ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

8ο ΓΙΟΡΤΗ ΦΙΣΤΙΚΙΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ: ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ ΣΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Κατώτερο των προηγούμενων χρόνων υπήρξε το φετινό φεστιβάλ φιστικιού, που διοργανώθηκε στην Αίγινα από 12-18  Σεπτεμβρίου 2016.
Κατ΄αρχή  έλλειψαν στην παιδαγωγική ψυχαγωγία, δραστηριότητες ψυχαγωγικές για μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, με αποτέλεσμα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να μη ζήσουν τον παλμό του φεστιβάλ  την Παρασκευή, όπου ως γνωστό κατέβαιναν στον Πύργο του Μάρκελλου και την παραλία, για να διασκεδάσουν ομαδικά με τους δασκάλους τους. Κάποιες παιδαγωγικές εκδηλώσεις για μαθητές, που έγιναν  τα απογεύματα στο 1ο Δημοτικό σχολείο, δεν έτυχαν μεγάλης συμμετοχής.
Οι δράσεις σχετικά με το αφιέρωμα των 100 χρόνων από τη γέννηση  του Γιάννη Μόραλη δεν στάθηκαν  ικανές να αλλάξουν το κλίμα ,ενώ διαμαρτυρίες προκάλεσε και η επιβολή εισόδου 4 ευρώ στην έκθεση των έργων του,  στο Αρχαιολογικό μουσείο. Οι μουσικές εκδηλώσεις δεν ήταν κακές ποιοτικά , αλλά μάλλον ήταν επαναλήψεις των προηγούμενων χρόνων, που η πλειοψηφία των Αιγινητών έχει «κουραστεί» να παρακολουθεί πολλές φορές, με εξαίρεση το συγκρότημα «48 ώρες»,  που ενθουσίασε το νεανικό κοινό. 
Όσον αφορά την εμπορική έκθεση που είναι «ο κράχτης» του φεστιβάλ σε επισκεψιμότητα ήταν μεγαλύτερη από πέρυσι (σ’ αυτό βοήθησε και ο καλός καιρός), ενώ η αγοραστική κίνηση, παρά  την έλλειψη φιστικιού, κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έλειψαν  οι διαμαρτυρίες για την παρουσία του ΣΔΟΕ που δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο «έριξε» πρόστιμα ακόμη και σε Συλλόγους ,ενώ η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή του ΦΠΑ, κρατά πολύ καλά και στο νησί μας.  Μάλιστα λόγω έλλειψης παραστατικών και μπλοκ αποδείξεων, ένα γραφικό κομμάτι του φεστιβάλ, η έκθεση κεραμικών στην ψαραγορά, έκλεισε νωρίς  το Σάββατο.
Συμπερασματικά να πούμε, μπορεί στην οικονομική διαχείριση η διοργανώτρια ΚΕΔΑ να παίρνει άριστα, αλλά αυτό δεν αρκεί. Το φεστιβάλ χρειάζεται ενθουσιασμό, κέφι και  εκδηλώσεις που να  αναδεικνύουν περισσότερο τον πρωτογενή παραγωγικό τομέα του νησιού, κομμάτι του οποίου είναι και το φιστίκι, πάνω στο οποίο έχει στηθεί ένα ολόκληρο φεστιβάλ. 
Γράφτηκε από τον/την Super User