ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΗΝΥΕΙ...

 

Αυτό που δεν έπραξε ο δήμαρχος κ. Σακκιώτης και η οικονομική επιτροπή του δήμου το έπραξε ο αντιπεριφερειάρχης νήσων κ. Κατσικάρης. Πήρε τον φάκελο που περιείχε τα στοιχεία των ποσοτήτων νερού που παραλαμβάνουν οι μεταφορείς νερού από την ΕΥΔΑΠ και τις ποσότητες που παραδίδουν στο νησί μας την τελευταία τριετία και πήγε στον εισαγγελέα όπου κατέθεσε μήνυση.

Όπως είναι γνωστόν οι μεταφορείς νερού πληρώνονται σύμφωνα με τις ενδείξεις των υδρομετρητών της Αίγινας και όχι με αυτές της ΕΥΔΑΠ. Από τα τιμολόγια φαίνεται ότι ο δήμος Αίγινας έχει πληρώσει περισσότερη ποσότητα νερού από αυτή που αναγράφουν οι μετρητές της ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα λοιπόν με την σύμβαση οι μεταφορείς νερού πρέπει να επιστρέψουν τα επιπλέον χρήματα ή επειδή η διαφορά είναι πάνω από 4% να την πληρώσουν στο πενταπλάσιο.

Τελευταία το θέμα απασχόλησε και την οικονομική επιτροπή του δήμου η οποία το παρέπεμψε στην δικηγόρο του δήμου.

Το θέμα τώρα που ο δήμαρχος αντιμετώπισε με προχειρότητα αποκτά ενδιαφέρον και αναμένονται πρωτοβουλίες από την πλευρά του εισαγγελέα για τις οποίες θα σας κρατάμε ενήμερους.

Το πλήρες δελτίο τύπου της αντιπεριφέρειας νήσων έχει ως εξής:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

       Mηνυτήρια αναφορά του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων για τη μεταφορά νερού στην Αίγινα

 

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, επισκέφθηκε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά και υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά για τη μεταφορά του νερού στην Αίγινα. Στην αναφορά του, καταθέτει το φάκελο της έρευνας που διενήργησε η Περιφέρεια Αττικής με όλα τα στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ποσοτήτων που παραδίδονταν από την ΕΥΔΑΠ στους υδρομεταφορείς και των ποσοτήτων που παραλαμβάνονταν από τους αρμόδιους του Δήμου Αίγινας, κατά το χρονικό Ιανουάριος 2009 έως και τον Αύγουστο του 2012, ζητώντας την τιμωρία των τυχόν ενόχων, δεδομένου ότι η μεταφορά του νερού στην Αίγινα επιχορηγείται με χρήματα του ελληνικού λαού.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, αναφερόμενος στο θέμα, σημείωσε:

«Η Περιφέρεια Αττικής, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), επιχορηγεί κάθε χρόνο την μεταφορά νερού για την υδροδότηση της νήσου Αίγινας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η επάρκεια και η ποιότητα του παρεχόμενου νερού. Αν δεν υπήρχε αυτή η επιχορήγηση, πολλές φορές η Αίγινα θα έμενε χωρίς πόσιμο νερό, με αποτέλεσμα την κρίσιμη τουριστική περίοδο να κινδυνεύουν χιλιάδες πολίτες, δεδομένου ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Την ευθύνη της διαδικασίας μεταφοράς έχει κατά Νόμο ο Δήμος Αίγινας, ο οποίος με διαγωνισμό αναθέτει σε εταιρείες υδρομεταφορών το μεταφορικό έργο. Η Περιφέρεια Αττικής επιχορηγεί τη μεταφορά, προκειμένου να εξασφαλίζεται η επάρκεια και ποιότητα νερού στο νησί.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και της ανάγκης για χρηστή διοίκηση και διαφάνεια, η Περιφέρεια Αττικής διενήργησε έρευνα, από την οποία προέκυψαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ποσοτήτων που παραδίδονταν από την ΕΥΔΑΠ στους υδρομεταφορείς και των ποσοτήτων που παραλαμβάνονταν από τους αρμόδιους του Δήμου Αίγινας. Στην έρευνα παρέδωσαν στοιχεία ο Δήμος Αίγινας και η ΕΥΔΑΠ, αλλά όχι οι υδρομεταφορείς.

Η Περιφέρεια Αττικής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και εγώ προσωπικά, βρεθήκαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας μας στο πλευρό του λαού της Αίγινας, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου το νησί να έχει επάρκεια και ποιότητα νερού και δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μην διακοπεί η υδροδότηση, ιδιαίτερα τις πιο κρίσιμες στιγμές της τουριστικής περιόδου, όταν ουσιαστικά ετέθη μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας. Ανταποκρινόμενοι στο  χρέος και την ευθύνη μας έναντι των πολιτών πράξαμε και πράττουμε το καθήκον μας και μετά το πέρας της έρευνας που διενεργήσαμε απευθυνόμαστε στη δικαιοσύνη, γιατί πάνω απ’ όλα είναι η διαφάνεια και ο σεβασμός στα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως, για όλα και για όλους και να λάμψει η αλήθεια».

 

Γράφτηκε από τον/την Super User