christmas tree 1

 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΤΑ ΚΥΒΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦ(Θ)ΟΡΑΣ

 

    Ολοι  παρακολουθούμε το θέατρο του παραλόγου που παίζεται τον τελευταίο καιρό με το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την διαφορά  με τους υδρομεταφορείς  για ένα σημαντικό αριθμό κυβικών μέτρων νερού  που αυτοί ισχυρίζονται ότι παρέδωσαν και ο δήμος πλήρωσε,  ενώ ο δήμος  εμφανίζεται να έχει διαφορά 359.627 κ.μ.  σε σχέση με αυτά που η ΕΥΔΑΠ του χρεώνει. Η μία εταιρεία έχει αρνητική διαφορά 44.234 κ.μ. για τα έτη 2010 & 2011 ( -9188 & -36136)   δηλαδή  λιγότερα από την τιμολόγηση της ΕΥΔΑΠ και η άλλη έχει θετική διαφορά  359.627 κ.μ. ( 139.136 & 264.815).  

   Σύμφωνα με την σύμβαση  ο χώρος που μετρώνται οι ποσότητες είναι η αρχή του καταθλιπτικού αγωγού στον χώρο εκφόρτωσης δηλαδή όπου ξεφορτώνουν οι υδροφόρες στην Αίγινα.  Κατά συνέπεια είναι φυσιολογικό οι μεταφορείς να πατούν σε αυτό και να ισχυρίζονται ότι δεν τους αφορούν οι μετρήσεις στο ρολόι της ΕΥΔΑΠ στον Ασπρόπυργο, όμως προβλέπεται ότι  μπορούν να συγκριθούν οι μετρήσεις σε περίπτωση διαφοράς με μια ειδική διαδικασία που περιγράφεται στην σύμβαση.  

    Το υδρόμετρο στην Αίγινα είναι χαλασμένο, ομοίως και στο Λεόντι. Το χαλασμένο υδρόμετρο αντικαταστάθηκε και φυλάχτηκε στις αποθήκες του δήμου από όπου και εκλάπη  και γι αυτό κατατέθηκε μήνυση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο στην αστυνομία. Εδώ δημιουργούνται  κάποιες απορίες  δεδομένου ότι δεν πρέπει να ήταν σε πολλά άτομα  γνωστό ότι το υδρόμετρο  φυλασσόταν  στον συγκεκριμένο χώρο  άρα η συνδρομή της αστυνομίας μπορεί να γίνει καθοριστική στο σημείο αυτό.

   Ένα άλλο στοιχείο είναι αυτό που έχουμε γράψει πολλές φορές . Ότι υπάρχει η δυνατότητα με ηλεκτρονικό τρόπο να βλέπει ο δήμος ανα πάσα στιγμή  το ρολόι της ΕΥΔΑΠ  χρησιμοποιώντας το σύστημα απομακρυσμένης διαχείρισης της εταιρείας. Με αυτό τον τρόπο και γνωρίζοντας τις ώρες απόπλου και άφιξης των υδροφόρων μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς αυτές μετέφεραν. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το σύστημα δεν δουλεύει όμως ακόμα και εάν συμβαίνει αυτό  θα έπρεπε  έχουν κινήσει γη και ουρανό ώστε να αποκατασταθεί.

   Σε ότι αφορά την οικονομική επιτροπή και τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος από την δημοτική αρχή  θα πρέπει να πούμε ότι η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου δεν μπορεί παρά να έχει μηδαμινή αξία δεδομένου ότι στην καλύτερη περίπτωση θα τους υποδείξει τι ακριβώς λέει η σύμβαση και άντε και κάποιο τρόπο ερμηνείας της εάν υπάρχουν διφορούμενα σημεία. Το πώς θα αντιμετωπίσει ο δήμος το πρόβλημα και γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ – μην ξεχνάμε ότι εκκρεμεί και το 2012 -  δεν χρήζει νομικής ερμηνείας αλλά πολιτικής αντιμετώπισης. Επίσης μένουμε με την απορία εάν έχει γίνει σύγκριση και στα έτη προ του 2010 η αρκούμεθα στην δήλωση του πρώην δημάρχου ότι όλα ήταν καλά.

   Γενικώς το θέμα του νερού και τα επακόλουθα του θα συνεχίζει να μας ταλανίζει για πολύ καιρό ακόμα. Η εδώ και τριάντα χρόνια αδικαιολόγητη εμμονή των δημοτικών αρχών να αποδεχθούν οποιαδήποτε άλλη λύση, έστω και προσωρινή, πλην του υποθαλασσίου αγωγού δημιουργεί σειρά προβλημάτων . Αν ρίξετε μια ματιά στο πως δουλεύουν οι κατά την Γαρουφιάδα  “αντίπαλοι” μας  στο Αγκίστρι θα δείτε ότι ενεργώντας   μεθοδικά και οργανωμένα θα αποκτήσουν σύντομα  δύο μικρές μονάδες αφαλάτωσης λύνοντας μερικώς το πρόβλημα τους.  Και εμείς θα ψάχνουμε ακόμη το υδρόμετρο…

                                              Απόστολος Κασελούρης

Γράφτηκε από τον/την Super User