονικά πρότυπα. Έχει παρουσιάσει μεγάλη επιτυχία και παρουσιαστεί σε δεκάδες πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Το 2009, το πρόγραμμα βραβεύτηκε μετά από πανελλήνιο διαγωνισμό και με το βραβείο "ΚΑΙΝΟΝΟΤΟΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ" (innovative teachers), που το ελληνικό τμήμα της Microsoft απένειμε για πρώτη φορά σε Δημοτικό Σχολείο, ενώ στη συνέχεια είχε συμμετάσχει στον ομώνυμο διεθνή διαγωνισμό στη Μόσχα. Η επιστημονική και παιδαγωγική παρακολούθηση γίνεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ρεθύμνου του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον καθηγητή του κ. Παναγιώτη Αναστασιάδη.

Αξίζουν συγχαρητήρια κυρίως σε όλους τους μαθητές και φυσικά στους υπεύθυνους δασκάλους του εκπαιδευτικού προγράμματος κ. κ. Κουκούλη Νεκτάριο και Λορέντζο Θεόδωρο και στη νέα Διευθύντρια του Σχολείου. Συγχαρητήρια ανήκουν, επίσης, στη δασκάλα κ. Μανούσου Ευαγγελία, διδάκτορα του ΕΑΠ, στην οποία ανήκει το εκπαιδευτικό υλικό "Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΣΟΣ", με το οποίο εργάστηκαν οι μαθητές και μαθήτριες.

 

ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΥ

Την Τετάρτη 21/11/2012 μία ομάδα τριάντα μαθητών του Γυμνασίου Μεσαγρού συνοδευόμενοι από τη Διευθύντρια του σχολείου και δύο καθηγητές τους , επισκέφτηκε τη Βουλή των Ελλήνων- το δεύτερο σχολείο από όλη την Ελλάδα-στα πλαίσια των καινοτόμων παιδαγωγικών δράσεων για τη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση και την Πολιτική Αγωγή στο σχολείο.

Οι μαθητές μας μέσα σ' ένα άρτια οργανωμένο πρόγραμμα είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια ιστορική περίοδο, πολύ μακρινή τους ,αλλά άκρα ενδιαφέρουσα, τότε που για πρώτη φορά καθιερώνονταν οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί, την εποχή από τον Όθωνα ως τον Γεώργιο τον Α΄ και κυρίως την κρίσιμη περίοδο της διακυβέρνησης του Χαρίλαου Τρικούπη και την καθιέρωση "της Δεδηλωμένης".Οι μαθητές έγιναν μέρος της Ιστορίας και πρωταγωνιστές της, αφού συμμετείχαν ως πολιτικοί-εκπρόσωποι των τότε κομμάτων-ως υποψήφιοι βουλευτές-ως σφαιριοδότες και ψηφολέκτες στις εκλογικές διαδικασίες. Ψήφισαν με σφαιρίδια σε κάλπη χωρισμένη σε δύο τμήματα, μαύρο και λευκό. Έτσι κατανόησαν τους όρους-φράσεις που χρησιμοποιούμε σήμερα, όπως: "θα ρίξω μαύρο, τον μαύρισα". Παρακολούθησαν σε οπτικοακουστικό υλικό την κρίσιμη συνεδρία της αποδοχής εκ μέρους του τότε βασιλιά Γεωργίου του Α΄ της καθιέρωσης της αρχής της "Δεδηλωμένης", αρχής που ισχύει σε όλα τα δημοκρατικά πολιτεύματα μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα μέσα από διάλογο έφθασαν στη σημερινή πολιτική κατάσταση. Παρακολούθησαν ένα σύγχρονο ντοκιμαντέρ σχετικό με τα πλεονεκτήματα και τις στρεβλώσεις της Δημοκρατίας και τις υποχρεώσεις που έχει ο κάθε πολίτης χωριστά να εργαστεί για την βελτίωση των θεσμών και την προάσπιση της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια οι μαθητές παρακολούθησαν από τα θεωρεία της Βουλής μέρος της συζήτησης για τα εργασιακά δικαιώματα και ενθουσιάστηκαν, όταν αναγγέλθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής η παρουσία τους και έτυχαν του θερμού χειροκροτήματος των παρευρισκομένων βουλευτών.

Τέτοια προγράμματα και πρωτοβουλίες της Βουλής των Ελλήνων πρέπει να πραγματοποιούνται, γιατί βοηθούν την εκπαιδευτική διαδικασία και διευρύνουν τον πνευματικό ορίζοντα των μαθητών.

Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

    

  Με αφορμή την παρουσία του στο νησί μας για  την ομιλία του για την "άμεση δημοκρατία", το απόγευμα της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου στο Δημοτικό θέατρο Αίγινας, ο Μανόλης Γλέζος επισκέφτηκε το πρωί της επόμενης μέρας  τα δυο μεγάλα σχολεία της Αίγινας (1ο και 2ο) και  συνομίλησε με τους μαθητές των σχολείων για τους αγώνες και την αντίσταση των νέων παιδιών ενάντια στους κατακτητές  Γερμανούς και Ιταλούς, στα  χρόνια της Κατοχής . Ο ήρωας-σύμβολο της Εθνικής αντίστασης, ( που μαζί με το σύντροφό του Απόστολο Σάντα το βράδυ της 30 με 31 Μαΐου του 1941 κατέβασαν την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη) , έγινε δεκτός με   ενδιαφέρον και ενθουσιασμό από τους  μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν με ερωτήσεις αλλά και δικές τους σκέψεις, μαθαίνοντας με πιο άμεσο και ουσιαστικό τρόπο τις σύγχρονες ηρωικές σελίδες της ιστορίας του τόπου μας.