christmas tree 1

 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΑΙΓΙΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

   Ολοι γνωρίζουμε ότι η πλέον δημοφιλής λέξη στην γλώσσα μας είναι πια η λέξη ανάπτυξη. Το πρόβλημα όπως πάντα είναι ότι ο καθένας που θα έπρεπε να ασχολείται με το θέμα έχει μια διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει αυτή. Συμβαίνει και με άλλους όρους και είναι χαρακτηριστικό της κρίσης όπου ο καθένας ερμηνεύει ότι και όπως θέλει.
   Στην Αίγινα των χιλίων προβλημάτων οι προσπάθειες για ανάπτυξη είναι σπασμωδικές και προέρχονται κυρίως απο κάποιους σοβαρούς επαγγελματίες οι οποίοι όμως συνήθως σπάνε τα μούτρα τους στην τεράστια γραφειοκρατία που υπάρχει και κυρίως στο ότι ο κατ’ εξοχήν κρατικός φορέας που θα έρεπε να έχει δημιουργήσει συνθήκες για μια τέτοια εξέλιξη είναι ο δήμος με τα γνωστά προβλήματα. Οι άνθρωποι χωρίς όραμα και χωρίς σχέδιο πελαγοδρομούν ανάμεσα σε παρεμβάσεις τύπου  Κολώνας άντε το πολύ πολύ γαλάζιας σημαίας στην Αγία Μαρίνα. Και αυτό είναι ένα κλασικό δείγμα τι εννούμε. Δόθηκε και πολύ σωστά αγώνας για την σημαία όμως η Αγία Μαρίνα είναι χωρίς συγκοινωνία, χωρίς πλοία , χωρίς καθαριότητα  και χίλια μύρια άλλα. Η σημαία και κάθε τέτοια πρωτοβουλία δεν αρκεί απο μόνη της.Χρειάζεται καθημερινή και σκληρή υποστήριξη.
   Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ετέθη απο την κ. Κανελλά ένα πολύ σοβαρό θέμα. Είπε λοιπόν η κ. Σύμβουλος ότι   μήπως τώρα που το έργο του κυματοθραύστη ουσιαστικά ματαιώνεται μετά την επιβολή όρων που το καθιστούν σχεδόν ανέφικτο,  θα ήταν καλό και χρήσιμο να εγκαταλειφθεί  και οι πόροι που προορίζονται γι αυτό να διατεθούν για λιμάνι στο Λεόντι;
   Φυσικά απάντηση δεν πήρε όμως πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρόταση με μεγάλη προστιθέμενη αξία για όλο το νησί. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε κατ’ αρχήν πολύ πιο εύκολη ένταξη του σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Θα δημιουργηθούν άμεσα θέσεις εργασίας στην κατασκευή του έργου , θα δημιουργηθούν επαγγελματικές ευκαιρίες για νέους επιχειρηματίες γύρω απο το λιμάνι, θα δουλέψουν ταξί, τα λεωφορεία , θα αναπτυχθεί η Σουβάλα , θα υπάρξουν παρακαμπτήριες οδοί για τα μεγάλα οχήματα προς όλο το νησί. Και φυσικά δεν τελειώνει εδώ. Θα ανοίξει ο χώρος του λιμανιού τη; Αίγινας για μικρότερα κρουαζερόπλοια. Θα μπορέσει να πεζοδρομηθεί η παραλία και το ιστορικό κέντρο και να αναδειχθούν τα μνημεία. Υποθέτω ότι κάποιοι ειδικοί θα μπορέσουν να δούν και άλλα οφέλη.
  Ομως η εξάρτηση των δημοτικών αρχών απο τα θερμοκήπια της παραλίας δεν επιτρέπει να αισιοδοξούμε για κάτι τέτοια. Είναι επίσης ένα κλασικό δείγμα του πως μια κίνηση μπορεί  να αλλάξει τον ρου της ιστορίας του νησιού, αλλά δεν πρόκειται να γίνει κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν. Για να κυβερνήσεις σωστά χρειάζονται κότσια και όραμα. Οι συμβιβασμοί είναι ίδιο των πολιτικάντηδων και φαίνεται ότι  αυτά που μας οδήγησαν μέχρι εδώ, δυστυχώς εξακολουθούν να κυριαρχούν.   
   Τολμήστε , λοιπον κύριοι και να είστε βέβαιοι ότι ο κόσμος θα σας στηρίξει.

Γράφτηκε από τον/την Super User