ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

«ΑΡΩΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ» Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

Μάλλον προεκλογική πρέπει να θεωρείται η χθεσινή συγκέντρωση της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας στο Ξενοδοχείο «Μιράντα», αφού γενική είναι  η  πεποίθηση που επικρατεί –όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ-ότι η διαδικασία της εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας θα αποβεί άκαρπη,  η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές με την προοπτική,   ο ΣΥΡΙΖΑ να κατορθώσει να πάρει  τη λαϊκή εντολή της διακυβέρνησης της χώρας.  Σ΄αυτό το πνεύμα κινήθηκαν οι ομιλητές της εκδήλωσης : η    δικηγόρος και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ,  Κατερίνα Κνήτου και ο βουλευτής της Α’ Πειραιά και κοινοβουλευτικός  εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας. 
Η  Κατερίνα Κνήτου  επικέντρωσε την ομιλία της  στα κόκκινα δάνεια, στους πλειστηριασμούς και στις κινήσεις που πρέπει να κάνει ο κάθε πολίτης για να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα είναι μια «νέα σεισάχθεια» δηλ. διαγραφή μέρους των δανείων για όσους είναι στα όρια της φτώχειας και αναπροσαρμογή των οφειλών. Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ προτείνεται κατάργηση, ενώ θα παραμείνει μόνο για πολύ μεγάλες περιουσίες. 
Από την πλευρά του ο Θοδωρής  Δρίτσας τόνισε πως ήρθε η ώρα μιας αριστερής κυβέρνησης που θα είναι κυβέρνηση της κοινωνίας  και όχι του κράτους. Το πρωτογενές πλεόνασμα, που ευαγγελίζονται οι μνημονιακοί υπάλληλοι  της τρόικα, είναι πλασματικό κι αυτό φαίνεται από τη διάλυση  της Παιδείας ,της Υγείας, της Κοινωνικής ασφάλισης, την εκποίηση  του δημόσιου πλούτου και  τη συρρίκνωση της  ελευθερίας του πολίτη, πράγματα που  οδηγούν μια χώρα σε εξαθλίωση, μεγαλώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες των πολιτών της. 
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι και εφαρμόσιμες και κοστολογημένες, όπως αυτές που κατατέθηκαν και στην έκθεση Θεσσαλονίκης, από τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα:
Δωρεά ρεύμα για 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας-επιδότηση διατροφής για 300.000 άπορες οικογένειες-δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ανασφάλιστους.
Επανεκκίνηση της οικονομίας  με πρόγραμμα απασχόλησης  300.000 θέσεων  εργασίας, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, αύξηση του κατώτερου μισθού στα 750 ευρώ, πρόγραμμα ρυθμίσεων για οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, πάταξη φοροδιαφυγής, ανακατανομή πόρων ΕΣΠΑ.
Όσον αφορά το πλαίσιο διαπραγμάτευσης του χρέους, αυτό θα κινηθεί σε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους ώστε να γίνει βιώσιμο και με ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, για  να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
Όλα τα παραπάνω όμως μπορούν να γίνουν μόνο με τη συμμετοχή και τη  δράση των πολιτών, όπως  ο πρόσφατος αγώνας και η νίκη του  Ρωμανού που ενέπνευσε την κοινωνία με τη συμπαράστασή της  (αν και  κάποιοι από το κυβερνητικό επιτελείο τον ήθελαν  νεκρό, για να δημιουργήσουν θέμα πολιτικής αστάθειας από τις επακόλουθες  δικαιολογημένες αντιδράσεις). 
Τελειώνοντας ο Θοδωρής Δρίτσας  μίλησε για την πολυπληθή  παρουσία των πολιτών της Αίγινας στη σημερινή εκδήλωση, που δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και νίκης.  
Την εκδήλωση προλόγισε  ο συντονιστής της  τοπικής οργάνωσης μελών  ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας, Κώστας Ζορμπαλάς  που τόνισε τον  πανικό της κυβέρνησης  και το βρώμικο ρόλο των Μέσων ενημέρωσης  με την ακατάσχετη κινδυνολογία στην προοπτική μιας αριστερής κυβέρνησης. Αυτοί έχουν  τα  Μίντια και το χρήμα, είπε ο Ζορμπαλάς, ενώ εμείς έχουμε την πίστη για ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας και την ανάγκη αξιοπρεπούς διαβίωσης σε μια εθνικά κυρίαρχη χώρα. Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησαν ερωτήσεις και διάλογος με το κοινό.
Γράφτηκε από τον/την Super User