ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

Νέος γραμματέας και νέος πρόεδρος στον ΔΑΟΑ

Ο δήμαρχος αδειάζει τον πρόεδρο
Δυο ψηφοφορίες για το ίδιο θέμα

Με τη δεύτερη ψηφοφορία εκλέχτηκε γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου ο σύμβουλος κ. Αναστάσιος Κρεούζης στη θέση του παραιτηθέντος Μανώλη Νικολούζου.

Το θέμα που αφορούσε την έγκριση δαπανών και τρόπου εκτέλεσης εργασιών του Δήμου δημιούργησε κάτι το ανεπανάληπτο.  Εφόσον η ψηφοφορία ξεκίνησε και από τις επι μέρους εργασίες οι σύμβουλοι ψηφίζουν ποιες δεν εγκρίνουν  και ποιες ναι φτάνουμε στην ώρα που το Προεδρείο ανακοινώνει τα αποτελέσματα. Τότε ζητά τον λόγο ο δήμαρχος και λέει «Διαδικαστικά δεν υπάρχει επιμέρους ψηφοφρία ή ψηφίζεται ολόκληρο ή όχι» και αδειάζει τον πρόεδρο του ΔΣ από την διαδικασία που τήρησε. Χωρίς να χάσει χρόνο ο πρόεδρος αναγνωρίζει ότι είχε κάνει λάθος και λέει «Επαναλαμβάνω την ψηφοφορία γιατί εισήλθε με λάθος τρόπο».
Ο κ. Γκότσης είπε ότι είναι παράνομη η επανάληψη της ψηφοφορίας και ζήτησε να προχωρήσει το προεδρείο στο επόμενο θέμα. Μάλιστα είπε ότι θα κάνει προσφυγή στη συγκεκριμένη απόφαση και πολύ καλά θα κάνει.
Τα ερωτήματα που τίθεται είναι αφού ο δήμαρχος είδε την λάθος διαδικασία γιατί την άφησε να προχωρήσει; Ο πρόεδρος χωρίς να έχει μελετήσει τα θέματα προχωράει σε τέτοιες ψηφοφορίες;
Δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ δημάρχου και προέδρου ή κάνει και πάλι ότι θέλει ο δήμαρχος;

Στο 7ο θέμα είχαμε τις παραιτήσεις του ΔΑΟΑ. Παραιτήθηκαν κατά σειρά ο πρόεδρος κ. Εμμανουήλ Νικολούζος και τα μέλη Σωτήρης Κρεούζης, Στάθης Νικολούζος και Ιωάννης Σταθόπουλος. Στη θέση τους ο κ. Δήμαρχος πρότεινε τους Αλυφαντή Γεώργιο του Ζαφείρη, Καλαμάκη Ιωάννη, Κρεούζη Αναστάσιο και Φίλιππα Τζίτζη ως πρόεδρο του ΔΑΟΑ.
Στο άκουσμα της πρότασης και συγκεκριμένα στο όνομα του Φίλιππα Τζίτζη οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αμφέβαλαν για την σοβαρότητα της πρότασης με χαρακτηριστικά λόγια αυτά του Οικονόμου «Όχι στις πολιτικές συναλλαγές, όχι στις τούμπες».
Είναι γεγονός ότι την πρώτη διετία ο κ. δήμαρχος είχε ορίσει ως αντιδήμαρχο των πολιτιστικών τον κ. Φίλιππα Τζίτζη που δεν άργησε να τον εκδιώξει από την θέση αυτή ως μη συνεργάσιμο. Ο Φίλιππας από την μεριά του απήντησε με σκληρά λόγια για να φτάσουμε σήμερα σε ένα φιλόδοξο  πάντρεμα  με άγνωστο χρόνο ζωής. Το ερώτημα που πλανιέται είναι πάνω σε ποια στοιχεία βασίστηκε αυτή νέα «συνεργασία».

Το θέμα του ΚΤΕΛ έθεσε ο πρόεδρος του διαμερίσματος Μεσαγρού κ. Γκαρής λέγοντας χαρακτηριστικά «Η περιφέρεια πλήγεται βάναυσα αυτή τη φορά. Αν δεν λυθεί η συγκοινωνιακή σύνδεση είμαστε χαμένοι». Το ίδιο θέμα είχε θίξει νωρίτερα και ο πρόεδρος της Πέρδικας κ. Αμάφης.
Απάντηση δεν πήρε ο πρόεδρος παρά μόνο ευχολόγια από τον δήμαρχο ο οποίος μίλησε για τα έγγραφα και τις συναντήσεις που έχει κάνει για το ΚΤΕΛ χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει αποτέλεσμα.

Η κ. Κανελά ζήτησε να γίνονται ανά 15 ημέρες δημοτικά συμβούλια με συγκεκριμένα θέματα μερικά εκ των οποίων ανάφερε. Δεν μας είπε αν οι σύμβουλοι θα παίρνουν αποζημίωση ή όχι σε αυτά τα εξτρά συμβούλια.

Ο κ. Οικονόμου ζήτησε να μάθει αν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες στον παιδικό σταθμό ώστε να μη χαθούν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Ηλίας Μπέσης είπε ότι μέχρι τώρα η αποκομιδή των απορριμμάτων γινόταν με δυο αυτοκίνητα ενώ τώρα έχουν επισκευαστεί και άλλα και είναι ικανά να διατηρήσουν την καθαριότητα σε όλη την περιφέρεια του νησιού. Δουλεύει και ο κλαδοτεμαχιστής του οποίου τα τεμάχια στέλνονται κατευθείαν στα ΧΥΤΑ.

Η παραίτηση το προέδρου του Βαθέος κ. Μαλτέζου έχει γίνει αποδεκτή είπε ο κ. δήμαρχος, κλήθηκε η κ. Μεθενίτη Δήμητρα η οποία δεν αποδέχτηκε και σήμερα θα κληθεί ο κ. Βαζαίος Ευάγγελος

Το δημοτικό συμβούλιο αποδέχτηκε το ποσόν των 67.800 ευρώ που αντιστοιχεί σε 4 δόσεις της ΣΑΤΑ 2013 που θα διατεθούν σε  καθαρισμό των ακτών, κλάδευση δέντρων, σε έργα στον σκουπιδότοπο και στις νέες δεξαμενές ύδρευσης.

Στην ΚΕΔΑ παραιτήθηκε η κ. Βενιέρη Μαρία και αντικαταστάθηκε από την γραμματέα του συλλόγου ΑΦΑΙΑ κ. Νιάτση Νεκταρία.

 

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 12-4-2013

Το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε στις 12 Απριλίου με 26 θέματα στην ημερήσια διάταξη και δυο επείγοντα. Ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα για να τελειώσει λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα με παρόντες συμβούλους που αριθμούντο με τα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι μια τακτική όπου οι σύμβουλοι και οι επικεφαλής των συνδυασμών καταναλώνονται σε ερωτήσεις και σε θέματα παρουσία των λιγοστών πολιτών που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις και μετά αποχωρούν κι έτσι τα θέματα ψηφίζονται ευκολότερα αφού οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης παραμένουν μόνοι τους. Πρέπει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να μειώσει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και να αντιστρέψει τη σειρά της συζήτησης. Πρώτα τα θέματα και μετά ας καθίσουν να φιλοσοφήσουν όσοι θέλουν.

Το πρώτο εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα ήταν «Συμμετοχή στο  χρηματολογικό πρόγραμμα αστική αναζωογόνηση 2012-2015 του υπουργείου περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής και συγκεκριμένα του πράσινου ταμείου για προμήθεια βυθιζόμενων κάδων διαβαθμισμένης συμπίεσης.
4 συστήματα βυθιζόμενων κάδων προϋπολογισμού 297.660 ευρώ. Χωρίς καμία επιβάρυνση του δήμου.
Το θέμα αφορά 4 συστήματα βυθιζόμενου κάδου απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας που συμπιέζονται χωρίς να αφήνουν οσμές ή υγρά.
Ο κ. Κοττάκης είπε ότι θα πληρώσει το δημόσιο και κάποιες εταιρείες θα τα οικονομήσουν Είναι το πρώτο βήμα για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και δήλωσε  παρών.
Ο κ. Γρηγορόπουλος δήλωσε «Πολύ φοβάμαι ότι εδώ στην Αίγινα εμείς δεν πλένουμε τους υπάρχοντες κάδους και οι βυθισμένοι απλά θα παραμείνουν βυθισμένοι».

Το δεύτερο θέμα ήταν η αποδοχή της επιχορήγησης του δήμου για να πληρωθούν το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου χρόνου οι 8 εθελοντές τροχονόμοι.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης υπήρχε και το θέμα «Συζήτηση για τις οικονομικές εκκρεμότητες και τις οφειλές από τέλη ύδρευσης του ΕΚΠΑΖ»
Το χρέος μαζί με τις προσαυξήσεις φτάνει τις 156.869 ευρώ και η οικονομική επιτροπή του δήμου έστειλε εξώδικο αναγκαστικής κατάσχεσης ακινήτων στην Περιφέρεια Αττικής γι αυτές τις οφειλές. Το καθεστώς λειτουργίας του ΕΚΠΑΖ παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο με το οικόπεδο να ανήκει στην Ιερά Μονή της Χρυσολεόντισσας, τα κτίρια στην Περιφέρεια Αττικής  και την διαχείριση να την ασκούν εθελοντές πολίτες.
Ο εκπρόσωπος του ΕΚΠΑΖ κ. Μπήτρος δήλωσε ότι το χρέος είναι από το 2000 και παρόλη την διαφήμιση που προσφέρει το Κέντρο στην Αίγινα δεν έχει γίνει κανένα έργο συντήρησης, Η Περιφέρεια που πρέπει να βοηθήσει το Κέντρο αδιαφορεί και κάποιες επισκευές γίνονται από τους εθελοντές με δικά τους χρήματα. Πέρσι έκοψε το νερό ο δήμος παράνομα τη στιγμή που υπήρχαν ζώα μέσα.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέφεραν ότι δεν μπορεί να γίνει διαγραφή του χρέους και δήλωσαν ότι δεν έχει εκμεταλλευτεί ο Δήμος το Κέντρο που μπορεί να προσφέρει  στον περιβαλλοντικό τουρισμό.
Τώρα ως προς το χρέος οι εθελοντές του Κέντρου δηλώνουν ότι  υπάρχει διαρροή νερού ενώ δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρουν ότι απλά υπάρχει μεγάλη κατανάλωση η οποία αυξάνεται προοδευτικά από το 2000 για να φτάσει το δίμηνο να καταναλώνονται 1200 κυβικά!
Από την συζήτηση δεν βγήκε κανένας σοφότερος ούτε απαλλάχτηκε των ευθυνών του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών για το ανείσπρακτο χρέος και τη λύση αναμένεται να δώσει η Περιφέρεια σε προγραμματισμένη συνάντηση εντός των προσεχών ημερών.

Εγκρίθηκε το Διετές Πρόγραμμα Δράσης 2013-2014 της Κ.Ε.Δ.Α.
Ο κ. Οικονόμου πρότεινε να ενταχθεί στο πρόγραμμα και Κοινωνικό Παντοπωλείο στο οποίο ο δήμαρχος είπε ότι έχει βρει και τον χώρο στο κέντρο της Αίγινας που θα στεγάσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο χωρίς να μας εξηγήσει γιατί δεν υπάρχει στο Πρόγραμμα.
Ο κ. Γρηγορόπουλος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος και ο κ. Κοττάκης είπε ότι  δεχόμαστε κάποιες διαπιστώσεις αλλά από κει και πέρα δεν γίνεται τίποτα.
Ο κ. Κουκούλης Π. ζήτησε να περιοριστούν οι δράσεις στις δυνατότητες της ΚΕΔΑ και να φύγουν τα ευχολόγια
Το πρόγραμμα δεν ψήφισε από την Συμπολίτευση η κ. Κανελά.
  
Ακολούθησε και ο προϋπολογισμός της ΚΕΔΑ ο οποίος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Τα γενικά έσοδα και έξοδα ανέρχονται στα 322.700 ευρώ ενώ το αποθεματικό στο ποσό των 2.580 ευρώ.
Ο κ. Κουκούλης Π. παρατήρησε ότι το πρόγραμμα δράσης για το 2013 δεν βρίσκεται στον προϋπολογισμό ενώ πολίτης παρατήρησε ότι το 2012 η ΚΕΔΑ εισέπραξε για πολιτιστικό τέλος 50.000 και ο προϋπολογισμός αναφέρει φέτος 70.000 ευρώ δηλαδή 120% επάνω. Από την συζήτηση φάνηκε ότι πρέπει ο Δήμος να επιχορηγήσει την ΚΕΔΑ με τις παλιές οφειλές για να κλείσει το θέμα.
Από την συμπολίτευση μειοψήφισε η κ., Κανελά.

Εγκρίθηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΔΑΟΑ με έσοδα 48.331,74 ευρώ, έξοδα 47.988,85 και αποθεματικό 342,89 ευρώ.

Τον Δεκέμβριο του προηγούμενου χρόνου είχε εξαφανιστεί το υδρόμετρο που μετρά τις ποσότητες νερού που παραλαμβάνει ο δήμος από το υδροφόρο σκάφος στη θέση του ΝΟΑ. Έτσι η υπηρεσία ύδρευσης υπολόγισε την παραληφθείσα ποσότητα νερού σύμφωνα με τα δρομολόγια και την χωρητικότητα των πλοίων. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να υπολογίσει αν το πλοίο ήταν γεμάτο ή όχι. Στο θέμα μειοψήφισε η κ. Κανελά

Η συζήτηση κλονίστηκε λίγο όταν γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα συζητούντο τα θέματα διόρθωσης κυβικών νερού και η κ. Κανελά μίλησε για συνέχεια της φάμπρικας διόρθωσης λογαριασμών νερού με αποτέλεσμα να δεχτεί επίθεση από τον αντιδήμαρχο ύδρευσης κ, Μαρμαρινό ότι ψεύδεται.

Προβολή και διαμαρτυρίες στο ΔΣ της 12-4-13


                             
   Τον τελευταίο καιρό το δημοτικό συμβούλιο  παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα. Το ενδιαφέρον του βρίσκεται κυρίως στα προ ημερησίας διάταξης θέματα , όπου οι αιφνίδιες ανακοινώσεις του δημάρχου η οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων δημιουργούν θέματα τα οποία  αποσπούν μεγάλο χρόνο για να συζητηθούν.
   Το γεγονός αυτό υποχρεώνει και εμάς να παρουσιάσουμε με σχετική συντομία πρώτα όσα διαμείφθηκαν στη  φάση αυτή του συμβουλίου και κατόπιν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.  Ετσι λοιπόν έχουμε ως σπουδαιότερες απο τις ανακοινώσεις του δημάρχου:
   Εθεσε απο μόνος του θέμα καθαριότητας που εμμέσως πλην σαφώς όπως δήλωσε και η αντιπολίτευση αποτελεί ομολογία αποτυχίας. Κάποιες ακόμη υποσχέσεις ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν δεν φαίνεται να έπεισαν κανέναν περί αυτού.   
     Πρόβλημα υπάρχει με την διαχείριση των όγκων χώματος που προκύπτουν απο την εκσκαφή στα χερσαία. Κατά την ανακοίνωση του δημάρχου αυτό παρουσιάζεται ως δευτερεύον καλό του έργου γιατί με αυτά θα αποκαταστάθεί η βατότητα στους δασικούς δρόμους του νησιού. Κατά την γνώμη μας η εξήγηση είναι πολύ πιό απλή. Επειδή δεν υπάρχει μελέτη διαχείρισης του χωματικού ισοζύγιου δηλαδή με απλά λόγια που θα πάνε τα προϊόντα της εκσκαφής τα σκορπίζουμε όπου όπου και λέμε ότι κάνουμε και έργο.
    Μίλησε για την υπόθεση του 0,92 ευρώ ανα κυβικό που θέλει να μας επιβάλλει ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας   σαν τέλος και ανακοίνωσε ότι δεν εγκρίθηκε. Ομως πρόσθεσε ότι αυτό εγινε κατόπιν μεσολάβησης του αρμόδιου υπουργού και είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση των μελών του Δ.Σ. που θεώρησαν ότι χωρίς νομοθετική παρέμβαση κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και δεν θέλησαν να αναλάβουν την ευθύνη. 
  Νέα εμπλοκή παρουσιάστηκε στο θέμα του ΚΤΕΛ όπου έγινε και πάλι μυνητήρια αναφορά, επεβλήθηκαν πρόστιμα θα έχουμε πάλι περίοδο χάριτος και γενικώς τι είχες Γιάννη , τι  είχα πάντα.
     Απο την πλευρά των συμβούλων τώρα:
   Ο   κ. Γρηγορόπουλος έθεσε θέμα επί προσωπικού για δύο τουλάχιστον δημοτικούς συμβούλους που θεωρεί ότι τον μείωσαν προσωπικά τον κ. Οικονόμου και τον κ. Πετρίτη. Επέμενε ιδιαίτερα στο θέμα του πορίσματος της επιτροπής για το νερό και των χαμένων κυβικών.
   Ο κ. Κουκούλης   Π. αντέδρασε έντονα για το θέμα του νερού  δήλωσε ότι επειδή ήδη υπάρχει καθυστέρηση στην σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για τον υποθαλάσσιο αγωγό θα χαθούν οι προθεσμίες για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
   Απο την πλευρά των υπόλοιπων συμβούλων  τέθηκαν δεκάδες θέματα απο τα πλέον ευτράπελα μέχρι τα πιό σοβαρά. Σταχυολογούμε λοιπόν:
   Ο κ. Πετρίτης δήλωσε ότι πολύ του άρεσε φωταγωγημένη η πύλη του Βαρώτσου στο λιμάνι και πρότεινε να του αποδώσουμε τιμητική πλακέτα. Τι να πούμε και εμείς τώρα...
   Η κ. Κανελλά πρότεινε την σύγκληση θεματικών δημοτικών συμβουλίων για τα καυτά θέματα του νησιού και αν καταλάβαμε και καλά εξάρτησε και την περαιτέρω παρουσία της στα συμβούλια  απο αυτό.
   Ο κ. Πάλλης με το δικό του απολαυστικό  στύλ χαρακτήρισε τους δρόμους της Αίγινας ως πίστες μότο κρός και εγκάλεσε την διοίκηση για την κατάσταση στο σταθμό μεταφόρτωσης.    
    Πολύ ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του κ. Βάρτζελη ο οποίος κατέθεσε μια σειρά ενεργειών του δήμου για τις οποίες μοίρασε συγχαρητήρια στην διοίκηση με αποκορύφωμα την παρέμβαση του δημάρχου που τον συνεχάρη γι αυτή την πρωτοβουλία ενώ ο ίδιος κατά τα λεγόμενα του είναι άνθρωπος που δεν του αρέσει να προβάλλεται. Μέσα σε αυτή όμως την ωραία ατάκα βγήκε και μια σημαντική είδηση η οποία σερβιρίστηκε δεόντως και δεν τράβηξε την προσοχή. Ετσι λοιπόν ο κ. Βάρτζελης αφού διαμαρτυρήθηκε ότι η περιβαλλοντική μελέτη για τον κυματοθραύστη εγκρίθηκε στις 20 Φεβρουαρίου έφτασε στον δήμο μετά απο ένα μήνα. Και σαν να μην  έφτανε αυτό περιείχε και 121 περιορισμούς  οι οποίοι όπως αντιληφθήκαμε και απο την μετέπειτα παρέμβαση του αντιδημάρχου κ. Κουκούλη κάνουν το έργο πρακτικά μη εφαρμόσιμο. Δεν έβαλε βέβαια και κανένας κηδειόσημο στο έργο όμως το κλίμα αυτό έδειχνε. 

ΕΛΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ!!!

TΟ  Δ.Σ. ΤΗΣ  15/2/2013

 Στο δημοτικό συμβούλιο η   αρχική ενημέρωση κύλησε ομαλά. Χωρίς ιδιαίτερα θέματα και αντιπαραθέσεις. Οι τοποθετήσεις των συμβούλων όμως έθεσαν μια σειρά προβλημάτων. Η υπόθεση της μεταστέγασης του Αρχείου και της βιβλιοθήκης σε ένα ακόμη επεισόδιο , μια σειρά τρεχόντων προβλημάτων που τέθηκαν απο τους συμβούλους περί της ανύπαρκτης δημοτικής αστυνομίας, καθαριότητας κλπ.   και βεβαίως το σημαντικό αίτημα του κ. Κοττάκη για την μεταφορά του θέματος για το κέντρο υγείας που ήταν στην 10η θέση , να έρθει στην 1η για να μπορέσει να συζητηθεί προτού πιάσουν τα άγρια μεσάνυχτα. Οι απαντήσεις  του δημάρχου στα περισσότερα εξ αυτών ίδιες, μονότονες και χωρίς εκπλήξεις. Τις περισσότερες ερωτήσεις τις παρέκαμψε, δεν απάντησε καθόλου ,στα υπολοιπα όλα πάνε καλά  Αφού λοιπόν πέρασε η σχετική ώρα και έγινε το διαλειμμα με την επάνοδο μας περίμενε μια έκπληξη. Η διοίκηση έφερνε προς συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος μια νέα ρύθμιση για τις οφειλές του προς την ΕΥΔΑΠ.  Η αντιπολίτευση γενικώς δήλωσε ότι δεν μπορεί να συζητήσει  τέτοιο θέμα χωρίς κάποια εισήγηση η έστω ένα έγγραφο να βλέπει τι συζητείται.  Τελικά με την συναίνεση του κ. Κουκούλη το θέμα εγκρίθηκε ως κατεπείγον και πέρασε προς συζήτηση. Εκεί ουδείς μπορεί να περιγράψει τι συνέβη. Αλλα έλεγε στην εισήγηση του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος , άλλα ο δήμαρχος και  όσοι αφελείς πίστεψαν ότι αν το θέμα εισαχθεί προς συζήτηση θα μάθουν  περισσότερες λεπτομέρειες  κατάλαβαν ότι δεν είχαν καμιά ελπίδα. Μέσα σε αυτή την ανακατοσούρα υπήρξαν κάποιοι που υποστήριξαν ότι κατάλαβαν την εισήγηση. Τα συγχαρητήρια μας μιας και πρέπει να  διαθέτουν πολύ υψηλό IQ. Τελικά το θέμα εγκρίθηκε με 12 ναι, 3 παρόν και 3 όχι. Αρα όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος το θέμα εγκρίθηκε. Η επίσκεψη του κ. Γρηγορόπουλου στο προεδρείο κάποιους ψύλλιασε όμως το θέμα είχε συνέχεια. Αφού πέρασε κάμποση ώρα και αφού είχε συζητηθεί και το επόμενο θέμα το προεδρείο προφανώς με την παρέμβαση του κ. Γρηγορόπουλου αντελήφθη ότι λόγω του κατεπείγοντος  το θέμα απαιτούσε απόλυτη πλειοψηφία και όχι των παρόντων. Ετσι τελικά δεν εγκρίθηκε. Το θέμα αφορούσε την επέκταση δόσεων απο χρέη προς την ΕΥΔΑΠ  και  έτσι με πλήρη ανευθυνότητα η διοίκηση κατάφερε να μην εγκριθεί ένα θέμα που υπό άλλες συνθήκες θα είχει ψηφιστεί ομόφωνα.

    Ακολούθησε αποδοχή του αιτήματος για την πρόταξη του θέματος του κέντρου υγείας όπου νέα κεραμίδα μας περίμενε. Η διοίκηση λειτουργούσα προφανώς με την γνωστή λογική της,  αυτήν του ράβε ξήλωνε, προώθησε ένα τυπικό ψήφισμα προκειμένου να βγάλει απο πάνω της την υποχρέωση. Ομως επειδή το θέμα καίει οι παρεμβάσεις ήταν καίριες ,  ήταν απολύτως σαφές ποιοί ήξεραν τι έλεγαν και ποιοί έλεγαν για να λένε. Οι γιατροί κ. Γρηγορόπουλος , ο κ. Δούκας , ο φυσιοθεραπευτής κ Μπιμπίκος  γνώριζαν το θέμα και αναμενόμενα έθεσαν  τα προβλήματα. Απο τις τοποθετήσεις των ειδικών έβγαινε σαφώς το συμπέρασμα ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός απο πλευράς δήμου ώστε να υπάρξουν τεκμηριωμένες προτάσεις  μετά απο συνάντηση των ειδικών της υγείας. Ομως επειδή όπως λέει και η παροιμία  «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα»  η συζήτηση κατέληξε απο πλευράς δημάρχου στην πρόταση φραστικής τροποποίησης του ψηφίσματος του και έτσι ο δήμος έλυσε και το πρόβλημα της υγείας στο νησί. Εντύπωση στο σημείο αυτό προκάλεσαν οι απόψεις συμβούλων οι οποίοι στις ομιλίες τους πρότειναν και αυτοί συναντήσεις κλπ. στο τέλος ψήφισαν με πλήρη άνεση τα περί ψηφίσματος με τους υπόλοιπους να κοιτάμε απορημένοι.  

    Τα υπόλοιπα θέματα  που ακολούθησαν έτσι κι  αλλιώς δεν είχαν ενδιαφέρον και έτσι συστάθηκαν κάποιες επιτροπές και οι συνηθισμένες τακτοποιήσεις λογοαριασμών νερού για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας.  Το αποτέλεσμα λοιπον για μια ακόμη φορά υπήρξε απογοητευρικό . Ειδικά στο θέμα του κέντρου υγείας ο χειρισμός κρίνεται ως ανεπίτρεπτος δεδομένου ότι όποιος πιστεύει ότι μπορεί να ξεπετάξει τον κίνδυνο απώλειας ζωών  με ένα απλό ψήφισμα είναι βαθιά νυχτωμένος.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 23-1-2013

 

     Τα δημοτικά συμβούλια όπως όλοι πια γνωρίζουν έχουν χάσει πια κάθε ενδιαφέρον. Για όσους δεν το έχουν χωνέψει ακόμα  ας παρακολουθήσουν όπως μπορούν την τελευταία συνεδρίαση. Η συνεδρίαση άρχισε στις 18.15  και μέχρι τις 20.30 δεν είχαν αρχίσει να συζητούνται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Κάποιοι βέβαια ισχυρίσθηκαν ότι έχουν υπάρξει και πολύ χειρότερα . Την κουβέντα των δύο και κάτι ωρών κάλυψαν ουσιαστικά τρία θέματα. Η ενημέρωση για το Κυβερνείο, το θέμα του ΚΤΕΛ  και όπως πάντα το νερό. Σε κανένα απο αυτά δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη πλην της μηνυτήριας αναφοράς της αντιπεριφέρειας  που είχε γίνει γνωστή λίγο πριν. Οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων που ξαφνικά φοβούμενοι μην χάσουν το μονποπώλιο ( της ταλαιπωρίας μάλλον)  κατέθεσαν νέα πρόταση για δρομολόγια  που προφανώς δεν θα τηρήσουν. Οι δευτερολογίες και οι τοποθετήσεις  δεν βοήθησαν δεδομένου ότι κινήθηκαν περισσότερο απο προσωπικά ελατήρια και λιγότερο απο πολιτικό σκεπτικό. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη όλων να μιλήσουν όμως πρέπει και οι δημοτικοί σύμβουλοι να βοηθήσουν να γίνουν τα συμβούλια πιο σφιχτά και πιο παραγωγικά. Υπήρξσν και κάποιες άλλες παρεμβάσεις με κυριότερη αυτή του κ. Κοττάκη που στάθηκε στο πολύ ουσιαστικό θέμα του κέντρου υγείας , συζήτηση όμως που απαιτεί περισσότερο και κυρίως ουσιαστικότερο χρόνο.