ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ SOS

      Δυστυχώς το θέμα των σκουπιδιών τείνει να κλέψει την παράσταση και να διεκδικήσει επαξίως τον τίτλο του μεγαλύτερου προβλήματος που απασχολεί  το νησί μέσα απο μια σειρά πολλών άλλων  προβλημάτων. Προφανώς δεν μπορεί σε μια πολιτισμένη χώρα τα σκουπίδια να  υψώνονται  σε δυσθεώρητα ύψη και  να απειλούν την δημόσια υγεία  με ασθένειες που  έχουν να εμφανιστούν  πολλά πολλά χρόνια. Αυτό είναι δεδομένο και την ευθύνη την έχει η εκάστοτε δημοτική αρχή όσο κι αν αυτό δεν της αρέσει καθόλου και προσπαθεί συνεχώς να μεταθέτει τις ευθύνες  μακριά απο αυτήν .

   Προεκλογικά  ο κ. Σακκιώτης μας είχε υποσχεθεί  ότι δεν μπορεί  να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και είχε ως βασική του πρόταση ότι τα σκουπίδια πρέπει να τα επεξεργαζόμαστε εδώ στην Αίγινα με σύγχρονο τρόπο.  Η συνέχεια όμως δεν είχε κάτι περισσότερο. Εξακολουθούμε να εξάγουμε σκουπίδια , ως μόνο εξαγώγιμο προϊόν , με τα καράβια της γραμμής. Ωσπου πλέον και οι καραβοκύρηδες  - που έτσι κι αλλιώς πάντα κλαίγονται -  να ενταχθούν στις στρατιές αυτών που κόβουν την πίστωση στον δήμο  και να μην δέχονται να μεταφέρουν τα απορριμματοφόρα.

   Σε αυτή την συγκυρία λοιπόν μας προστίθεται και το πρόβλημα της οικονομικής δυσπραγίας  με φυσικό αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να μην έχουν καύσιμα, ανταλλακτικά και σέρβις απο τα συνεργεία για τους ίδιους παραπάνω λόγους με τα πλοία.  Εν τω μεταξύ οι τόννοι σκουπιδιών που τα νοικοκυριά εξακολουθούν να βγάζουν μαζεύονται και δημιουργούν λόφους που απειλούν την δημόσια υγεία.  Οι προσπάθειες του αντιδημάρχου κ. Μπέση που όπως ανακοίνωσε απο έδρας και ο δήμαρχος βάζει λεφτά απο την τσέπη του είναι φυσικό να μην έχουν  τύχη.  Η εκδήλωση που έγινε πριν λίγο καιρό με πρόταση εταιρείας για  την επεξεργασία των απορριμμάτων δεν έχει προχωρήσει πιθανόν γιατί   ανάλογα πρότζεκτ  στην Ανδρο και την Καλαμάτα  έχουν ήδη εγκαταλειφθεί.   Η υπόθεση της ανακύκλωσης έχει σχεδόν επίσης εγκαταλειφθεί  και τα αυτοκίνητα της μαζεύουν κοινά σκουπίδια  μπας και βουλώσουν καμιά τρύπα. Διάφορες κουτοπονηριές σαν κι  αυτή με την ταφή στο Λεόντι καταλήγουν σε φιάσκο και έχουν αντίθετα αποτελέσματα απο τα επιδιωκόμενα.  

   Αρα λοιπον τι έχουμε; Τον δήμαρχο να φωνάζει  για την επεξεργασία των σκουπιδιών εδώ με σύγχρονο τρόπο. Ομως η υπόθεση έχει ένα κενό, Είναι εύκολο να λές ότι θέλεις. Οταν όμως δεν έχεις εμπεριστατωμένη μελέτη  για το θέμα, δεν έχεις λεφτά για να την χρηματοδοτήσεις και απ΄ ότι φαίνεται και καμία διάθεση να προχωρήσεις σε κάτι τέτοιο ,  τα λόγια μοιάζουν σαν  κοροϊδία. Μήπως τελικά  όμως σε αυτό αποσκοπούν; Οτι αυτό δήθεν αυτό θέλουμε, αλλά δεν το κάνουμε, γνωρίζοντας ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη πολιτική απόφαση που προφανώς θα έχει και σημαντικό πολιτικό κόστος;  Και δεν μας φτάνανε  όλα τα άλλα, σιγά τώρα μην ανοίξουμε με τους πολίτες και μέτωπο για το που θα γίνει χωματερή, ΧΥΤΑ η οτιδήποτε άλλο.  Ετσι λέμε θεωρίες , τα βάζουμε και με τους άλλους που δεν μας δίνουν λεφτά και όλα μέλι γάλα.

    Καλά λοιπον τα παραμύθια αλλά τούτο εδώ έχει και δράκο και μάλιστα κακό. Οι πολίτες πληρώνουν τα δημοτικά τέλη και απαιτούν να έχουν τις στοιχειώδεις ανταποδοτικές υπηρεσίες απο τον δήμο. Οποιαδήποτε δικαιολογία δεν χωράει. Το μόνο που χωράει  είναι να βρεθεί λύση για το πρόβλημα, προτού μας βρεί κανένα κακό.

 

Γράφτηκε από τον/την Super User