ΔΙΑΒΑΣΤΕ
ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
www.aiginitika.blogspot.gr
Α Ρ Θ Ρ Α
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015 19:27
- Τελευταία Ενημέρωση στις 08.09.2024
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική»
Με την καταγραφή των βασικών συμπερασμάτων ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου το τριήμερο Διεθνές συνέδριο για «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική» που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) στις 12,13 και 14 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Συνοπτικά τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το συνέδριο, είναι τα εξής:
• Καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη υλοποίησης ενός νέου, δίκαιου και βιώσιμου οικολογικά και οικονομικά μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Μιας αποκεντρωμένης, με δημόσιο χαρακτήρα, διαχείρισης εναρμονισμένης με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Μια νέα διαχείριση με έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στην κατεύθυνση της «ανάστροφης πυραμίδας», δηλαδή στην εγκαθίδρυση αποτελεσματικών συστημάτων πρόληψης, χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων αποβλήτων μέσω της διαλογής στην πηγή, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.
• Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων Αποκεντρωμένης Διαχείρισης των Δήμων καθώς και στη δημιουργία των «πράσινων σημείων», (δημοτικοί χώροι όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να μεταφέρει διάφορα ογκώδη υλικά, προς επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση, όπως έπιπλα, μεταλλικά αντικείμενα, ρούχα, σκεπάσματα ή χαλιά, παιδικά παιχνίδια, ένα χαλασμένο ποδήλατο, σπασμένες κρεμάστρες, σκληρά πλαστικά που δεν είναι συσκευασίες κ.λ.π.)
• Παράλληλα είναι απαραίτητη η εκπόνηση, με ανοικτές, συμμετοχικές διαδικασίες, προγραμμάτων και δράσεων με στόχο την εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών, των πολιτών και των φορέων στην κατεύθυνση της εφαρμογής των αρχών του νέου μοντέλου διαχείρισης.
• Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε εκτενώς η διεθνής εμπειρία, μέσα από συγκεκριμένες περιπτώσεις επιτυχημένων πρακτικών, αναδεικνύοντας την ανάγκη για σαφή στόχευση του νέου σχεδιασμού με επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
• Η διαρκής διαβούλευση σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους Δήμους και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον ΕΔΣΝΑ, την επιστημονική κοινότητα αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπόνηση και την εφαρμογή του νέου μοντέλου.
Σχετικά με τον ΧΥΤΑ Φυλής εκφράστηκε η άποψη πολλών Δημάρχων της Αττικής ότι πρέπει να κλείσει βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού και χρονοδιαγράμματος, αφού πρώτα ξεκινήσει ο νέος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση, ενώ τονίστηκε ότι τα τεράστια εργοστάσια σύμμεικτων απορριμμάτων δεν έπρεπε να έχουν κατασκευαστεί.
Στο Συνέδριο μπορεί να παρουσιάστηκαν «επιτυχημένα μοντέλα διαχείρισης απορριμμάτων» αλλά κατά γενική ομολογία δεν υπάρχει ένα ενιαίο μοντέλο, αλλά τα μοντέλα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής (Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης).
Από το Δήμο Αίγινας, μέρος των εργασιών του συνεδρίου παρακολούθησαν, ο Δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης και ο Δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Ντελής, ενώ για τη διαχείριση απορριμμάτων στις νησιωτικές περιοχές σχετικές εισηγήσεις έγιναν από τον αντιπεριφερειάρχη Τάκη Χατζηπέρο και το δήμαρχο Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη.
Γράφτηκε από τον/την Super User
Who's Online
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 10 επισκέπτες