ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΣΤΙΚΙΟΥ


Για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται το Φεστιβάλ Φιστικιού, παρά την έλλειψη οικονομικών πόρων και την δυσκολία προσέλκυσης χορηγών . Από 19 έως 22 Σεπτεμβρίου η ατμόσφαιρα της Αίγινας θα είναι γιορτινή με πολλές εκδηλώσεις και τα καθιερωμένα περίπτερα στην παραλία του νησιού.
Οι εκδηλώσεις του 5ου Φεστιβάλ Φιστικιού ξεκίνησαν την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, ενώ από τον Ιούλιο πραγματοποιούνται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις.
Το Φεστιβάλ άνοιξε τις πύλες του το πρωί της Πέμπτης στην παλιά προβλήτα του λιμανιού της Αίγινας με την ανάσυρση από τον βυθό των ζωγραφισμένων από Αιγινήτες καλλιτέχνες κανατιών που βυθίστηκαν πέρυσι, στη λήξη του 4ου Φεστιβάλ. Το απόγευμα εγκαινιάστηκε η εμπορική έκθεση με το επίσημο άνοιγμα των περιπτέρων κατά μήκος του λιμανιού.
Το τετραήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις ψυχαγωγικού, εκπαιδευτικού και γαστριμαργικού χαρακτήρα, ενώ στοίχημα της φετινής διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της αιγινίτικης παράδοσης στην τέχνη της πέτρας, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό . Ήδη, καθ’όλη τη διάρκεια του Ιουλίου Αιγινήτες πετράδες παρέδιδαν μαθήματα στην Αυλή του Λαογραφικού Μουσείου σε παιδιά, τα έργα των οποίων εκτίθενται στον Πύργο του Μάρκελλου.  
Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, σε σκηνοθεσία Σταύρου Γκρόζα, πραγματοποιήθηκε  την Παρασκευή στο λιμάνι της Αίγινας με παραστάσεις στους δρόμους της πόλης και στη σκηνή με την παρέλαση δυο εποχών, η παλιότερη  με τα ζώα και η πιο σύγχρονη με τα γεωργικά μηχανήματα.
Από το πρωί της ίδιας ημέρας διεξάγονται παιδικές εκδηλώσεις ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα που παρακολούθησαν και μαθητές των δημοτικών σχολείων του νησιού. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε στο Λαογραφικό με την «Γαρουφιάδα», μια παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Α' Δημοτικού Σχολείου Αίγινας και ολοκληρώθηκε  στην Αυλή του Λαογραφικού Μουσείου με το ρεσιτάλ για τσέλο και πιάνο με τίτλο: « Από την Ρωσσία με αγάπη». Η ημέρα έκλεισε με το γαστρονομικό αντάμωμα του συλλόγου βοσκών Αμαρίου Κρήτης με τους Αιγινήτες σεφ,"Ο Μίνωας συναντά την Αφαία", στον Άγιο Νικόλα τον Θαλασσινό.
Το βράδυ του Σαββάτου, 21 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο μεγάλη μουσική συναυλία με τον Χρήστο Νικολόπουλο, χορηγία της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Σαρωνικού. Από το πρωί θα διεξάγονται ποικίλες εκδηλώσεις για παιδιά, ενώ στις 20.00, στο Κέντρου Τύπου Αίγινας, ο αναπληρωτής πρόεδρος της λέσχης αρχιμαγείρων Κρήτης Μιχάλης Παναγιωτάκης θα μας οδηγήσει σε ένα " Γαστρονομικό ταξίδι με πλοηγό το φιστίκι Αιγίνης".
Τη λήξη του Φεστιβάλ, το βράδυ της Κυριακής, θα σηματοδοτήσει ένα παραδοσιακό γλέντι με τον Δημήτρη Καραουλάνη στην Παραλία της Αίγινας, στο πλαίσιο του οποίου ο κόσμος θα απολαύσει χορευτές σε έναν άγνωστο αιγινίτικο χορό, τον Ντρείο (από το ανδρείος). Στις 9.00 το πρωί θα αναχωρήσει από την Παναγίτσα πούλμαν για ξενάγηση στον Ναό της Αφαίας από την Ελίνα Σταματάτου, στις 12.00 θα πραγματοποιηθούν στο Κτήμα Πόλιου τα εγκαίνια  της έκθεσης «Καλλιτέχνες δημιουργούν στο Κτήμα Πόλιου», σε οργάνωση: Ίριδος Κρητικού, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα διεξαχθούν εκδηλώσεις για παιδιά, πάρτυ με μουσική και κεράσματα στον Πύργο Μάρκελλου, μουσική παράσταση με την παιδική χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού του Κέντρου Βιωματικής Μουσικής – Μαρίζα Κωχ «Ταξιδεύοντας με τη Γοργόνα και τον μικρό Αλέξανδρο» και ένας θαλασσινός περίπατος από τους ερασιτέχνες ψαράδες με συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών και μουσικής.

Γράφτηκε από τον/την Super User