ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Το 2013 θα σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι

Ολοι γνωρίζουμε πλέον απο πρώτο χέρι τι ακριβώς σημαίνει για τους πολίτες αυτής της χώρας και κυρίως για  τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους η κρίση που ταλαιπωρεί την χώρα εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Η άφρων πολιτική  που ακολουθήθηκε μέχρι το 2009, η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της  όταν αυτή εκδηλώθηκε βίαια στις αρχές του 2010 μας οδήγησαν σε όλο αυτό που ζούμε σήμερα και που δυστυχώς απο ότι φαίνεται θα συνεχιστεί  πολύ έντονα  και τα επόμενα χρόνια με κομβικό έτος το 2013.

    Η πίεση θα κορυφωθεί και οι συνέπειες της θα γίνονται όλο και πιο ορατές ακόμα και σε στρώματα του πληθυσμού που μέχρι τώρα νόμιζαν ότι θα μείνουν απ΄ έξω. Εντύπωση πάντως εξακολουθεί να προκαλεί το γεγονός ότι πλέον ακόμα και η τρόϊκα αλλά και οι ξένοι ηγέτες με συνεχείς δηλώσεις τους, πέρα από την ικανοποίηση των δικών τους σκοπιμοτήτων εγκαλούν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα που σε άλλη περίπτωση θα εθεωρούντο  απολύτως αναγκαία. Οπως π.χ. το θέμα της φοροδιαφυγής όπου κατά έναν περίεργο τρόπο μοιάζει να ενδιαφέρονται περισσότερο οι ξένοι για το πώς θα λυθεί και λιγότερο οι Ελληνες, οι οποίοι φροντίζουν να πετούν την μπάλα στην εξέδρα με την παραμικρή ευκαιρία.

   Το θέμα είναι  όμως ότι εάν  δεν αλλάξουμε όσα σάπια και διεφθαρμένα  μας οδήγησαν ως εδώ δεν μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω. Ακόμα και αν μας χαρίζανε το χρέος εάν δεν αλλάξει η νοοτροπία μας, πάλι στην ίδια θέση θα είμαστε και μάλιστα πολύ σύντομα. Το ζητούμενο πρέπει να είναι πως η κρίση θα γίνει ευκαιρία ανάτασης της χώρας και πως μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να στραγγαλισθούν αυτοί που πλέον δεν μπορούν να προσφέρουν,  μη έχοντας φοροδοτική ικανότητα, αλλά να μπούν στο παιχνίδι και αυτοί που τόσο καιρό την βγάζουν καθαρή είτε βγάζοντας λεφτά στο εξωτερικό  είτε αυτοί που πλουτίζουν με μαύρα. Και μην ισχυριστεί κανείς ότι αυτό δεν γίνεται ή  ότι είναι δύσκολο γιατί απλά δεν τον πιστεύουμε πλέον.

   Το 2013 θα είναι όπως προείπαμε κομβική χρονιά. Πολλά απο αυτά που θα γίνουν στο μέλλον θα εξαρτηθούν απο τις επιδόσεις της χώρας αυτόν τον χρόνο. Τα ήδη πολύ βαριά ψηφισμένα μέτρα  αλλά και ο νομοθετημένος πια αυτοματισμός για όσα   δεν περπατήσουν θα δείξουν αν οι αντοχές της κοινωνίας εξαντλήθηκαν οριστικά  όπερ σημαίνει ότι  πάμε για κοινωνική διάλυση με τα επακόλουθα της ή θα καταφέρουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Τα συνήθη υποζύγια δείχνουν πια να έσκασαν και έτσι εάν δεν προστεθούν νέοι φόροι απο άλλες πηγές όπως καλή  ώρα την φοροδιαφυγή, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα απολύτως.     

    Με την έλευση της δόσης η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το κλίμα όμως τα χρήματα που προορίζονται για τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας  είναι λίγα και οι ανάγκες πολλές. Η ανακεφαλαίωση των τραπεζών είναι σημαντικό ζήτημα για την οικονομία όμως, μόνο  εάν τα χρήματα χρησιμοποιηθούν απο τις τράπεζες για να δοθούν στις επιχειρήσεις  και  όχι για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες  απο τις επισφάλειες που οι ίδιες δημιούργησαν με την διαπλοκή στην οποία είναι πολύ συνηθισμένες και εθισμένες, θα λέγαμε εμείς.

    Δυστυχώς οι απλοί πολίτες θα αργήσουν να δούν άσπρη μέρα ακόμη και αν όλα πάνε καλά. Θα είναι οι τελευταίοι τροχοί που θα πάρουν μπρός αν ποτέ  πάρουν και σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν στα παλιά τους δεδομένα. Τώρα με όλα αυτά πως να ευχηθεί κάποιος "ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ" ; Θα το κάνουμε όμως.... 

   

Γράφτηκε από τον/την Super User