ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΑΓΩΓΟΣ

 

    Εγκρίθηκε στις 27 Νοεμβρίου από το αρμόδιο συμβούλιο  του υπουργείου ανάπτυξης το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας με τον τρόπο της μελέτης-κατασκευής. Για την ιστορία μειοψήφισαν η Α. Σίμα και Ε. Βελώνη. Εισηγητής ήταν ο Δ/ντής των τεχνικών υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας κ. Α. Μοσχολέας.  Η σημαντική αυτή απόφαση όμως έχει δρόμο ακόμα να διανύσει  δεδομένων των σταδίων που ακολουθούν.

   Να πούμε πρωτίστως ότι ορθώς επελέγη η συγκεκριμένη μορφή (μελέτη - κατασκευή) προκειμένου να να δεσμευτεί ολόκληρο το ποσό του έργου και να μην ψάχνουμε μετά για χρηματοδότηση. Ομως  να τονίσουμε ότι και σε αυτήν την περίπτωση ήδη έχει καταβληθεί ένα σημαντικό ποσό για μελέτη κλπ. το οποίο προφανως θα πάει  χαμένο  και οικονομικά και απο πλευράς χρόνου.  Το επόμενο στάδιο είναι η εύρεση της πηγής χρηματοδότησης του έργου η οποίας θα είναι το ΕΣΠΑ 2012-2013. Την εθνική συμμετοχή με το ευνοϊκό 5% που προβλέπεται απο το νέο μνημόνιο θα την καταβάλλει η περιφέρεια. Δηλαδή αν το έργο κοστίσει χονδρικά 30 εκ. ευρώ η περιφέρεια θα συνεισφέρει το 1,5 εκ.  πράγμα που την συμφέρει δεδομένου ότι για το 2012 μόνο η εισφορά της για την υδροδότηση του νησιού θα φθάσει τα 2.5 εκ. Η προϋπόθεση είναι να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ δεδομένου ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενταχθούν κατά προτεραιότητα μεγάλα έργα με μεγάλα ποσά  για να βελτιωθεί το ποσοστό απορροφητικότητας  και επίσης όλοι αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρξουν τεράστιες πολιτικές πιέσεις απο όλες τις περιοχές για τα δικά τους θέματα.

   Ακολούθως πρέπει να υπάρξει η δημοπράτηση του έργου με διεθνή διαγωνισμό , η κατακύρωση του και η εξέταση τυχόν ενστάσεων που θα υπάρξουν απο τους μετέχοντες. Ακολούθως να ξεκινήσει η μελέτη και αφού ολοκληρωθεί να ξεκινήσει και το έργο. Το σύνολικό χρονικό διάστημα που απαιτείται στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι  τουλάχιστον πέντε χρόνια.

   Στην διοίκηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι ακόμα και αν όλα πάνε κατ΄ευχήν τα επόμενα τρία τέσσερα καλοκαίρια τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Οι υδρομεταφορείς αν δούν ότι το έργο πλησιάζει θα εντείνουν τις πιέσεις  και τους εκβιασμούς  και έτσι θα υπάρξουν σοβαρότατες δυσκολίες. Αρα τι μπορεί να γίνει ενδιάμεσα; Πάντως να γίνουν οι κάτοικοι της Αίγινας  το είδος που θα ζεί χωρίς νερό κάπως δύσκολο μας φαίνεται.

 

Γράφτηκε από τον/την Super User