christmas tree 1

 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ: ΕΡΓΑ ΑΙΓΙΝΑΣ

Με κύριο θέμα τον Απολογισμό Πεπραγμένων της Περιφέρειας Αττικής και την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης συνεδρίασε την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής σε ειδική δημόσια συνεδρίαση στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

O Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, μιλώντας σε αυτή την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τον απολογισμό, ως ειδικός αγορητής της πλειοψηφίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων και τις παρεμβάσεις στην Αίγινα:

 • Υποθαλάσσιος αγωγός σύνδεσης της Αίγινας με τη Σαλαμίνα.

Μετά από δεκάδες συσκέψεις, υπό τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη και συντονισμένες προσπάθειες, η προμελέτη για το έργο ενεκρίθη από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υποδομών Επίκειται η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας - Δήμου Αίγινας για την χρηματοδότηση (27.000.000 ευρώ) και κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου, το οποίο θα λύσει οριστικά το πρόβλημα επάρκειας και ποιότητας του νερού στο μεγάλο αυτό τουριστικό νησί.

 • Κατασκευή του Βόρειου τμήματος του κεντρικού εξωτερικού δικτύου ύδρευσης και της κεντρικής δεξαμενής ύδρευσης της Αίγινας.

Το έργο -6.300.000 ευρώ- αφορά την κατασκευή του Βόρειου τμήματος του εξωτερικού δικτύου του νησιού της Αίγινας που θα καλύπτει όλες τις περιοχές αυτού, με κατασκευή των αγωγών του δικτύου από αγωγούς πολυαιθυλενίου 3ης γενιάς. (Εκτελείται).

 • Μελέτη και κατασκευή αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Αίγινας.

Εντάξαμε το έργο (υποέργα: μελέτη και κατασκευή) ύψους 13.680.000 ευρώ στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Δημοπρατήσαμε τη μελέτη, απαραίτητη προϋπόθεση για να κατασκευαστεί το έργο. Πρόκειται για ένα έργο ουσιαστικής υποδομής για την Αίγινα που θα συμβάλλει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και θα δώσει την ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού. (Ανατίθεται η μελέτη).

 • Κατεπείγουσες εργασίες προστασίας του πρώτου Ελληνικού Βουλευτηρίου Αίγινας (Ι. Μητρόπολη), προϋπολογισμού 130.000 ευρώ, για τη διάσωση ενός ιστορικού μνημείου της νεώτερης Ελλάδας που κινδυνεύει. (Έγινε η μελέτη - Δημοπρατείται το έργο).
 • Σύνταξη κτηματολογίου για το έργο «βελτίωση επαρχιακών οδών Αίγινα - Κυψέλη - Βαθύ - Βαγία-Μεσαγρός - Τούρλος», προϋπολογισμού 640.000 ευρώ, για να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις κατασκευής ενός σημαντικού έργου για την ασφάλεια των πολιτών και την τουριστική ανάπτυξη. (Τελείωσε).

ΑΓΚΙΣΤΡΙ

 • Έγινε προγραμματική σύμβαση με το Δήμο και κατατέθηκε πρόταση χρηματοδότησης 10 εκατομμυρίων ευρώ στο ΚΑΠΕ για το πρόγραμμα «Αγκίστρι - Πράσινο Νησί» με 11 δράσεις και έργα (Βιολογικός καθαρισμός, ενεργειακή αυτονομία κ.λ.π.).
 • Χρηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά από την Περιφέρεια Αττικής η προμήθεια δύο μονάδων αφαλάτωσης. (Δημοπρατήθηκε)

Νερό - διαχείριση απορριμμάτων

Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων είναι στην πρώτη γραμμή του διαλόγου για την επάρκεια και την ποιότητα του νερού στα νησιά και την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης που επί δεκαετίες κρατάει σε ομηρία τους πολίτες.

 • Χρηματοδοτήθηκαν, πιλοτικά, δύο κινητές μονάδες αφαλάτωσης στο Αγκίστρι. Έγινε εκτενής διάλογος με το δήμο Σπετσών για τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης και στην Ύδρα τελείωσε η μελέτη από την Τεχνική μας Υπηρεσία (πρώην ΤΥΔΚ) και δημοπρατήθηκε το έργο της αφαλάτωσης.

- Στις Σπέτσες η υπάρχουσα μελέτη συνάντησε αντιδράσεις, αφού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια και αλλάζει η χωροθέτηση.

 • Καταγράφηκαν όλες οι παράνομες χωματερές, ενώ έγινε συνεργασία με τους δήμους για τη δυνατότητα αυτόνομης διαχείρισης των απορριμμάτων από κάθε νησί, ώστε να σταματήσει η μεταφορά τους στη Φυλή και να κλείσουν οι παράνομες χωματερές.
 • Στην Ύδρα και στις Σπέτσες, μετά από συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους ξεκινούν στοχευμένες μελέτες για την αυτόνομη διαχείριση των απορριμμάτων κάθε νησιού. Στις Σπέτσες ξεκινάει η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ από τον Σύνδεσμο.

Πολιτισμός - Τουρισμός

 • Στο επίπεδο των πολιτιστικών δράσεων η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων διοργάνωσε δύο χρονιές το «πολιτιστικό ταξίδι» με μουσικές εκδηλώσεις ποιότητας στα Νησιά, τις οποίες παρακολούθησαν χιλιάδες κάτοικοι των νησιών και επισκέπτες. Οι παραστάσεις αυτές έγιναν σε συνεννόηση με τους δήμους και συνέβαλαν στην επιτυχία σημαντικών εκδηλώσεων, όπως η ΑΡΜΑΤΑ, τα ΜΙΑΟΥΛΕΙΑ, το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΣΤΙΚΙΟΥ και τα ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι γι’ αυτές τις εκδηλώσεις υπήρξε σημαντική μείωση του κόστους, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητά τους, η οποία αναγνωρίστηκε από όλους τους δήμους, κυρίως όμως από τους πολίτες.
 • Η Τουριστική Προβολή των νησιών είναι προτεραιότητα για την Ενότητα Νήσων. Στο πλαίσιο της σύμβασης για την προβολή της Περιφέρειας τα νησιά άρχισαν να προβάλλονται για πρώτη φορά ως η πιο ξεχωριστή ενότητα της Περιφέρειας Πρωτευούσης -με «όπλο» το φυσικό περιβάλλον και την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά- ώστε να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν και να τονωθεί η οικονομία τους.
Γράφτηκε από τον/την Super User