ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

Το «ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ» και τα μνημόνια

«Με βάση τις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ διαμορφώθηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα για την ακύρωση του Μνημονίου, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τον μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος και του Δημοσίου» (Αυγή 4-1-2015) Οι προγραμματικοί πυλώνες που είχαν παρουσιαστεί από τον σημερινό πρωθυπουργό περιλάμβαναν και τα εξής:

Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων και επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης

Αμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.

Επαναφορά βασικού μισθού στα 751 ευρώ

Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων

. Ο Λαός είχε βαρεθεί τα συστημικά κόμματα, είχε αγανακτήσει με την πολιτική Σαμαρά –Βενιζέλου και αποφάσισε να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα για έναν ακόμα λόγο. Για τις προγραμματικές του δηλώσεις και την υπόσχεση ότι θα καταργήσει τα μνημόνια.

Αναρωτιέται κανείς σήμερα αν ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ψέματα προεκλογικά ή αν πιέστηκε να αλλάξει κατακόρυφα τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Πιστεύω την δεύτερη εκδοχή ότι πιέστηκε από τους συμβούλους του να ακολουθήσει την πολιτική Σαμαρά Βενιζέλου.

Σε παλιότερο σχόλιο με τίτλο «τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωνα σαν πρώτο λάθος ότι βιάστηκε να έρθει στην εξουσία. Σήμερα πιστεύω ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ και αν περίμενε έναν χρόνο δεν θα χρειαζόταν να υποσχεθεί τίποτα για να έρθει στην εξουσία. Το δεύτερο μεγάλο λάθος ήταν η εξάμηνη διαπραγμάτευση. Κατά την γνώμη μου έπρεπε τον δεύτερο μήνα μετά την εκλογική αναμέτρηση να είχε συμφωνήσει ή να είχε φύγει. Ισως τότε ένα δημοψήφισμα να έδινε την σωστή λύση.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετασχηματιστεί σε ένα συστημικό κόμμα και μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που το χαρακτηρίζουν ως ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ και τον Αλέξη ως έναν νέο Ανδρέα. Η σύνθεση της Κυβέρνησης, η επιλογή του προσώπου του προέδρου της Δημοκρατίας και η υπογραφή του 3ου μνημονίου τείνουν να επιβεβαιώσουν την πολιτική ενός συστημικού κόμματος. Ενός κόμματος που μόνο κατά ονομασία χαρακτηρίζεται ως αριστερό. Μη ξεχνάμε ότι τον δεξιό Παυλόπουλο τον επέλεξε ο Τσίπρας έναντι του δεξιού Αβραμόπουλου ως αντιμνημονιακό. Άλλο ένα μεγάλο ψέμα ή μια λάθος πολιτική κίνηση;

Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει τον λόγο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ότι «αυτή η Βουλή μνημόνιο δεν πρόκειται να υπογράψει» Τελικά το 3ο μνημόνιο πέρασε εν μια νυκτί από την Βουλή και εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Αυτό όμως που δεν έχουμε ακούσει από τον πρωθυπουργό είναι τι θα κάνει με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, με τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, με την 13η σύνταξη και άλλα. Να τα ξεχάσει ο ελληνικός λαός ή να προσμένει σε ένα θαύμα;

Σημ. Τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ανακοινώθηκαν οι εκλογές. Σύντομα θα επανέλθουμε.

Γράφτηκε από τον/την Super User