ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ Η ΑΠΟΧΗ

Οι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα στο 2015 δίνοντας ξεκάθαρο προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με 7,4 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από την δεύτερη Νέα Δημοκρατία.
Πρώτη δύναμη όμως αναδείχθηκε η αποχή, καθώς οι μισοί περίπου ψηφοφόροι επέλεξαν να μην προσέλθουν στις κάλπες, γυρίζοντας την πλάτη στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία.
Οι εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη είχαν ακόμα τρία χαρακτηριστικά.
Το ένα είναι η είσοδος στη Βουλή της Ενωσης Κεντρώων και του Βασίλη Λεβέντη.
Το δεύτερο είναι η μη είσοδος στη Βουλή για λίγες ψήφους του νέου αντιμνημονιακού κόμματος της Λαϊκής Ενότητας με τον Παν. Λαφαζάνη και την Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Το τρίτο είναι ότι η νέα Βουλή δεν θα αντιπροσωπεύει το 45% των πολιτών που δεν πήγαν να ψηφίσουν όπως και το 6% των μικρών κομμάτων που δεν συγκέντρωσαν το όριο για να εισέλθουν στη Βουλή.
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εκλογές είναι προσωπικός θρίαμβος του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πέτυχε να πάρει από τον λαό μια δεύτερη ευκαιρία μέσα στον ίδιο χρόνο. Πριν από 8 μήνες ο λαός του έδωσε εντολή να σκίσει τα δυο πρώτα μνημόνια και τώρα του ζητά να εφαρμόσει το τρίτο, που φέρει τη δική του υπογραφή και είναι το χειρότερο όλων. Και αυτό καλείται να το πράξει έχοντας ως κυβερνητικό εταίρο τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ που διασφάλισαν μαζί 155 βουλευτές.
Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν, γιατί τώρα αναμένεται να ακολουθήσει ο λογαριασμός του μνημονίου με πρώτο ραβασάκι την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.
Ως το τέλος του 2015 θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί τα περισσότερα μέτρα του Μνημονίου, το 56% και τα πιο δύσκολα που αφορούν τη φορολογία και τις συντάξεις.
Οι επόμενες μέρες είναι δύσκολες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την τύχη τους σε περίοδο κρίσης, φτώχειας και ανεργίας.
Μπροστά μας βρίσκεται πλέον η εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου. Το έργο αυτό θα έχει πολλά επεισόδια. Δεν θα είναι περίπατος για κανέναν. Βιαστικές εκτιμήσεις πρέπει να αποφεύγονται, αλλά η αξιολόγηση που έρχεται θα είναι δύσκολη και γεμάτη παγίδες.
 
Πρώτη εκτίμηση για την Αίγινα
Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται 4 βουλευτές. Οι κ.κ. Δρίτσας Θεόδωρος,  Σταματάκη Ελένη, Δουζίνας Κων/νος και Γεννιά Γεωργία. Από την Ν.Δ. ο κ. Κατσαφάδος Κων/νος και από την Χρυσή Αυγή ο κ. Κουζηλός Νικόλαος
Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 2.290 (33,17%) ψήφους  έναντι 2.560 (31,57%) που είχε πάρει στις εκλογές του Ιανουαρίου.
Η Ν.Δ. πήρε 2.356 (34,13%) ψήφους έναντι 2.965 (36,56%) που είχε πάρει τον Ιανουάριο.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η αποχή ευνόησε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν ευνόησε και την Ν.Δ. που έχασε πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα.
Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται το ΠΑΣΟΚ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων ενώ στου χαμένους βρίσκονται το ΠΟΤΑΜΙ και οι ΑΝ.ΕΛ.
Το ποσοστό αποχής μεγάλο και στην Αίγινα αφού πλησίασε το 46% ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου είχε κυμανθεί στο 37%. Σε αριθμούς σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν 1.198 λιγότεροι.
Στο γειτονικό Αγκίστρι η αποχή κι εκεί κυμάνθηκε στο 45%. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε το ποσοστό του από 20,30% σε 30,67%. Η Ν.Δ. από 40,5% έπεσε στο 33,9%. Αυξήθηκε η Χρυσή Αυγή από 6,77% σε 9,98%
Γράφτηκε από τον/την Super User