ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

  Στις 28 Απριλίου, το Δημοτικό συμβούλιο της Αίγινας αποφάσισε  να ασχοληθεί με το πιο σημαντικό γεγονός που απασχολεί το νησί μας  και έχει άμεσες επιπτώσεις στην ίδια μας τη ζωή, τα θέματα Υγείας . Αυτό μάλιστα έγινε και με την παρουσία του προέδρου της 2ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Πειραιά και  Αιγαίου, Νίκου Καρβούνη, ενός γιατρού με μεγάλη αποδοχή, στην εργασιακή του πορεία  στον Πειραιά,  ως  ογκολόγου στο «Νοσοκομείο Μεταξά».
 
ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Σήμερα στην Αίγινα οι δομές Υγείας είναι:
1.Το  Κέντρο  Υγείας, που υπολειτουργεί λόγων των ελλείψεων γιατρών και προσωπικού (παθολόγων, ακτινολόγου, μικροβιολόγου και οδηγών ασθενοφόρων). Η  τακτική υπολειτουργίας ήταν στους σχεδιασμούς  των προηγούμενων κυβερνήσεων, με σκοπό την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και τη στροφή των πολιτών στην ιδιωτική.
2. Το ιδιωτικό Νοσοκομείο «Άγιος Διονύσιος», που ανήκει στην εκκλησία και προσφέρει σημαντική βοήθεια λόγω των αρκετών ειδικοτήτων γιατρών και του διαγνωστικού εξοπλισμού του, αλλά μόνο για όσους έχουν χρήματα, αφού το μεγαλύτερο μέρος εξετάσεων και νοσηλείας  το πληρώνει ο ασφαλισμένος
3. Οι ιδιώτες γιατροί (περίπου πενήντα)εκ των οποίων μερικοί συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ(όταν δεν υπάρχει μονοπώλιο ειδικότητας).
 Αν και υπάρχουν τόσοι γιατροί στο νησί, η Υγεία μας νοσεί σοβαρά και   ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση οξέων και επειγόντων περιστατικών σε 24ωρη βάση.
 
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Τελικά καταγράφηκαν πολλές προτάσεις που προήλθαν από: Τη  δημιουργηθείσα από το δήμο Επιτροπή υγείας, τη  Δημ.παράταξη  «Αίγινα   Κοινωνία  Πολιτών», τη Λαϊκή Συσπείρωση, πολλών κατοίκων και γιατρών (όπως οι προτάσεις του Μανόλη του Λογοθέτη) που συνοψίζονται στα παρακάτω:
1.Αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας με πρόσληψη ιατρικού και βοηθητικού  προσωπικού (παθολόγων, ακτινολόγου, μικροβιολόγου καθώς και καρδιολόγου και χειρουργού άμεσης παρέμβασης) και οδηγών ασθενοφόρου.
2.  Δημιουργία Δομής Υγείας υπό την εποπτεία του Δήμου, που θα εξασφαλίζει τη συνεργασία όλων των παρόχων υγείας ,με την ένταξη τους στον ΕΟΠΥΥ.
3.Ασφαλή δίκτυο μεταφοράς ασθενών, με στελέχωση οδηγών ασθενοφόρων και δημιουργία ελικοδρομίου.
4.  Δημιουργία μονάδας ΕΚΑΒ στο νησί. 
5. Πρωτόκολλο συνεργασίας των Υγειονομικών Δομών  του νησιού.
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Παρά τις καλές προθέσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την πρόθεση για συνεργασία, πολλοί σκοπίμως απέφυγαν τη συζήτηση των οικονομικών θεμάτων, θεωρώντας ότι δεν παίζουν ρόλο στην διάσωση της ανθρώπινης ζωής και παραγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που  αντιμετωπίζουν ασθενείς που λόγω   χρημάτων δεν κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, ούτε παίρνουν τα ανάλογα φάρμακα. Επίσης το γεγονός ότι  η επιτροπή Υγείας  αποτελείται  κυρίως  από γιατρούς του Νοσοκομείου κάτι που  οδηγεί σε  μονόπλευρη  συνεργασία, ενώ δεν βοηθάει και η προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ότι το Νοσοκομείο είναι   φιλανθρωπικό ίδρυμα, αφού λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια.
 Πρωταρχικό ρόλο σε κάθε συνεργασία πρέπει να έχει  η συμμετοχή του κράτους και της Δημόσιας δωρεάν Υγείας (Κ. Υγείας), αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι όσο και να αναβαθμιστεί αυτό, τα έκτακτα περιστατικά απαιτούν ένα μεγάλο αριθμό συνεργαζόμενων ειδικοτήτων γιατρών για την  καλύτερη αντιμετώπισή τους. Τελικά χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα πρωτόκολλο συνεργασίας. Χρειάζεται η  συνεργασία αυτή να γίνει σε κλίμα  αμοιβαίας εμπιστοσύνης και πάνω στο αποδεκτό από όλους γεγονός ότι η «η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα για όλους τους πολίτες» .
Γράφτηκε από τον/την Super User