christmas tree 1

 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΝΕΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ

ΧΑΘΗΚΑΝ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ;

   Νέα εμπλοκή φαίνεται ότι υπάρχει στο θέμα της αποκατάστασης του κτιρίου του Κυβερνείου. Είχαμε επισημάνει αρκετές μέρες πριν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για πανηγυρισμούς και κορώνες για την εκ του “ασφαλούς” αποκατάσταση του και ότι θα έχουμε ακόμα αρκετά επεισόδια στο συγκεκριμένο θέμα.

   Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση η προϊστάμενη υπηρεσία του Ιστορικού Αρχείου στην συνεδρίαση της εφορείας των ΓΑΚ υπ. αρ. 23/22-2-2013 συζήτησε το θέμα της προσωρινής μεταστέγασης του τοπικού Ιστορικού Αρχείου Αίγινας σε χώρο που παραχωρεί ο δήμος της Αίγινας σε δημοτικό σχολείο της περιοχής του Βαθέος. Η απόφαση της εφορείας μετά απο σχετική συζήτηση είναι δεν κρίνει τον χώρο λειτουργικό και δεν εγκρίνει τον συγκεκριμένο χώρο για την προσωρινή μεταστέγαση. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πισωγύρισμα δεδομένου ότι η μόνη υπεύθυνη για την μεταφορά του Αρχείου είναι η η συγκεκριμένη προϊσταμένη του αρχή.

Κατά συνέπεια η προσφορά του δήμου δεν γίνεται αποδεκτή και θα πρέπει να αναζητηθεί νέος χώρος για την στέγαση του.

Ενα δεύτερο ακόμα πιό κρίσμο θέμα αφορά την χορηγία της ΔΕΗ. Οποιος είδε την περίληψη της διακήρυξης του διαγωνισμού θα διαπίστωσε ότι η χρηματοδότηση θα προέλθει κατά το ποσό των 700.000 ευρώ απο την χορηγία της ΔΕΗ και το υπόλοιπο ποσό μέχρι του 1.725.000 ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του έργου θα καλυφθεί απο άλλες πηγές. Σε περασμένο δημοτικό συμβούλιο που έγινε αναφορά στο θέμα ο δήμαρχος απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός για την χρηματοδότηση σε ερώτηση που του έγινε απο τον κ. Πτερούδη. Αυτό μας έβαλε σε σκέψεις και έτσι αναζητήσαμε το   έγγραφο που αναφέρεται ως σχετικό στην παραπάνω απόφαση.      

   Το έγγραφο αυτό λοιπόν που τελικώς βρήκαμε μετά απο αρκετό κόπο λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η χορηγία θα είναι στο ποσό των 700.000 κατ΄ανώτατο όριο και μάλιστα κάνει ειδική μνεία ώστε και αυτό ακόμα το μειωμένο ποσό πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των καιρών και της γενικότερης κατάστασης. Δηλαδή το 1.500.000 έγινε ήδη 700.000 και βλέπουμε.

   Το μεγάλο θέμα λοιπόν που αβίαστα προκύπτει είναι τι ακριβώς έκανε η δημοτική αρχή ώστε να χαθούν οι 800.000 ευρώ και να κινδυνεύει το υπόλοιπο ποσό. Η δημοτική αρχή , λοιπόν, γνώριζε απο την αρχή τα προβλήματα της υπόθεσης, γνώριζε ότι πριν λίγα χρόνια εγκατεστημένος εργολάβος δεν μπόρεσε να προωθήσει το έργο. Γνώριζε για τις δυσκολίες της μετεγκατάστασης των δύο υπηρεσιών που στεγάζονται στο Κυβερνείο, γνώριζε ότι ανελάμβανε ρίσκο αφήνοντας την χορηγία σε αυτήν την κατεύθυνση, ο δήμαρχος ήταν προσωπικά ενήμερος για το θέμα και για όποιον θυμάται λίγο καλύτερα όσο ήταν στην αντιπολίτευση και είχε δημιουργηθεί το θέμα, στήριξε στο ΔΣ την πρόταση για την μεταστέγαση των υπηρεσιών στο κτίριο του Ορφανοτροφείου.

   Η ΔΕΗ απο την πρώτη στιγμή ήθελε το Κυβερνείο γιατί το θεωρούσε επικοινωνιακά πιό δυνατό. Λογικό βέβαια γι αυτήν όμως οι τοπικοί παράγοντες ξέρουν τα πράγματα καλύτερα πολλώ δε μάλλον όταν η ΔΕΗ προσέφερε την χορηγία έναντι των όσων είχαν δημιουργηθεί στο νησί το καλοκαίρι του 2010.

Ξέρουμε λοιπόν και εμείς ότι τότε – στις αρχές του 2011- προτάθηκε στον δήμαρχο να έρθει σε συνεννόηση με τους επικεφαλής των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων η να φέρει το θέμα σε δημοτικό συμβούλιο και να ζητηθεί με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του απο την ΔΕΗ να αφήσει τον δήμο να εκτιμήσει πως το συγκεκριμένο ποσό θα μπορούσε να διατεθεί πάλι για την αποκατάσταση των καποδιστριακών κτιρίων όμως με την σειρά που θα πρότεινε αυτός. Ο δήμαρχος δεν το έκανε και άφησε να περάσουν 10 ολόκληρους μήνες προσπαθώντας να εκμαιεύσει την απόφαση για την παραχώρηση του σχολείου στο Βαθύ. Και έτσι εκλήθη στην συνάντηση της 1/12/2001   με την πολιτική ηγεία του Υπουργείου Παιδείας όπου ανέμενε τα ευχάριστα δηλαδή την αποδοχή της πρότασης για το Βαθύ και εκεί έμαθε ότι η πολιτική ηγεσία σε συνεννόηση με την ΔΕΗ αποφάσισαν να περιλάβουν στην χορηγία και το Εϋνάρδειο, όπως ανέφερε και το σχετικό δελτίο τύπου που ανακοινώθηκε αμέσως. Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά.

   Ολα αυτά θα μπορούσαν να είναι μια ωραία ιστορία όμως στην περίπτωση αυτή αποτελούν ένα καλό δείγμα πως μια δημοτική αρχή που δεν έχει τα αντανακλαστικά να λειτουργήσει πρός όφελος του τόπου αλλά είναι φοβική και άτολμη κατάφερε να στερήσει ήδη απο το νησί 800.000 ευρώ και να κινδυνεύουν και τα υπόλοιπα. Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα και κανένας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει.  

 

Γράφτηκε από τον/την Super User