ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ;


Τελικά «πέρασαν» ή όχι οι αυξήσεις των δημοτικών τελών στο νησί μας που πρότεινε η διοίκηση του Δήμου στη συνεδρίαση της 15-11-2016; Το θέμα αποτελεί γρίφο, αφού κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η απόφαση ήταν κανονιστική –κάτι που απαιτεί 14 ψήφους τουλάχιστον- ή χρειάζεται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων. Αν συμβαίνει το δεύτερο τότε έχουμε αυξήσεις μόνο σε Βαθύ, Κυψέλη και Πέρδικα όπου ανά τετραγωνικό μέτρο οικίας έχουμε αύξηση  από 1,57 σε 1,73, κι αυτό γιατί την αύξηση ψήφισαν και οι τοπικοί πρόεδροι Κυψέλης και Βαθέος (Λορέντζος, Γρυπαίος) και έχουμε 9 υπέρ και 7 κατά και στην Πέρδικα  ( έλλειπε ο τοπικός πρόεδρος Αμάφης) όπου έχουμε 8-7. Στην Αίγινα και στο Μεσαγρό δεν περνάνε οι αυξήσεις, έτσι κι αλλιώς, λόγω ισοψηφίας 8-8  αφού καταψήφισαν οι πρόεδροι των Τοπικών κοινοτήτων (Καραγιάννης, Λεούσης) ,η αντιπολίτευση, ενώ υπήρχαν και 3 παρών από τη διοίκηση (Σκαλτσιώτης, Θεριανός, Μαρμαρινός Στ., Οικονόμου ). Αναμένουμε την τελική ετυμηγορία, παραθέτοντας και κάποια στοιχεία σχετικά με τις κανονιστικές αποφάσεις.
(Η επιβολή φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών υπέρ δήμων και κοινοτήτων, στο πλαίσιο της σχετικής εκ του νόμου αρμοδιότητάς τους, δεν εμπίπτει στο ρυθμιστικό πεδίο των τοπικών κανονιστικών αποφάσεων που εκδίδονται βάσει του άρθρου 79 του ΚΔΚ. Ωστόσο, όταν προκύψει περίπτωση επιβολής φόρου, τέλους κλπ, επί θεμάτων για τα οποία ο οικείος δήμος ή κοινότητα εκδίδει τοπική κανονιστική απόφαση, με την οποία θέτει κανόνες ή όρους και προϋποθέσεις για τη ρύθμισή τους (πχ. προσδιορισμός και λειτουργία των χώρων στάθμευσης των οχημάτων, καθορισμός κοινοχρήστων χώρων, λειτουργία του συστήματος ύδρευσης), απαιτείται η έκδοση δύο διακριτών αποφάσεων: ειδικότερα, η μία απόφαση θα αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις του υπό ρύθμιση θέματος (σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 79 ΚΔΚ), ενώ με την άλλη θα επιβάλλεται το αντίστοιχο τέλος κλπ (σύμφωνα με τη διαδικασία του κεφ. 2 της παρούσας).
   Σύμφωνα με το άρθρο 149 ΚΔΚ, οι αποφάσεις των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων οι οποίες αφορούν στην επιβολή φόρων, τελών και δικαιωμάτων αποστέλλονται στο Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας για έλεγχο νομιμότητας, μαζί με αντίγραφο του αποδεικτικού δημοσίευσης και με τα έγγραφα στοιχεία που είναι αναγκαία για τη νόμιμη έκδοσή τους, μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από τη συνεδρίαση).

Γράφτηκε από τον/την Super User