christmas tree 1

 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΕΡΤ: ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ

   Και εγένετο σκότος. Θα μπορούσε εύκολα με αυτή φράση κάποιος να δώσει μια περιγραφή αυτού που συνέβη την περασμένη εβδομάδα με το θέμα της ΕΡΤ. Ενα κλασικό δείγμα του πως μια υπόθεση που όπως απο όλους ομολογείται πως χρειαζόταν παρεμβάσεις ,να γίνει το βατερλό μιας κυβέρνησης που οι υπεύθυνοι της αν είχαν μια στάλα μυαλό θα έπρεπε να πετάξουν σε πηγάδι τους επικοινωνιολόγους που σκέφτηκαν αυτή την παρουσίαση του θέματος. Και μόνο η σταλινική παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου στο απίστευτο διάγγελμα του δείχνει το λάθος του χειρισμού που επελέγη. Πολλώ δε μάλλον όταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει βεβαρημένο παρελθόν που βρήκαν ευκαιρία να του το θυμίσουν on air οι δημοσιογράφοι. Αφήστε δε που όταν έπεσε το μαύρο και οι ιδιωτικοί σταθμοί άρχισαν να παίζουν σειρές δεκαπενταετίας και πίσω έναν συνειρμό με μαύρες μέρες τον έκαναν όλοι.

   Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ ακόμα και αν είναι πολλοί , πράγμα που δεν γνωρίζουμε επακριβώς αφου καμιά σοβαρή μελέτη δεν έχει γίνει, δεν περνούσαν απ’ έξω , είδαν φώς, μπήκαν και έμειναν. Τους διόριζαν πολιτικοί και μάλιστα κάποιους απο αυτούς τους καλοδιόριζαν αφού με ειδικές αποφάσεις έπαιρναν ποσά αστρονομικά ακόμη και για τις καλές εποχές. Πολύ δε περισσότερο που αυτό συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.      

   Τον τελευταίο καιρό είναι αλήθεια ότι η ΕΡΤ είχε αποκτήσει τάσεις ανεξαρτησίας και αυτό δεν άρεσε σε κανέναν. Ούτε στην κυβέρνηση , ούτε στην αντιπολίτευση που μην ξεχνάτε περιμένει να γίνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη. . Απο εκεί προκύπτουν και τα “παράπονα” του πρωθυπουργού για τις καλύψεις που δεν έκανε η ΕΡΤ σε δραστηριότητες της κυβέρνησης που κατ΄αυτόν έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη προβολή.  

Η αυριανή ημέρα Δευτέρα θα είναι πολυ σημαντική. Οι αντιδράσεις έχουν καταγραφεί δημοσκοπικά , κανένας δεν θέλει εκλογές αλλά και οι μικρότεροι εταίροι δεν ανέχονται τόσες φάπες μαζεμένες. Η αρχή έγινε με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και τώρα ήρθε το θέμα της ΕΡΤ. Υπάρχει λοιπόν συνάντηση πολιτικών αρχηγών αλλά κυρίως υπάρχει η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ εν όψει της κύριας συζήτησης που ορίστηκε για την 27η Σεπτεμβρίου. Αν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν πιθανότητες να κερδίσουν την κύρια αγωγή τότε μπορεί να δώσει την εντολή για να γίνουν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα και έτσι πρέπει να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ.

   Αυτό δεν είναι κακό για κανέναν δεδομένου ότι λύνει τα χέρια πολλών. Πρώτον της κυβέρνησης η οποία θα ξανανοίξει την κρατική τηλεόραση με πρόσχημα τον σεβασμό στην δικαιοσύνη. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα ικανοποιηθούν γιατί η ΕΡΤ θα είναι ανοιχτή και η αντιπολίτευση επίσης για τον ίδιο λόγο. Μέσα στον χρόνο που απομένει για την εκδίκαση της προσφυγής θα έχει κατατεθεί ο νέος νόμος για την ΕΡΤ θα τα βρούν οι κυβερνητικοί εταίροι και όλα θα ξαναπάρουν τον δρόμο τους. Είναι μια λύση που ξεμπλοκάρει την κρίση και θα βοηθήσει να ξεπεραστεί. Και όσο για την κύρια προσφυγή όταν έρθει η ώρα της δίκης θα είναι πλέον άνευ ουσίας. Καθαροί λογαριασμοί.

   Είναι σαφές ότι για όλα τα κόμματα η συζήτηση για μια πλουραστική, υπεύθυνη τηλεόραση που θα σέβεται τους τηλεθεατές της μ’ αυτά που προβάλλει είναι μια δευτερεύιυσα συζήτηση. Επίσης τριτεύουσα συζήτηση είναι να ασχοληθούμε με το γεγονός ότι τα ιδιωτικά κανάλια εκπέμπουν παράνομα με κατάληψη των συχνοτήτων που χρησιμοποιούν , χωρίς να πληρώνουν αυτά τα ελάχιστα που ορίζονται απο τον νόμο για την παράνομη κατάληψη, με σποτέλεσμα να στερούν εκατομμύρια κάθε χρόνο απο τον προϋπολογισμό , χωρίς να πληρώνουν την AGB , την οποία επικαλούνται για την τηλεθέαση της ΕΡΤ.

   Αφησα τελευταίο το ίσως σοβαρότερο. Είμαστε η μοναδική χώρα ίσως στον κόσμο όπου με δέσμευση απο το πρώτο ακόμα μνημόνιο η εκπομπή σήματος είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο ψηφιακή. Για όποιον λοιπόν είχε την απορία γιατί συμβαίνει αυτό νομίζουμε ότι το βράδυ της Τρίτης λύθηκε. Το κατέβασμα των διακοπτών απο την DIGEA που ελέγχει πλέον όλη την ροή του ψηφιακού σήματος δείχνει γιατί έγινε η επιλογή. Η ανάπτυξη όμως του διαδικτύου τους χαλάει τα σχέδια όμως μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα προσπαθήσουν και εκεί να παρέμβουν. Κατά τα άλλα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα.      

Γράφτηκε από τον/την Super User