ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ… ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ


«Άνοιξαν»… οι ασκοί του Αιόλου στα προ ημερησίας διάταξης, θέματα του Δημοτικού συμβουλίου, της 18-11-2015. Φυσικά το πρώτο θέμα, ήταν το αγαπημένο θέμα των καναλιών του τελευταίου μήνα για τις  διορθώσεις λογαριασμών ύδρευσης κατόπιν αιτήσεων Δημοτών  του νησιού, στις οποίες υπήρχε και η αίτηση του Υπουργού επικρατείας Α.Φλαμπουράρη.
Ο Δήμαρχος ξεκίνησε λέγοντας , ότι το θέμα έχει διογκωθεί από δημοσιογραφίσκους λόγω του ονόματος Φλαμπουράρη, ενώ οι ρυθμίσεις που έγιναν αφορούσαν επώνυμους και ανώνυμους πολίτες του νησιού και ήταν  συνολικά 100 περίπου.
 Ο αντιδήμαρχος ύδρευσης Αντώνης Μούρτζης  μίλησε ότι οι διορθώσεις έγιναν με τιμή χρέωσης της δεύτερης κλίμακας- των τιμών που ίσχυαν το διάστημα εξέτασης των διαρροών- ο Δήμος δεν έχασε χρήματα και θύμισε δείχνοντας σχετικό κατάλογο  300 αιτήσεων από προηγούμενες Δημ. αρχές που είχαν διορθώσει τιμές  νερού, με τις  περισσότερες να χρεώνουν  με την τιμή νερού χαμηλότερης κλίμακας δηλ. της πρώτης.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Β. Δέδες είπε ότι προτάθηκε από τον ίδιο να χρεωθεί το νερό με σημερινές τιμές-για μεγαλύτερο κέρδος του Δήμου- αλλά αυτό δεν κατέστη  δυνατόν, γιατί την εποχή που αφορούν οι αιτήσεις, οι τιμές ήταν διαφορετικές.
Εκ της αντιπολίτευσης ο Ν. Λεούσης είπε ότι ο δήμος έχασε από τις ρυθμίσεις αυτές  που έγιναν από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!!! χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι  ακριβώς έχασε ο Δήμος και γιατί ο εκπρόσωπος της δικής του  παράταξης-που συμμετείχε στην διαπαραταξιακή ομάδα- δεν διαφώνησε με τον τρόπο εξέτασης των αιτήσεων και αυτός, αλλά  και η πλειοψηφία των Δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού «Αίγινα, κίνηση ευθύνης».
Ο Φίλιππος Τζίτζης  από την παράταξη «Άλλη Αίγινα» δεν αναφέρθηκε στο θέμα, αλλά είχε μιλήσει με επιστολή του για «φάμπρικα διορθώσεων λογαριασμών νερού», λέγοντας  ότι ο ίδιος δεν είχε κληθεί στην διαπαραταξιακή και οι διορθώσεις λογαριασμών έπρεπε να γίνουν μόνο με εισοδηματικά κριτήρια.
Ο επικεφαλής της «Αίγινα κοινωνία Πολιτών» Αντώνης Ντελής με εμπεριστατωμένη επιστολή(ακολουθεί η ανακοίνωση ) είπε ότι με τις αυστηρές κλίμακες που καθιερώθηκαν επί διοίκησης Κουκούλη και συνεχίστηκαν με ελάχιστες βελτιώσεις επί Σακκιώτη, μια διαρροή νερού-για διάφορες αιτίες - μπορεί να καταδικάσει συμπολίτες μας σε χρέωση τέτοιου μεγάλου ποσού που να αδυνατούν να το πληρώσουν.
Τελικά φαίνεται ότι το θέμα που απασχόλησε το Πανελλήνιο   ακολουθεί φθίνουσα πορεία ενδιαφέροντος. Αυτό που μένει είναι τι μέτρα θα παρθούν εν όψει του νέου κανονισμού ύδρευσης, ώστε και ο Δήμος να μην απολέσει έσοδα αλλά και οι πολίτες να προστατευτούν από  τις εξοντωτικές ποινές χρέωσης υψηλών καταναλώσεων.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΑΙΓΙΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΣΕ  ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΛΟΓΩ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΝΕΡΟΥ
Σχετικά με το «μείζον θέμα των ημερών» της μείωσης ποσών σε λογαριασμούς ύδρευσης Δημοτών λόγω διαρροών, έχουμε να επισημάνουμε:
1.    Οι αιτήσεις των δημοτών που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό συμβούλιο -με εισήγηση της διαπαραταξιακής επιτροπής -έχουν γίνει από το 2010 και  δεν έχουν απαντηθεί ποτέ από την προηγούμενη Δημοτική αρχή, που ανέβαλλε πάντα το θέμα για ακατανόητους λόγους, χωρίς να έχει απορρίψει τις αιτήσεις αυτές .
2.    Η τωρινή Δημοτική αρχή για να κλείσει μια τέτοια εκκρεμότητα δημιούργησε  διαπαραταξιακή επιτροπή από τις 3 παρατάξεις (πλην του συνδυασμού Άλλης Αίγινας του Φίλιππα Τζίτζη που απουσίαζε από το Δημ. Συμβούλιο κατά την δημιουργία της Επιτροπής), με σκοπό  να σταματήσει την «ομηρία» των συμπολιτών μας, αλλά  να αποφύγει και τυχόν οικονομικές  ευθύνες που προβλέπονται από τον Δημοτικό κώδικα, λόγω μη έγκαιρης απάντησης και λύσης θεμάτων.
3.    Η ουσία του θέματος των διαρροών (όταν εξετάζονται όπως πρέπει ), δεν αποτελεί «φάμπρικα διορθώσεων» αλλά πραγματικότητα,  όταν οι περισσότερες παροχές βρίσκονται πολύ μακριά από τα σπίτια των Δημοτών σε αποστάσεις 200 και περισσότερων μέτρων, ανεξέλεγκτες και απροστάτευτες από διαρροές που πιθανόν προκύψουν από κίνηση οχημάτων ή άλλες εργασίες. Ταυτόχρονα ακόμη και μια διαρροή εντός της οικίας (π.χ. ένα καζανάκι ή μια βρύση με τις συνεχείς διακοπές νερού),μπορεί να καταδικάσει ένα συμπολίτη μας στην χρέωση  ενός αβάσταχτου οικονομικά ποσού.
4.    Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή συνεδρίασε  5 απογεύματα για 4 τουλάχιστον ώρες, εξετάζοντας 100 περίπου αιτήσεις, μελετώντας  καταναλώσεις ακόμη και 10   χρόνων  πριν, κατάληξε ομόφωνα στις περιπτώσεις που υπήρχε διαρροή και έκανε τις απαραίτητες διορθώσεις, ενώ απέρριψε αρκετές από τις αιτήσεις που δεν τεκμηριώνονταν διαρροή. Εργάστηκε δε χωρίς επηρεασμούς από τα ονόματα των αιτούντων, με ισονομία και στηριζόμενη μόνο  στα πραγματικά στοιχεία που υπήρχαν στην υπηρεσία ύδρευσης.
5.    Σε καμιά περίπτωση δεν ζημιώθηκε ο Δήμος Αίγινας γιατί οι διορθώσεις των ποινών των 8 ευρώ (που προβλέπονται για την αυξημένη κατανάλωση), ποτέ δεν μειώθηκαν κάτω της αξίας του νερού, αφού σε όλες, οι τιμές χρέωσης ήταν με την τιμή της δεύτερης κλίμακας.   Αντίθετα με τις διορθώσεις αυτές θα υπάρξει  η δυνατότητα να εισπραχτούν επιτέλους  χρήματα, που έχει ανάγκη ο Δήμος.
6.    Πιθανόν να υπάρχουν και Δημότες που αισθάνονται αδικημένοι γιατί δεν έκαναν ανάλογες αιτήσεις διόρθωσης λόγω διαρροών  ή να αποθαρρύνθηκαν  να προχωρήσουν σ’ αυτές από κάποιους, αλλά πρέπει να γνωρίζει ο κάθε δημότης ότι η αίτησή του είναι αναφαίρετο δικαίωμα  και γίνεται μόνο στο πρωτόκολλο του Δήμου.
7.     Με το νέο κανονισμό ύδρευσης που θα έρθει για ψήφιση προτείνουμε τη μείωση των μεγάλων  ποσών χρέωσης στις υψηλές  κλίμακες  κατανάλωσης νερού, ώστε να μην εξοντώνονται οικονομικά συμπολίτες μας σε περιπτώσεις διαρροών νερού.
8.    Κλείνοντας να πούμε ότι σαν Δημοτική παράταξη έχουμε αγωνιστεί με το Δήμο και την Περιφέρεια για τη υλοποίηση του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού που σύντομα δημοπρατείται, ενώ για την υπόθεση των χαμένων κυβικών έχουμε  κινηθεί εντός των Δημοτικών συμβουλίων και της οικονομικής Επιτροπής  ώστε να μην υπάρξει παραγραφή και να αποδοθούν  τα ποσά που αναλογούν σε μεταφορές νερού που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
               ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΑΙΓΙΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ
ΝΤΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Γράφτηκε από τον/την Super User