ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΕΦΥΓΕ Ο «ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ» Ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΝΟΣ

Αν κάποιος έπρεπε να γράψει έναν τίτλο εφημερίδας για τον Κώστα Χάνο που έφυγε από κοντά μας στις 6 Ιουλίου 2015 σε ηλικία 92 ετών, ένας θα ταίριαζε απόλυτα: «Έφυγε ο Πολίτης της Αίγινας».

Γιατί ο επιτυχημένος τίτλος της εφημερίδας που για χρόνια ήταν εκδότης της, ταιριάζει απόλυτα με την προσωπικότητα του Κώστα Χάνου και δείχνει το δρόμο σε όλους μας πως πρέπει να είναι ο κάθε Αιγινήτης πολίτης. Σαν κι εκείνον: δραστήριος, δυναμικός, αποτελεσματικός, ευχάριστος. Να μπορεί να αναδεικνύει και να αλλάζει τον ρου των γεγονότων του νησιού μας σε σημαντικά θέματα, ακόμη και με ένα μικρό έντυπο. Ακόμη κι όταν καταλήξει ο εκδότης του να βρεθεί μόνος του σε ένα δικαστήριο, για να υπερασπιστεί την τιμή και τα συμφέροντα ενός νησιού, για την κλοπή νερού ή για να αποτρέψει τη δημιουργία εργοστασίου πυρόλυσης.

Η πλούσια δράση και παρουσία του Κώστα Χάνου ξεκινάει από τα μικρά του χρόνια, στην Κατοχή και στη συνέχεια στη Μέση Ανατολή. Ακολουθούν οι εξορίες του στην Ικαρία και τη Μακρόνησο και η μετέπειτα δράση του στο χώρο της αριστεράς (ΕΔΑ και ΚΚΕ). Η ζωή του μοιάζει με ιστορικό παραμύθι.

Αλλά και η δράση του στην τοπική κοινωνία της Αίγινας πολύ σημαντική. Στον Μορφωτικό σύλλογο Αίγινας «Ο Καποδίστριας», στην έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης της Αίγινας», υποψήφιος βουλευτής, ενεργός στα Δημοτικά πράγματα του νησιού.

Η δράση του οδηγεί και καθοδηγεί. Η προσωπικότητά του μαγνητίζει.

Με το θάνατό του κλείνει ο κύκλος των σημαντικών ανθρώπων   της αριστεράς, αφού φεύγει ένα από τα τελευταία ιστορικά στελέχη της (μετά και το θάνατο του Βαγγέλη Λινού).

Απομένουν όμως ως παρακαταθήκη οι αξίες τέτοιων ανθρώπων: η τόλμη, η δύναμη η υπομονή και η προσφορά στο κτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας στον τόπο μας.

Καλό σου ταξίδι αγωνιστή Κώστα Χάνο.

Α.ΝΤ.

Γράφτηκε από τον/την Super User