ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

Ο ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Παρόλο που το δημοτικό συμβούλιο ασχολήθηκε με κατεπείγοντα θέματα δεν έλειψαν και οι ερωτήσεις που πυροδότησαν την ατμόσφαιρα.


Πλατεία… και υδρόμετρα
Την σκυτάλη πήρε ο κ. Καλαφάτης που είπε ότι στην πλατεία Εθνεγερσίας μόνο το άγαλμα έμεινε, έμαθε ότι θα μετονομαστεί σε μπουμ-μπουμ και χαρακτήρισε απερίγραπτη την κατάσταση…
Απαντώντας ο κ. Δήμαρχος είπε ότι έχει ενημερώσει την Αστυνομία η οποία αν δεν τα μαζέψει ο συντοπίτης μας θα τα μαζέψει η ίδια η Αστυνομία
Πολλές και οι καταγγελίες για τα σκουπίδια που έχει γεμίσει η Αίγινα. Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι στον τομέα της καθαριότητας υπάρχει  πρόβλημα. Έχει μεγαλώσει η Αίγινα και είναι 84 τ.χ. (Σ.Σ.!!!)  Το πρόβλημα το δημιουργούν τα ογκώδη. Υπάρχει συμπολίτης που δεν αφήνει τους οδηγούς να μπουν στον σκουπιδότοπο.
Στην ερώτηση του κ. Οικονόμου για την διαφορά των κυβικών νερού που υπάρχει μεταξύ υδρομετρητή Λεοντίου και ΕΥΔΑΠ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μαρμαρινός Αγής είπε:
Ο υδρομετρητής έχει σταλεί στην ΕΥΔΑΠ για έλεγχο. Είχα κάνει αφαίρεση από τον μεταφορέα 8.000 κυβικά.  Εχουμε κάνει δυο μετρήσεις και έχουμε διαπιστώσει ότι τα ρολόγια της ΕΥΔΑΠ χάνουν και αύριο η ΕΥΔΑΠ προβαίνει στην αντικατάσταση τους με νέα μεγαλύτερης ακρίβειας. (Σ.Σ. τα ρολόγια της ΕΥΔΑΠ που παίρνει ο άλλος υδρομεταφορέας γιατί δεν χάνουν;)
Εγώ , ο δήμαρχος κι ο Μαργαρώνης κυβίσαμε ξεχωριστά τα Φιλιατρά και το Ιωάννης και τα υδρόμετρα της ΕΥΔΑΠ χάνουν από 17 έως 33%
Το Ιωάννης βγήκε όπως και πέρυσι 1270 κυβικά και το Φιλιατρά 1180 ενώ πέρυσι το είχαμε κυβίσει 1165. Αρα οι κυβίσεις είναι σωστές αφού έχουν γίνει 2 φορές. Εχουμε στείλει στην ΕΥΔΑΠ τις μετρήσεις η οποία συνεδρίασε την Δευτέρα και διαπίστωσε το πρόβλημα που υπάρχει εκεί και αύριο θα μου στείλει και έγγραφο ότι  τοποθετεί νέα υδρόμετρα μεγαλύτερης ακριβείας


Ο αγωγός νερού
Το σπουδαιότερο θέμα ήταν «Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης και των όρων αυτής, μεταξύ του Δήμου Αίγινας και της Περιφέρειας Αττικής για την «Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ» (προϋπολογισμού 32.520.000 €)»
Στην εισήγηση του ο κ. Δήμαρχος είπε ότι υλοποιητής του έργου είναι η Περιφέρεια, ο δήμος είναι ο κύριος του έργου. Το έργο γίνεται με τον τρόπο μελέτη-κατασκευή και ο  προϋπολογισμός είναι 32.520.000 ευρώ. Ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι 16 μήνες και ο χρόνος συντήρησης 36 μήνες.
Ο κ. Κουκούλης Π επανειλημμένα ρώτησε από πού προκύπτουν οι 16 μήνες και τα 32.520.000 ευρώ ενώ τόνισε ότι από την σύμβαση λείπουν τα 2 παραρτήματα.
Στην ομιλία του ο κ. Κουκούλης Π. είπε ότι το έργο έφτασε μέχρι εδώ επειδή το ξεκίνησε και το διαχειρίστηκε ο Δήμος. Τώρα μετά την σύμβαση θα το διαχειριστεί η Περιφέρεια. Η σύμβαση γράφει συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα δηλαδή από το ΕΣΠΑ και το ελληνικό κράτος και ο κ. Δήμαρχος μας λέει από πόρους της Περιφέρειας. Γράφτε το στην σύμβαση. Δώστε μας πειστήρια ότι ο προϋπολογισμός είναι 32,5 εκατομμύρια
Ο κ. Δήμαρχος επέμενε στη φράση του «Εμείς καλούμαστε να ψηφίσουμε την σύμβαση, τους όρους της σύμβασης  όπως έκανε και η περιφέρεια».
Ο κ. Γκότσης τόνισε κι αυτός ότι είναι  υπέρ του έργου αλλά ζητά να διευκρινιστούν  κάποια πράγματα. Ποιος θα πληρώσει το έργο; Στη σύμβαση αναφέρεται ότι η Περιφέρεια θα ψάξει για την χρηματοδότηση του έργου.
Μετά από πολλή ώρα ο κ. Μαρμαρινός είπε ότι από το κόστος της προμελέτης του 2009 που ήταν 24 εκατομμύρια σε σημερινές τιμές του 2014 έφτασε τα 29 εκατομμύρια συν την μελέτη και την συντήρηση φτάσαμε στο ποσόν των 32,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Από τη συζήτηση φάνηκε ότι η Διοίκηση του Δήμου ευελπιστεί ότι τελικά τα χρήματα για το έργο θα τα βάλει η Περιφέρεια. Εμείς γνωρίζουμε ότι τα χρήματα που περίσσευαν στην Περιφέρεια ο κ. Σγουρός τα ενέταξε προεκλογικά σε έργα, στα οποί α δεν ήταν μέσα το έργο του αγωγού. Ως εκ τούτου το βλέπουμε να εντάσσεται στο νέο ΕΣΠΑ κι ο Θεός να βοηθήσει να υλοποιηθεί κάποτε αυτό το έργο. Ως τότε όμως ο νέος Δήμαρχος κάτι πρέπει να κάνει για να σταματήσει ο Δήμος να κρέμεται από τους υδρομεταφορείς.


Παιδικοί σταθμοί
Το θέμα των παιδικών σταθμών απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο με την ευκαιρία της αίτησης.
Όπως ειπώθηκε από τις 55 αιτήσεις οι 46 πληρούν τις προϋποθέσεις για να εισαχθούν στον παιδικό σταθμό της Αίγινας. Το δημοτικό συμβούλιο ζήτησε την κάλυψη 20 θέσεων από το πρόγραμμα της ΕΤΑΑ (ΕΣΠΑ) «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» με αίτηση του που πρέπει να γίνει μέχρι 21 Ιουλίου. Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να εισαχθούν και παιδιά ανέργων και όχι μόνο παιδιά με δυο εργαζόμενους γονείς που αναφέρει το καταστατικό του παιδικού σταθμού.
Την καθυστέρηση του παιδικού σταθμού στον Κοντό έθιξαν στο δημοτικό συμβούλιο γονείς αλλά και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Μούρτζης.


Αλλα θέματα

Το Δημοτικό Συμβούλιο υποχρεώθηκε στην παύση της λειτουργίας των παιδικών χαρών - μέχρι της ολοκλήρωσης των ελέγχων και της πιστοποίησής τους - σύμφωνα με τις προδιαγραφές της αριθμ. 28492 Υ.Α του Υπουργού Εσωτερικών που εκδόθηκε μετά το γνωστό δυστύχημα της Αργυρούπολης.

Ομόφωνα ψηφίστηκε το θάμα «Περί σύναψης προγραμματικής σύμβασης και των όρων αυτής, μεταξύ του Δήμου Αίγινας  και της Περιφέρειας Αττικής, για το έργο: «Μελέτη περιφερειακής οδού πόλης Αίγινας» συνολικού προϋπολογισμού 202.653,57 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)».

Γράφτηκε από τον/την Super User