ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 2013

Πολίτης: η Αίγινα πρέπει να βρει ανθρώπους να την διοικήσουν

Εγινε στις 29 Ιουλίου ο απολογισμός των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής. Ενας απολογισμός που διεξήχθηκε στο σχολείο του Μεσαγρού με μετρημένους στα δάχτυλα  πολίτες ο οποίος ξεκίνησε με την μικρή παρουσία των 14 συμβούλων.
Οι λιγοστοί κάτοικοι ζήτησαν να μιλήσουν μετά τον Δήμαρχο για να τους ακούσουν και να πάρουν απαντήσεις αλλά ο πρόεδρος επέμενε στην εφαρμογή του κανονισμού. Εδώ θα μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία και να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο να προηγηθούν οι λιγοστοί κάτοικοι που είχαν μόλις 3 λεπτά ο καθένας.
Περιμέναμε να ακούσουμε μέτρα για ένα πιο καθαρό νησί, άξιο της γαλάζιας σημαίας που διαθέτει αλλά διαψευστήκαμε.
Περιμέναμε να ακούσουμε εναλλακτικές προτάσεις για την υδροδότηση του νησιού και ακούσαμε πάλι την περίεργη επιμονή τους στον υποθαλάσσιο αγωγό.
Περιμέναμε να ακούσουμε ότι προχωράει το έργο του βιολογικού αλλά ο ένας μας είπε ότι υπάρχει μειοδότης και ο άλλος ότι δεν υπάρχει μειοδότης και κινδυνεύει να χαθεί η ένταξη του στο ΕΣΠΑ.
Περιμέναμε να ακούσουμε ότι η Αίγινα θα αποκτήσει λιμάνι αλλά μας κοροϊδεύουν με τον κυματοθραύστη.
Για τα θέματα της καθημερινότητας δεν συζητάμε γιατί αυτά τα ζούμε καθημερινά και βλέπουμε την εξέλιξη της συγκοινωνίας, της εμφάνισης της παραλίας, την κατάσταση των δρόμων, τις εγκαταλελειμμένες πλατείες, τους βρώμικους σκουπιδοντενεκέδες κ.ά.
Ισως τα λόγια ενός πολίτη «η Αίγινα πρέπει να βρει ανθρώπους να την διοικήσουν, αυτοί όλοι είναι ακατάλληλοι,….» να είναι ο καλύτερος επίλογος αυτού του απολογισμού.


Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη για ότι δεν έχει γίνει στη Κυβέρνηση και στη γενικότερη κρίση. Η επιμονή του στις αποφάσεις της ΚΕΔΕ αυτό έδειξε. Τώρα στα έργα μίλησε για τα χερσαία που βρίσκονται σε καλό δρόμο και τον υποθαλάσσιο αγωγό που εκκρεμεί συμπληρωματική απόφαση στο ελεγκτικό συνέδριο. Ανέφερε ότι προφορικά έχει πάρει το κτίριο των πρώην φυλακών για να γίνει ένα συνεδριακό κέντρο (Σ.Σ. ;;). Σήμερα ήρθε η διευθύντρια του υπουργείου για να οργανώσει την μεταφορά του αρχείου και βρήκε κλειστά και δεν κατανοεί 5-6 πολίτες που αντιδρούν στην επισκευή του Κυβερνείου. Στο επίπεδο του πολιτισμού είχε κινήσεις θετικές όπως το πολιτιστικό καλοκαίρι, η παρουσία του δημάρχου στη Γενεύη, το εσπερινό γυμνάσιο. Στο τουρισμό η απονομή της γαλάζιας σημαίας είχε θετική απήχηση ενώ στον αθλητισμό χαρακτήρισε το beachvolley καινοτόμα πρωτοβουλία. Για τα μπάζα ανέφερε ότι επειδή η Αίγινα δεν έχει χωροταξικό δεν μπορούν να πάρουν την άδεια λειτουργίας του σταθμού μεταφόρτωσης. Για την ιχθυοκαλλιέργεια κανείς δεν ζήτησε την άποψη του δήμου ενώ έχει προσφύγει στο συμβούλιο Επικρατείας μαζί με άλλους δήμους και περιμένει την απόφαση. Στο θέμα της καθαριότητας είπε ότι είναι ένα δύσκολο πρόβλημα το οποίο πρέπει να διαχειριστεί στον τόπο μας. Επιτυχία χαρακτήρισε το πρόσθετο καλώδιο της ΔΕΗ ενώ είπε ότι για την οδοποιία υπάρχει μελέτη της ΤΥΔΚ 1.026.000 που σύντομα θα υλοποιηθεί. Μίλησε για τα δωρεάν μαθήματα μουσικής και τα άλλα εκπαιδευτικά θέματα που γίνονται στο Λαογραφικό. Ο Βιολογικός είναι ενταγμένος στο ΕΣΠΑ με 14 εκατομμύρια, υπάρχει προσωρινός μειοδότης και περιμένει να ξεκαθαριστούν οι ενστάσεις.

Ο κ. Γρηγορόπουλος τόνισε ότι η συνεδρίαση αυτή απευθύνεται στον λαό που σήμερα δεν έχει έρθει. Η δημοτική αρχή ήταν απούσα από τα έργα μόνο πανταχού παρούσα ήταν στις φωτογραφίσεις, στις γιορτές, στα πανηγύρια. Κατηγόρησε τον δήμαρχο για ανικανότητα διοίκησης ενώ είπε ότι η κατάτμηση του έργου σε χερσαία και αγωγός καταλήγει σε βάρος του υποθαλάσσιου αγωγού. Μας είχε υποσχεθεί ο δήμαρχος ότι θα λύσει το πρόβλημα της συγκοινωνίας. Στο Λιμενικό Ταμείο δεν βλέπουμε έργο. Το μόνο ευχάριστο είναι ο πολιτισμός και συγχαίρω όλους αυτούς τους καλλιτέχνες που δημιουργούν και συμμετέχουν.

Ο κ. Κουκούλης Π. είπε ότι επικρατεί μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες για τη σημερινή διοίκηση.
Αναφέρθηκε στα χερσαία έργα τα οποία προχωρούν και θα είναι έτοιμα το επόμενο καλοκαίρι. Για τον αγωγό διαβεβαίωσε ότι καθυστερεί αλλά θα γίνει. Απλά χάθηκε η ένταξη του στο ΕΣΠΑ.
Για την μελέτη του Βιολογικού είπε καθυστέρησε γιατί πήγε στην Αντιπεριφέρεια και έχουν περάσει 16 μήνες χωρίς ανάδοχο και κινδυνεύει να χαθεί. Υπάρχει στασιμότητα στις μελέτες των λιμανιών. Το Λιμενικό Ταμείο περνάει δύσκολες στιγμές και δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Τα θέματα της καθημερινότητας δεν έχουν βρει λύση όπως η οδοποιία, ο ηλεκτρικός φωτισμός, το νοικοκύρεμα της πόλης με κορυφαίο τη διαχείριση της καθαριότητας. Σαν αιτία αποτυχίας όλων αυτών ανέφερε ότι δεν έχει συγκεκριμένη οικονομική πολιτική ο Δήμος.

Ο Κ. Κοττάκης ανέφερε ότι 30 χρόνια δεν έχει γίνει κανένα μεγάλο έργο στο νησί. Έριξε την ευθύνη στον Καλλικράτη και κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι δεν στάθηκε δίπλα στα προβλήματα του λαού. Μίλησε για το ιστορικό αρχείο το οποίο σήμερα μεταφέρεται χωρίς πρωτόκολλο παραλαβής. Για την Κολώνα κόπηκαν δέντρα, άνοιξαν δρόμοι και η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα. Δεν εισπράττονται τα χρωστούμενα από τους μεγαλοοφειλέτες. Τέλος τόνισε ότι όλα αυτά γίνονται με σκοπό την ιδιωτικοποίηση τους για να εξαθλιωθεί ο λαός. Χαρακτήρισε τους δημάρχους όχι ανίκανους αλλά ικανούς που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και ακολουθούν γνωστές πολιτικές.

Στη συνέχεια μίλησαν οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των Οργανισμών για να ακολουθήσουν μετά από 3,5 ώρες οι λιγοστοί πολίτες που κατήγγειλαν την έλλειψη νερού και την κλειστή πόρτα του δημάρχου προς αυτούς. Ο σχολιασμός του Δημάρχου για τον κ. Γρηγορόπουλο που είχε αποχωρήσει εξόργισε την παράταξη Κουκούλη Π. οι οποίοι αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μετά απ΄αυτό βρήκε την ευκαιρία ο Δήμαρχος να πει ότι το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού σκόνταψε στο ελεγκτικό γιατί δεν υπήρχε στον φάκελο η μελέτη σύνταξης τοπογραφικών εργασιών της περιοχής που έπρεπε να γίνει στην αρχική μελέτη.

Γράφτηκε από τον/την Super User