ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική»
Με την καταγραφή των βασικών συμπερασμάτων ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου το τριήμερο Διεθνές συνέδριο για «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική» που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) στις 12,13 και 14 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. 
Συνοπτικά τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το συνέδριο, είναι τα εξής: 
Καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη υλοποίησης ενός  νέου, δίκαιου και βιώσιμου οικολογικά και οικονομικά μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Μιας αποκεντρωμένης, με δημόσιο χαρακτήρα, διαχείρισης εναρμονισμένης με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Μια νέα διαχείριση με έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στην κατεύθυνση της «ανάστροφης πυραμίδας», δηλαδή στην εγκαθίδρυση αποτελεσματικών συστημάτων πρόληψης, χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων αποβλήτων μέσω της διαλογής στην πηγή, επαναχρησιμοποίησης και  ανακύκλωσης. 
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων Αποκεντρωμένης Διαχείρισης των Δήμων καθώς και στη δημιουργία των «πράσινων σημείων», (δημοτικοί χώροι όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να μεταφέρει διάφορα ογκώδη υλικά, προς επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση, όπως έπιπλα, μεταλλικά αντικείμενα, ρούχα, σκεπάσματα ή χαλιά, παιδικά παιχνίδια, ένα χαλασμένο ποδήλατο, σπασμένες κρεμάστρες, σκληρά πλαστικά που δεν είναι συσκευασίες κ.λ.π.) 
Παράλληλα είναι απαραίτητη η εκπόνηση, με ανοικτές, συμμετοχικές διαδικασίες, προγραμμάτων και δράσεων με στόχο την εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών, των πολιτών και των φορέων στην κατεύθυνση της εφαρμογής των αρχών του νέου μοντέλου διαχείρισης.
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε εκτενώς η διεθνής εμπειρία, μέσα από συγκεκριμένες περιπτώσεις επιτυχημένων πρακτικών, αναδεικνύοντας την ανάγκη για σαφή στόχευση του νέου σχεδιασμού με επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.  
Η διαρκής διαβούλευση σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους Δήμους και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον ΕΔΣΝΑ, την επιστημονική κοινότητα αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπόνηση και την εφαρμογή του νέου μοντέλου. 
 
 Σχετικά με τον ΧΥΤΑ Φυλής εκφράστηκε η άποψη πολλών  Δημάρχων της Αττικής ότι  πρέπει   να κλείσει βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού και χρονοδιαγράμματος, αφού πρώτα ξεκινήσει ο νέος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων που θα δίνει  έμφαση στην πρόληψη, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση, ενώ τονίστηκε ότι  τα τεράστια εργοστάσια σύμμεικτων απορριμμάτων δεν έπρεπε να έχουν κατασκευαστεί. 
Στο  Συνέδριο μπορεί να παρουσιάστηκαν  «επιτυχημένα μοντέλα διαχείρισης απορριμμάτων» αλλά κατά γενική ομολογία δεν υπάρχει ένα ενιαίο μοντέλο, αλλά τα μοντέλα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής (Τοπικά Σχέδια  Διαχείρισης). 
Από το Δήμο Αίγινας, μέρος των εργασιών  του συνεδρίου παρακολούθησαν, ο Δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης και ο Δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Ντελής, ενώ για τη διαχείριση απορριμμάτων στις νησιωτικές περιοχές σχετικές εισηγήσεις έγιναν από τον αντιπεριφερειάρχη Τάκη Χατζηπέρο και το δήμαρχο Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη. 
 

O Χατζηπέρος στην Αίγινα

Με εκπροσώπους φορέων και πολίτες της Αίγινας συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος στο πλαίσιο της εκεί επίσκεψης του το προηγούμενο τριήμερο 7-9 Νοεμβρίου. Κεντρική διαπίστωση αποτέλεσαν οι τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά και η κυβερνητική εγκατάλειψη του πανέμορφου αυτού  νησιού.
 
-Κατ΄αρχάς ο κ. Χατζηπέρος συναντήθηκε στο κτίριο του Παλαιού Δημαρχείου με τον Δήμαρχο της Αίγινας κ. Δημήτριο Μούρτζη και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Παραχώρησαν και κοινή συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Παλιαχώρα της Αίγινας, το «Μυστρά του Αργοσαρωνικού». Μετά την επίσκεψη ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι «η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μέσα στις προτεραιότητες μας. Όλα τα νησιά μας έχουν ανεκτίμητους θησαυρούς, στόχος μας είναι να τους αναδείξουμε».
-Να μην δοθούν σε ιδιώτες για 25ετή ενοικίαση αλλά να παραχωρηθούν στο Δήμο τα Ν. Οχυρά της Πέρδικας, (τα οποία ανήκουν στο Ταμείο Εθνικού Στόλου και έχουν βγει σε διαγωνισμό) ζήτησαν οι κάτοικοι της περιοχής. Με αυτή την άποψη ταυτίστηκε απόλυτα ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων.  
-Στο Κέντρο Υγείας Αίγινας διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό (π.χ. παντελής έλλειψη αντιτετανικών, αντιφιδικών και λοιπών ορών) και βέβαια σε ιατρικό προσωπικό.  Χαρακτηριστικό είναι ότι το ακτινολογικό τμήμα βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού! Ο Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για την στοιχειώδη αναβάθμιση. Οι υπηρεσίες υγείας είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.
-Η υδροδότηση της Αίγινας, η διαχείριση των απορριμμάτων και οι τεράστιες ελλείψεις στις αθλητικές υποδομές, κυριάρχησαν στη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας στην οποία παρευρέθη ο κ.Χατζηπέρος. Ο κ.Αντιπεριφερειάρχης    διαβεβαίωσε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών της Περιφέρειας, καθώς επίσης και η διαχείριση των απορριμμάτων και των υγρών αποβλήτων της νήσου.
 Στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων διαπιστώθηκε η επικινδυνότητα των κτιρίων λόγω κακών κατασκευών και εν γένει η υποβάθμιση του. Σημειώνεται ότι  το Κέντρο  λειτουργεί με εθελοντές και έχει ήδη προκαλέσει  παγκόσμιο ενδιαφέρον και πολύ θετικά σχόλια. Ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι θα μεριμνήσει για την αποστολή μηχανικών από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες διότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει.
Στη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αίγινα, επισκέφθηκε τα έργα ξηράς για τον αγωγό ύδρευσης της Αίγινας και διαπιστώθηκε η επιλεκτική εκτέλεση της πρώτης φάσης του έργου καθώς και η ύπαρξη ζημιών και κακοτεχνιών. 
Ο κ. Χατζηπέρος επισκέφθηκε  το νοσοκομείο «Άγιος Διονύσιος» το οποίο είναι το μοναδικό νοσοκομείο στον Αργοσαρωνικό που διαθέτει αξονικό τομογράφο και τρεις μονάδες αυξημένης φροντίδας, οι οποίες τίθενται σε λειτουργία εντός των ημερών. Σε συνεννόηση με τον Δ/ντη του Νοσοκομείου και με ιατρούς που εκπαιδεύουν εθελοντές για παροχή πρώτων βοηθειών, διασωληνώσεις τραυματιών κ.λ.π.,  συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί και για τα υπόλοιπα νησιά η εκπαίδευση εθελοντών για έκτακτα περιστατικά.  
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας όπου συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα τρέχοντα προβλήματα της Αίγινας και αντηλλάγησαν απόψεις.
Τέλος, την Κυριακή, εκπροσώπησε την Περιφέρεια Αττικής στις εκδηλώσεις που έγιναν για τον πολιούχο Άγιο Νεκτάριο.

ΕΡΓΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τελείωσε το Σάββατο 7/6 η εξόρμησή μας για την καθαριότητα της παραλίας μεταξύ Αγ. Θωμά και Αγ. Αναργύρων στην βόρεια παραλία του νησιού μας.
Η εργασία υπήρξε αποδοτική και συστηματική, η συμμετοχή ενθουσιώδης και … ολιγομελής, το αποτέλεσμα εύμορφο.
Η πρωτοβουλία μας αυτή, εντάσσεται στο ίδιο ρεύμα εθελοντισμού με άλλες τοπικές συλλογικότητες αλλά από την πλευρά μας υπάγεται και στη διεκδίκηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων, για την οριστική, πολιτική, διευθέτηση των χρόνιων παθογενειών λειτουργίας της κοινωνίας μας.
Όσο και αν προσπαθήσουμε ιδιωτικά και εθελοντικά, αν δεν υπάρχει εκπαιδευτική προεργασία των βλαστών της κοινωνίας, αν δεν λειτουργεί ευσυνείδητα ο εντεταλμένος θεσμικός μηχανισμός, δεν θα υπάρχει πλαίσιο συντήρησης της περιβαλλοντικής καθαριότητας, της πολιτισμικής αξιοπρέπειας. Είναι προφανώς ζήτημα κρατούσας πολιτικής.
Από πλευράς μας εισηγούμαστε την ζεύξη της ιδιωτικότητας με την συλλογικότητα, προτείνουμε σύσταση εταιρειών λαϊκής βάσης, με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, με αμοιβαιότητα και αξιοπρέπεια, με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. 
Ειδικά στην Αίγινα, με τις δικές της ιδιομορφίες και ανάγκες, αυτού του τύπου η θεσμική συγκρότηση, δημοτικών λαϊκών επιχειρήσεων, με κοινοπρακτικά χαρακτηριστικά που και ο «Καλλικράτης» προβλέπει, πρέπει να εξετάσουμε πόσο τελεσφόρες μπορεί να είναι στην διαχείριση των απορριμμάτων, στην αυτάρκεια σε νερό, στην θαλάσσια συγκοινωνία, στην ενεργειακή αυτονομία και άλλους τομείς.
Προτιθέμεθα, στο πλαίσιο των μέχρι τώρα εξωστρεφών πρωτοβουλιών μας, να συντονίσουμε ενέργειες ενημέρωσης και δράσης, προσβλέποντας στην αναδόμηση της συλλογικότητας και της κοινωνικής συνοχής, με πολιτικούς όρους.
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!
Ομάδα Πολιτών Αίγινας για την Ελληνική Πολιτική ( 8/6/2014 )

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΑΚΤΩΝ


 Ολοκληρώθηκε η δράση που είχε αναλάβει η "ομάδα πολιτών Αίγινας για την ελληνική πολιτική" με αντικείμενο την καθαριότητα των παραλιών του νησιού.
   Για πέμπτο Σάββατο, με την συμμετοχή εθελοντών κατοίκων, καθαρίσαμε το ανατολικό άκρο της περιοχής των τάφων των Σαλαμινομάχων. Απομακρύνθηκαν άπειρο πλήθος πλαστικών πωμάτων, πλαστικών υπολειμμάτων και πλαστικών σωλήνων ηδονικής απορρόφησης αφεψημάτων (καλαμάκια).
   Αδιευκρίνιστη παραμένει η απουσία των συλλογικοτήτων του νησιού μας, που είχαν με θέρμη δηλώσει την πρόθυμη συμμετοχή τους.
    Με διάθεση να γιορτάσουμε την εκπλήρωση των αρχικών στόχων, και μετά από πρόταση των εθελοντών που συνεισέφεραν καθοριστικά, θα επαναλάβουμε και το επόμενο Σάββατο 7/6/2014, ώρα 10.00, την προσπάθεια καθαριότητας του τμήματος του παραλιακού δρόμου που περνά μπροστά από την παραλία με τις καλαμιές και από τον αρχαιολογικό χώρο των τάφων των Σαλαμινομάχων.
   Προσκαλούμε πολίτες και συλλογικότητες εκ νέου.
   Θα ακολουθήσει ρεφενέ πικ-νικ με ελληνικά εδέσματα στις «καλαμιές».
   Ευχαριστούμε όλους όσους συνεισέφεραν.
   Είναι αυτονόητη η συμμετοχή μας σε όποιες ανάλογες προσπάθειες γίνουν στο νησί μας.
   "Ομάδα πολιτών Αίγινας για την ελληνική πολιτική".

ΒΥΘΙΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΔΟΙ ή ΒΥΘΙΖΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Εδώ κάδος, εκεί κάδος, που τελικά θα μπει ο βυθιζόμενος κάδος; Αυτό ήταν το θέμα της εβδομάδας που απασχόλησε τη Δημοτική αρχή(αφού έλυσε όλα τα σοβαρά προβλήματα του τόπου). Υποτίθεται ότι οι κάδοι θα έμπαιναν σε κάποια σημεία στην παραλία, για αισθητικούς λόγους και για να περιοριστεί ο όγκος των πολλών απλωμένων κάδων (αφού ο ένας κάνει για 10, λόγω και συμπίεσης των σκουπιδιών). Τελικά αντί της Παναγίτσας (όπου παρά το σκάψιμο του χώρου και την πίεση, ο κάδος δεν βυθιζόταν με τίποτε, αφού το νερό της θάλασσας τον έσπρωχνε έξω) και της πλατείας Εθνεγερσίας,  ό ένας κάδος κατέληξε στον ΟΤΕ και ο άλλος στις Φυλακές.
Δεν έχει σημασία αν τα χρήματα που κόστισαν -τα 148.000 ευρώ- είναι από το πρόγραμμα Αστική αναζωογόνηση πόλεων 2012-2015,  αλλά το ερώτημα που μπαίνει είναι ότι αν ένα έργο δεν έχει μελετηθεί για να εκπληρώσει το σκοπό του,  θα μπορούσε να δώσει τη θέση του σε  κάποια άλλα πιο ουσιαστικά έργα.
Να μερικά που προβλέπει το πρόγραμμα: Διαχείριση όμβριων υδάτων(π.χ. παραλίας) –Νέοι χώροι στάθμευσης ή βελτίωση υφιστάμενων χώρων στάθμευσης- Ανάπλαση ανενεργών εκτάσεων στον αστικό ιστό (παλιά ΔΕΗ, πλατείες πόλης) και πολλά άλλα. Για την πορεία όλων αυτών των έργων,  προβλέπεται παρακολούθηση από το «πράσινο ταμείο», όσον αφορά το αποτέλεσμα σε σχέση με το  εγκριθέν πρόγραμμα. Αλήθεια τι θα γίνει με την  τελική απόκλιση 100% από τα αρχικά σημεία τοποθέτησης; Θα εγκριθεί το έργο ή θα μπούμε στην «μαύρη λίστα» αναξιοπιστίας; Και τι θα γίνει με το ειδικό αυτοκίνητο που χρειάζεται για την ανάσυρση και το άδειασμα των κάδων. Μήπως θα έρχεται από την Αθήνα μόνο για δυο κάδους και τελικά θα «μπαίνουμε μέσα» με τις πληρωμές εισιτηρίων στα πλοία; Αυτά συμβαίνουν όταν  όλα γίνονται «στο πόδι» χωρίς μελέτη, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς όραμα. Και κυρίως όταν προσπαθείς- μετά από απραξία 3,5 χρόνων- να παρουσιάσεις έστω κι ένα ελάχιστο έργο. Μόνο που τέτοιες στιγμές ο «πνιγμένος πιάνεται απ’ τα μαλλιά του» ή  για να ακριβολογούμε πνίγεται σε μισό μέτρο νερό, όπως αυτό που ανεξήγητα βγήκε στο αρχικό σκάψιμο στην Παναγίτσα για την τοποθέτηση του κάδου. Πάντως οι πολίτες του νησιού στο θέμα των σκουπιδιών έχουν αναφωνήσει εδώ και πολύ καιρό: «Βοήθεια! Βυθιζόμαστε!!!»
Α. Ντελής