christmas tree 1

 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΒΥΘΙΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΔΟΙ ή ΒΥΘΙΖΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Εδώ κάδος, εκεί κάδος, που τελικά θα μπει ο βυθιζόμενος κάδος; Αυτό ήταν το θέμα της εβδομάδας που απασχόλησε τη Δημοτική αρχή(αφού έλυσε όλα τα σοβαρά προβλήματα του τόπου). Υποτίθεται ότι οι κάδοι θα έμπαιναν σε κάποια σημεία στην παραλία, για αισθητικούς λόγους και για να περιοριστεί ο όγκος των πολλών απλωμένων κάδων (αφού ο ένας κάνει για 10, λόγω και συμπίεσης των σκουπιδιών). Τελικά αντί της Παναγίτσας (όπου παρά το σκάψιμο του χώρου και την πίεση, ο κάδος δεν βυθιζόταν με τίποτε, αφού το νερό της θάλασσας τον έσπρωχνε έξω) και της πλατείας Εθνεγερσίας,  ό ένας κάδος κατέληξε στον ΟΤΕ και ο άλλος στις Φυλακές.
Δεν έχει σημασία αν τα χρήματα που κόστισαν -τα 148.000 ευρώ- είναι από το πρόγραμμα Αστική αναζωογόνηση πόλεων 2012-2015,  αλλά το ερώτημα που μπαίνει είναι ότι αν ένα έργο δεν έχει μελετηθεί για να εκπληρώσει το σκοπό του,  θα μπορούσε να δώσει τη θέση του σε  κάποια άλλα πιο ουσιαστικά έργα.
Να μερικά που προβλέπει το πρόγραμμα: Διαχείριση όμβριων υδάτων(π.χ. παραλίας) –Νέοι χώροι στάθμευσης ή βελτίωση υφιστάμενων χώρων στάθμευσης- Ανάπλαση ανενεργών εκτάσεων στον αστικό ιστό (παλιά ΔΕΗ, πλατείες πόλης) και πολλά άλλα. Για την πορεία όλων αυτών των έργων,  προβλέπεται παρακολούθηση από το «πράσινο ταμείο», όσον αφορά το αποτέλεσμα σε σχέση με το  εγκριθέν πρόγραμμα. Αλήθεια τι θα γίνει με την  τελική απόκλιση 100% από τα αρχικά σημεία τοποθέτησης; Θα εγκριθεί το έργο ή θα μπούμε στην «μαύρη λίστα» αναξιοπιστίας; Και τι θα γίνει με το ειδικό αυτοκίνητο που χρειάζεται για την ανάσυρση και το άδειασμα των κάδων. Μήπως θα έρχεται από την Αθήνα μόνο για δυο κάδους και τελικά θα «μπαίνουμε μέσα» με τις πληρωμές εισιτηρίων στα πλοία; Αυτά συμβαίνουν όταν  όλα γίνονται «στο πόδι» χωρίς μελέτη, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς όραμα. Και κυρίως όταν προσπαθείς- μετά από απραξία 3,5 χρόνων- να παρουσιάσεις έστω κι ένα ελάχιστο έργο. Μόνο που τέτοιες στιγμές ο «πνιγμένος πιάνεται απ’ τα μαλλιά του» ή  για να ακριβολογούμε πνίγεται σε μισό μέτρο νερό, όπως αυτό που ανεξήγητα βγήκε στο αρχικό σκάψιμο στην Παναγίτσα για την τοποθέτηση του κάδου. Πάντως οι πολίτες του νησιού στο θέμα των σκουπιδιών έχουν αναφωνήσει εδώ και πολύ καιρό: «Βοήθεια! Βυθιζόμαστε!!!»
Α. Ντελής

Γράφτηκε από τον/την Super User