christmas tree 1

 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΧΛΙΑΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ


«Περί πρωτοβουλιών του Δήμου μας για ακύρωση της  62017/2068 απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που αφορά την ανάπτυξη μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην θέση Λιγέα Αίγινας»,  πραγματοποιήθηκε  την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου το απόγευμα, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας. («να συγκληθεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο για την Ιχθυοκαλλιέργεια» είχε ζητήσει και αυτή η στήλη δυο μέρες νωρίτερα)
Στη συνεδρίαση υπήρξε  η ομόφωνη αντίθεση (και των δημοτικών συμβούλων και  των λίγων παρευρισκόμενων πολιτών )στη σχετική απόφαση που έλαβε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με την οποία χορηγήθηκε άδεια χρήσης θαλασσινού νερού στην εταιρεία «Mediterranean Fish Farming LTD» για την λειτουργία πλωτής μονάδας Θαλάσσιων Μεσογειακών Ιχθύων δυναμικότητας 120 τόνων ετησίως, σε θαλάσσια έκταση 10 στρεμμάτων, στη θέση Λιγέα Δήμου Αίγινας της Περιφέρειας Αττικής. Να σημειώσουμε ότι η  Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι ένας θεσμός πέραν της τοπικής και   περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με επικεφαλής γενικό γραμματέα ο οποίος διορίζεται από την Κυβέρνηση και λειτουργεί βάσει των οδηγιών της, με αρκετές αρμοδιότητες, που τις χρησιμοποιεί όπως θέλει και πολλές  φορές αντίθετα με τις εκφρασμένες αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας (όπως στο συγκεκριμένο θέμα των  ιχθυοκαλλιεργειών). Αλλωστε υπήρχε απόφαση τόσο του Δήμου όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής αρνητική στη δημιουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας που ο Γενικός Γραμματέας αγνόησε προκλητικά.
Παρά λοιπόν την ομοθυμία όλων των παρατάξεων, η τελική απόφαση  ήταν πολύ χλιαρή για ένα τέτοιο σοβαρό  θέμα. Η ομόφωνη απόφαση έλεγε: 1. Ενημέρωση του Αιγινήτικου λαού, 2.Εξουσιοδότηση του Δημάρχου να κινηθεί προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς και με κάθε νομικό μέσο για ακύρωση της απόφασης.
Δυστυχώς δεν υπήρξε κάποια απόφαση που να «συμπλέει» με  τη θέληση του Αιγινήτικου λαού να αγωνιστεί με κάθε τρόπο, για να μην πραγματοποιηθεί η υλοποίηση της απόφασης αυτής, που θα αποτελέσει ταφόπλακα για την οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη όλου του νησιού. Αυτό πιστεύουμε να βγει μέσα από την  προγραμματισμένη μελλοντική συγκέντρωση Συλλόγων, φορέων και πολιτών του νησιού που πρόκειται σύντομα να πραγματοποιηθεί  από το Τοπικό Συμβούλιο Πέρδικας.
Να προσθέσουμε τέλος ότι η απόφαση για την αδειοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας δόθηκε τον Ιούνιο του 2013 και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε δυναμική απάντηση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14-12-13

Θοδωρής Δρίτσας : «Να ανακληθεί αμέσως η κυβερνητικής έμπνευσης σκανδαλώδης  και αντιδημοκρατική απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την εγκατάσταση μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή Λιγέα της Αίγινας

Ενώ σύσσωμη η κοινωνία της Αίγινας και οι θεσμικοί εκπρόσωποί της έχουν από καιρό και με τεκμηριωμένο τρόπο απορρίψει το σχέδιο εγκατάστασης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην Αίγινα, η Κυβέρνηση δια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής επιμένει να ευνοεί επιχειρηματικά σχέδια που καμιά σχέση δεν έχουν με την ανάπτυξη του νησιού αλλά και του Αργοσαρωνικού. Αποφάσεις της δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας, του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, των τοπικών συλλόγων και της τοπικής κοινωνίας, μέσα από κινητοποιήσεις και διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων, αγνοούνται προκλητικά και αυθαίρετα.

Δεν είναι δυνατόν μια Κυβέρνηση που καταρρέει, να καθορίσει το αναπτυξιακό μέλλον της Αίγινας για να κάνει «δωράκια» σε επιχειρηματίες !

Η Αίγινα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν το φυσικό πλούτο, το περιβάλλον και τις παραγωγικές πηγές με ένα συνολικό ρυθμιστικό δημοκρατικό σχέδιο ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης, με στόχευση την οικονομική, περιβαλλοντική, πολιτισμική και τελικά κοινωνική προστιθέμενη αξία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαρατάσσεται με την κοινωνία της Αίγινας και των νησιών του Αργοσαρωνικού και θα πρωτοστατήσει στην ακύρωση αυτής της απόφασης, τόσο μέσω παλλαϊκών κινητοποιήσεων, όσο και με προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας και τη Δικαιοσύνη».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13-12-13

ΟΧΙ στη λειτουργία μεγάλης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην Αίγινα


Σχετικά με την άδεια χρήσης θαλασσινού νερού που δόθηκε για 10 χρόνια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για τη λειτουργία μεγάλης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη θέση Λιγέα Αίγινας, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως όλοι γνωρίζουν, με προσωπική μου παρέμβαση και εισήγηση το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με την υπ. αριθμ. 213/2012 απόφασή του, ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά  επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ίδρυση πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας έκτασης 10 στρεμμάτων και ετήσιας δυναμικότητας 120 τόνων, στη θέση Λιγέα της Αίγινας, για τον πρόσθετο λόγο ότι εκεί πρόκειται να λειτουργήσει η εγκατάσταση της μονάδας Βιολογικού καθαρισμού της Αίγινας.
Τώρα, εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα, μαθαίνουμε ότι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έχει εκδοθεί η σχετική ΑΕΠΟ και χορηγήθηκε άδεια χρήσης θαλασσινού νερού, -παρά την αρνητική μας γνωμοδότηση- και, άρα, πρόκειται να λειτουργήσει στην Αίγινα η πρώτη μεγάλη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας!
Πιστεύω ότι μια τέτοια απόφαση είναι επί της ουσίας αυθαίρετη, αφού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράστηκε καθαρά και ομόφωνα, τόσο από τον Δήμο Αίγινας όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.
Θεωρώ ότι στην Αίγινα δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργήσει ΚΑΜΙΑ μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών και να γίνει τώρα ότι αποφύγαμε επί δεκαετίες.
Τουριστική ανάπτυξη και ιχθυοκαλλιέργειες δεν πάνε μαζί, ιδιαίτερα στον Αργοσαρωνικό, και αυτό οφείλουν έστω και τώρα να το κατανοήσουν οι υπεύθυνοι και να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους, σεβόμενοι τις τοπικές κοινωνίες και τις δημοκρατικές διαδικασίες που πιστά ακολουθήθηκαν».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ»
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
13/12/2013
ΘΕΜΑ: ΜΟΝΑΔΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΙΓΕΑ
        
Κοιν. : Αντιπερειάρχη Νήσων, κ. Δημήτρη Κατσικάρη

Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Οι εξελίξεις στο θέμα της εγκατάστασης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη ΛΙΓΕΑ έχουν, απ΄ότι φαίνεται ήδη δρομολογηθεί.
-  ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΣΑΣ!!
- ΚΑΤΑΠΑΤΩΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΑΠΟΦΑΣΗΣ, ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΕ, ΑΛΛΑ  ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ!!
- ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ –ΜΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟ ΜΕΣΟ - ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ!!
Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στην από 05/12/2013 απόφαση της Διεύθυνση  Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς από χτες όλο το νησί είναι ανάστατο μετά τη δημοσιοποίηση της  καταστροφικής για το τόπο μας απόφασης.
ΑΝΑΣΤΑΤΟ  είναι το νησί με την αναλγησία, την αυτοκρατορική συμπεριφορά και την αδιαφορία των Υπηρεσιών του Κράτους ως προς το βάσιμο ιστορικό της σοβαρότατης αυτής υπόθεσης
ΑΝΑΣΤΑΤΟ  είναι το νησί  με το χαμηλό βεληνεκές και το εκτόπισμα που φαίνεται να έχουν  εκτός των συνόρων του οι αποφάσεις των Διοικούντων του!
Κύριοι,
Εκφράζοντας την αγωνία όχι μόνο των κατοίκων της Πέρδικας και της ευρύτερης περιοχής,  αλλά και ολόκληρου του νησιού που αποδεδειγμένα έχει συμβάλλει στη κινητοποίηση ενάντια σε αυτό το ενδεχόμενο, ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΑΣ ΩΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΣ ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

1)    ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΥΝΑΤΑΙ  ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ, ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ
2) ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ,ΟΠΟΥ:
    - ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΩΡΙΝΑ ΔΕΔΜΕΝΑ
    - ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ     ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ
    - ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΤΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΟΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ     ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ     ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ- ΣΚΟΠΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.

Κύριοι,
Θα πρέπει ήδη να ξέρετε ότι με τις ενέργειες και τις αποφάσεις που θα λάβετε τώρα, θα κριθείτε από την Ιστορία του νησιού και από τις ερχόμενες γενιές, είτε ως ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΗΔΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΥ ΤΟΠΟΥ είτε ως ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΤΟΥ

Αναμένουμε με αγωνία την από μέρους σας ανταπόκριση
Με ειλικρινά καλή πρόθεση,

Για το ΔΣ του Συλλόγου

Γράφτηκε από τον/την Super User