ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Εγιναν λοιπόν δύο δημοτικά συμβούλια την Τρίτη 10/3 και την Τετάρτη 20/3. Οι δημοτικοί σύμβουλοι  που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν υπερωρίες, δυσανασχετούν αλλά δεν έχουν και άλλη επιλογή  προκειμένου να καλυφθούν οι καθυστερήσεις  της διοίκησης  και να δουλέψει ο δήμος.
   Ετσι λοιπόν την Τρίτη συνεκλήθη το συμβούλιο  με κύρια θέματα τις συμβάσεις για το νερό και την ψήφιση του προϋπολογισμού του ΔΛΤ.  Ξεκίνησε η συζήτηση με τα προ ημερήσιας θέματα. Ετέθησαν τα πολύ γνωστά πλέον θέματα της καθαριότητας, του ΚΤΕΛ που  έπαψε πλέον να εκτελεί τα συμφωνηθέντα δρομολόγια  και της μεταφοράς των υπηρεσιών για την αποκατάσταση του Κυβερνείου. Στην απάντηση του ο δήμαρχος αναγνώρισε το πρόβλημα της καθαριότητας, δήλωσε ότι τα σκουπίδια μαζεύονται και ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι τα αδρανή. Επίσης δήλωσε ότι κάνει τεράστιες προσπάθειες για την αδειοδότηση του σταθμού μεταφόρτωσης ώστε να μπορέσουμε να προτείνουμε λύσεις για την επεξεργασία  των απορριμμάτων στο νησί. Για το ΚΤΕΛ τόνισε ότι το πρόβλημα αφορά κυρίως την αντιπεριφέρεια και ζήτησε την αρμοδιότητα ώστε να το χειριστεί ο δήμος. Σε ότι αφορά το Κυβερνείο αγνοώντας πλήρως την νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί , την οποία εσείς γνωρίζετε απο τα σχετικά ρεπορτάζ μας, ισχυρίστηκε ότι όλα πάνε καλά.  
   Στο σημείο αυτό προέκυψε νέο διαδικαστικό θέμα. Σύμφωνα με τον κανονισμό το τεχνικό πρόγραμμα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου πρέπει να προηγηθεί σε ψήφιση  του προϋπολογισμού του ταμείου. Κατά συνέπεια ζητήθηκε απο το προεδρείο να ψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα στα προ ημερήσιας διάταξης  ώστε να ακολουθήσει μετά η ψήφιση του προϋπολογιαμού. Φυσικό επόμενο ήταν η προ ημερήσιας συζήτηση να φτάσει τις 2 ½  ώρες ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο της μιάς ώρας. Δεν το ήξερε κανείς αυτό πριν την συνεδρίαση ώστε το τεχνικό πρόγραμμα να έρθει προς ψήφιση σε προηγούμενη συνεδρίαση;
 Πάντως όμως τα πιό ενδιαφέροντα σημεία του συμβουλίου προέκυψαν απο την ομιλία του προέδρου του ΔΛΤ κ. Κρεούζη. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι μας χρωστάνε αρκετά χρήματα οι ναυτιλιακές εταιρείες (170.000 η Hellenic  ανάλογα ποσά ο Αγιος Νεκτάριος που δεν έχει πληρώσει τίποτα εδώ και τέσσερα χρόνια. Οι εταιρείες εκμεταλλεύονται την κατάσταση και δεν αποδίδουν τις κρατήσεις που τους αναλογούν  με τον εκβιασμό να σταματήσουν τα έτσι κι αλλιώς ελάχιστα δρομολόγια τους.   Μια καινούργια σκέψη που επικρατεί είναι να διεκδηκηθούν οι κρατήσεις απ΄ευθείας απο τους ναυτικούς πράκτορες πριν αυτές αποδοθούν στις εταιρείες. Γενικά πάντως ο προϋπολογισμός είναι αρκετά πιεσμένος  και προσγειωμένος , και δείχνει το πρόβλημα που υπάρχει και στο ταμείο.  
   Σε ότι αφορά το συμβούλιο της Τετάρτης τώρα. Το μόνο θέμα ήταν η ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου. Δυστυχώς πρέπει να πούμε για τους αναγνώστες που οι αριθμοί δεν είναι το φόρτε τους ότι οι προϋπολογισμοί των δήμων είναι ίσως το μόνο σημείο όπου οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια. Για τις ίδιες δαπάνες άλλη εξήγηση απο τον ένα άλλη απο τον άλλον και γενικώς μια θολούρα. Σε χοντρές  γραμμμές μπορούμε να πούμε ότι το έλειμμα μειώθηκε για το 2012 όμως αυτό οφείλεται στην αυξημένη επιχορήγηση για το νερό που δόθηκε μέσα στο έτος. Κατά τα λοιπά ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να είναι πολύ αισιόδοξος και μια γρήγορη ματιά στις προβλέψεις εσόδων και εξόδων μπορεί να το δείξει αυτό. Αν και οι κύριες δαπάνες είναι η καθαριότητα και το νερό που μοιάζουν ισοσκελισμένες είναι κανείς απολύτως βέβαιος π.χ. ότι  η περιφέρεια θα επιχορηγήσει το νερό με 3.300.000 ευρώ εφέτος; Αν η διοίκηση που χθές παραδέχθηκε το λάθος της να μην φέρνει τις τριμηνιαίες εκθέσεις της πορείας του προϋπολογισμού στο συμβούλιο, το διορθώσει φέτος είναι βέβαιο ότι θα δούμε σύντομα ότι και αυτός  ο προϋπολογιμσός θα είναι πολύ δύσκολος και προβληματικός. 
   Οι εντάσεις που υπήρξαν προς το τέλος ήταν σχετικά λίγες και δεν είχαν σημασία όπως δεν είχε συνέχεια και το επεισόδιο με την παρέμβαση του κ. Πετρίτη  που κατέκρινε τον απόντα κ.  Γρηγορόπουλο την ίδια στιγμή που στο διπλανό του κάθισμα απουσίαζαν δύο σύμβουλοι της  πλειοψηφίας.

Γράφτηκε από τον/την Super User