ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

Ο «ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ»

Τον τίτλο του «Βασιλιά των σκουπιδιών» θα πάρει μαζί του ο δήμαρχος κ. Σακκιώτης για το χάλι της καθαριότητας που παρουσιάζει το νησί.
Ανοργάνωτη υπηρεσία, αυτοκίνητα κατεστραμμένα, ανύπαρκτο συνεργείο βλαβών και οργανωμένου σκουπιδότοπου  και τέλος το οικονομικό συνθέτουν το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού που είναι η καθαριότητα
Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, τα σκουπίδια μέσα στην πόλη, από τις 14 Αυγούστου μέχρι σήμερα 16 και πόσο ακόμα στολίζουν την οδό Περικλέους. Δημοτικός σύμβουλος αναγκάστηκε να πάρει ιδιωτικό αυτοκίνητο και να μαζέψει τις μαύρες σακούλες από την παραλία που κατέληξαν σε κτήμα συμπατριώτη μας ο οποίος υπέβαλε μήνυση στον Δήμο. Είναι τραγικά αυτά που συμβαίνουν 15αύγουστο στο νησί μας.
Ποιος είναι υπεύθυνος που τρία χρόνια δεν οργανώθηκε η υπηρεσία καθαριότητας και δεν επισκευάστηκαν τα αυτοκίνητα; Που πήγαν οι υποσχέσεις του δημάρχου για μόνιμο σκουπιδότοπο στο νησί; Που είναι οι προσπάθειες δημιουργίας προσωρινού χώρου εναπόθεσης των σκουπιδιών με τις απαραίτητες προδιαγραφές; Ποιος φταίει αν ο ισολογισμός της υπηρεσίας καθαριότητας είναι αρνητικός;
Ασφαλώς δεν φταίνε οι πολίτες και οι επισκέπτες του νησιού που υποφέρουν από αυτή την κατάσταση Η δημοτική αρχή δυστυχώς δεν προλαβαίνει να κάνει τίποτα πλέον από το να περιμένει την αποκαθήλωση της.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Κυριακή μεσημέρι 4 Αυγούστου, ώρα 12 και η εικόνα που παρουσιάζει το νησί αντικατοπτρίζεται σε αυτή τη φωτογραφία. Μη μπορώντας άλλο οι γείτονες ασβέστωσαν τα σκουπίδια για να αποφύγουν τα χειρότερα. Είναι δυνατόν να μιλάνε για τουρισμό στην Αίγινα με αυτή την κατάσταση στους δρόμους; Όλα τα ξενοδοχεία κάνουν προσφορές και παραμένουν άδεια και ο Αύγουστος ξεκίνησε. Η κατάσταση είναι δραματική. Αλλά γιατί νάρθουν στην Αίγινα; Να δουν τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με τα ασβεστωμένα πεζοδρόμια που λάμπουν από την καθαριότητα; Να κινδυνεύουν να μείνουν από ηλεκτρικό ρεύμα ή από νερό; Να αντικρύσουν το αχανές τσιμέντο του «λιμανιού» και τα θερμοκήπια της παραλίας; Να κινδυνεύουν οι επισκέπτες διασχίζοντας την παραλιακό δρόμο μαζί με τα οχήματα; Να ικανοποιηθούν από τη καλή συγκοινωνία του νησιού; Και έχεις αυτή τη δημοτική αρχή να καλεί σε συνεντεύξεις επειδή πέρασε ο υποθαλάσσιος αγωγός από το ελεγκτικό. Δηλαδή όταν βρεθούν τα χρήματα του έργου τι θα κάνουνε; Χοροεσπερίδα; Χειροκροτεί τόσο αυτή η δημοτική αρχή όσο και η προηγούμενη για τον κυματοθραύστη που θα στερεώσει το λιμάνι γιατί κινδυνεύει κατά τον νέο πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου. Αφήστε το να γκρεμιστεί τους λέμε εμείς. Να μείνει ο μώλος ο παλιός που έκανε την βόλτα του ντόπιος και ξένος και αγνάντευε τον Σαρωνικό. Θα είναι ένα βήμα για να ξανααποκτήσει η Αίγινα την γραφικότητα της και να καταλάβουν όλοι ότι το λιμάνι πρέπει να πάει στο Λεόντι. Μόνο τότε θα λυθούν πολλά προβλήματα. Και αν κάθε δημοτική αρχή αγαπούσε την Αίγινα θα είχε κτίσει και ένα λιθαράκι και σήμερα θα είχαμε λιμάνι. Βλέπετε από τον τουρισμό και τα σκουπίδια ξεκινήσαμε και καταλήξαμε στο λιμάνι. Είναι όλα τα προβλήματα συνδεδεμένα μεταξύ τους και η λύση του ενός εξαρτάται από την λύση του άλλου. Οσοι δεν το καταλάβουν όχι αγωγό νερό να φέρουν αλλά και πετρελαιαγωγό να φέρουν θα μείνουν στο περιθώριο. Και στις εκλογές που έρχονται ο κόσμος θα τους μαυρίσει. Τελειώνοντας, χωρίς να θέλω να κάνω την Κασσάνδρα, επειδή ψιθυρίζεται ότι οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των δημοτικών προσέξτε τις μεγάλες υποσχέσεις που θα ρθουν από τα ανώτερα κλιμάκια της πρωτεύουσας.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 2013

Πολίτης: η Αίγινα πρέπει να βρει ανθρώπους να την διοικήσουν

Εγινε στις 29 Ιουλίου ο απολογισμός των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής. Ενας απολογισμός που διεξήχθηκε στο σχολείο του Μεσαγρού με μετρημένους στα δάχτυλα  πολίτες ο οποίος ξεκίνησε με την μικρή παρουσία των 14 συμβούλων.
Οι λιγοστοί κάτοικοι ζήτησαν να μιλήσουν μετά τον Δήμαρχο για να τους ακούσουν και να πάρουν απαντήσεις αλλά ο πρόεδρος επέμενε στην εφαρμογή του κανονισμού. Εδώ θα μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία και να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο να προηγηθούν οι λιγοστοί κάτοικοι που είχαν μόλις 3 λεπτά ο καθένας.
Περιμέναμε να ακούσουμε μέτρα για ένα πιο καθαρό νησί, άξιο της γαλάζιας σημαίας που διαθέτει αλλά διαψευστήκαμε.
Περιμέναμε να ακούσουμε εναλλακτικές προτάσεις για την υδροδότηση του νησιού και ακούσαμε πάλι την περίεργη επιμονή τους στον υποθαλάσσιο αγωγό.
Περιμέναμε να ακούσουμε ότι προχωράει το έργο του βιολογικού αλλά ο ένας μας είπε ότι υπάρχει μειοδότης και ο άλλος ότι δεν υπάρχει μειοδότης και κινδυνεύει να χαθεί η ένταξη του στο ΕΣΠΑ.
Περιμέναμε να ακούσουμε ότι η Αίγινα θα αποκτήσει λιμάνι αλλά μας κοροϊδεύουν με τον κυματοθραύστη.
Για τα θέματα της καθημερινότητας δεν συζητάμε γιατί αυτά τα ζούμε καθημερινά και βλέπουμε την εξέλιξη της συγκοινωνίας, της εμφάνισης της παραλίας, την κατάσταση των δρόμων, τις εγκαταλελειμμένες πλατείες, τους βρώμικους σκουπιδοντενεκέδες κ.ά.
Ισως τα λόγια ενός πολίτη «η Αίγινα πρέπει να βρει ανθρώπους να την διοικήσουν, αυτοί όλοι είναι ακατάλληλοι,….» να είναι ο καλύτερος επίλογος αυτού του απολογισμού.


Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη για ότι δεν έχει γίνει στη Κυβέρνηση και στη γενικότερη κρίση. Η επιμονή του στις αποφάσεις της ΚΕΔΕ αυτό έδειξε. Τώρα στα έργα μίλησε για τα χερσαία που βρίσκονται σε καλό δρόμο και τον υποθαλάσσιο αγωγό που εκκρεμεί συμπληρωματική απόφαση στο ελεγκτικό συνέδριο. Ανέφερε ότι προφορικά έχει πάρει το κτίριο των πρώην φυλακών για να γίνει ένα συνεδριακό κέντρο (Σ.Σ. ;;). Σήμερα ήρθε η διευθύντρια του υπουργείου για να οργανώσει την μεταφορά του αρχείου και βρήκε κλειστά και δεν κατανοεί 5-6 πολίτες που αντιδρούν στην επισκευή του Κυβερνείου. Στο επίπεδο του πολιτισμού είχε κινήσεις θετικές όπως το πολιτιστικό καλοκαίρι, η παρουσία του δημάρχου στη Γενεύη, το εσπερινό γυμνάσιο. Στο τουρισμό η απονομή της γαλάζιας σημαίας είχε θετική απήχηση ενώ στον αθλητισμό χαρακτήρισε το beachvolley καινοτόμα πρωτοβουλία. Για τα μπάζα ανέφερε ότι επειδή η Αίγινα δεν έχει χωροταξικό δεν μπορούν να πάρουν την άδεια λειτουργίας του σταθμού μεταφόρτωσης. Για την ιχθυοκαλλιέργεια κανείς δεν ζήτησε την άποψη του δήμου ενώ έχει προσφύγει στο συμβούλιο Επικρατείας μαζί με άλλους δήμους και περιμένει την απόφαση. Στο θέμα της καθαριότητας είπε ότι είναι ένα δύσκολο πρόβλημα το οποίο πρέπει να διαχειριστεί στον τόπο μας. Επιτυχία χαρακτήρισε το πρόσθετο καλώδιο της ΔΕΗ ενώ είπε ότι για την οδοποιία υπάρχει μελέτη της ΤΥΔΚ 1.026.000 που σύντομα θα υλοποιηθεί. Μίλησε για τα δωρεάν μαθήματα μουσικής και τα άλλα εκπαιδευτικά θέματα που γίνονται στο Λαογραφικό. Ο Βιολογικός είναι ενταγμένος στο ΕΣΠΑ με 14 εκατομμύρια, υπάρχει προσωρινός μειοδότης και περιμένει να ξεκαθαριστούν οι ενστάσεις.

Ο κ. Γρηγορόπουλος τόνισε ότι η συνεδρίαση αυτή απευθύνεται στον λαό που σήμερα δεν έχει έρθει. Η δημοτική αρχή ήταν απούσα από τα έργα μόνο πανταχού παρούσα ήταν στις φωτογραφίσεις, στις γιορτές, στα πανηγύρια. Κατηγόρησε τον δήμαρχο για ανικανότητα διοίκησης ενώ είπε ότι η κατάτμηση του έργου σε χερσαία και αγωγός καταλήγει σε βάρος του υποθαλάσσιου αγωγού. Μας είχε υποσχεθεί ο δήμαρχος ότι θα λύσει το πρόβλημα της συγκοινωνίας. Στο Λιμενικό Ταμείο δεν βλέπουμε έργο. Το μόνο ευχάριστο είναι ο πολιτισμός και συγχαίρω όλους αυτούς τους καλλιτέχνες που δημιουργούν και συμμετέχουν.

Ο κ. Κουκούλης Π. είπε ότι επικρατεί μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες για τη σημερινή διοίκηση.
Αναφέρθηκε στα χερσαία έργα τα οποία προχωρούν και θα είναι έτοιμα το επόμενο καλοκαίρι. Για τον αγωγό διαβεβαίωσε ότι καθυστερεί αλλά θα γίνει. Απλά χάθηκε η ένταξη του στο ΕΣΠΑ.
Για την μελέτη του Βιολογικού είπε καθυστέρησε γιατί πήγε στην Αντιπεριφέρεια και έχουν περάσει 16 μήνες χωρίς ανάδοχο και κινδυνεύει να χαθεί. Υπάρχει στασιμότητα στις μελέτες των λιμανιών. Το Λιμενικό Ταμείο περνάει δύσκολες στιγμές και δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Τα θέματα της καθημερινότητας δεν έχουν βρει λύση όπως η οδοποιία, ο ηλεκτρικός φωτισμός, το νοικοκύρεμα της πόλης με κορυφαίο τη διαχείριση της καθαριότητας. Σαν αιτία αποτυχίας όλων αυτών ανέφερε ότι δεν έχει συγκεκριμένη οικονομική πολιτική ο Δήμος.

Ο Κ. Κοττάκης ανέφερε ότι 30 χρόνια δεν έχει γίνει κανένα μεγάλο έργο στο νησί. Έριξε την ευθύνη στον Καλλικράτη και κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι δεν στάθηκε δίπλα στα προβλήματα του λαού. Μίλησε για το ιστορικό αρχείο το οποίο σήμερα μεταφέρεται χωρίς πρωτόκολλο παραλαβής. Για την Κολώνα κόπηκαν δέντρα, άνοιξαν δρόμοι και η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα. Δεν εισπράττονται τα χρωστούμενα από τους μεγαλοοφειλέτες. Τέλος τόνισε ότι όλα αυτά γίνονται με σκοπό την ιδιωτικοποίηση τους για να εξαθλιωθεί ο λαός. Χαρακτήρισε τους δημάρχους όχι ανίκανους αλλά ικανούς που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και ακολουθούν γνωστές πολιτικές.

Στη συνέχεια μίλησαν οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των Οργανισμών για να ακολουθήσουν μετά από 3,5 ώρες οι λιγοστοί πολίτες που κατήγγειλαν την έλλειψη νερού και την κλειστή πόρτα του δημάρχου προς αυτούς. Ο σχολιασμός του Δημάρχου για τον κ. Γρηγορόπουλο που είχε αποχωρήσει εξόργισε την παράταξη Κουκούλη Π. οι οποίοι αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μετά απ΄αυτό βρήκε την ευκαιρία ο Δήμαρχος να πει ότι το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού σκόνταψε στο ελεγκτικό γιατί δεν υπήρχε στον φάκελο η μελέτη σύνταξης τοπογραφικών εργασιών της περιοχής που έπρεπε να γίνει στην αρχική μελέτη.

Ποιος Δήμαρχος θα πληρώσει την ζημιά;

Τα επιπλέον κυβικά νερού που έχουν πληρωθεί από τον Δήμο στον μεταφορέα νερού τα έτη 2010 και 2011 αναμένεται ότι θα επισκιάσουν την προεκλογική περίοδο που έρχεται Διαφορές έχουν βρεθεί μεταξύ των κυβικών νερού που έγραψαν οι μετρητές στο νησί μας και αυτών της ΕΥΔΑΠ. Τις διαφορές αυτές βρήκε ο αντιδήμαρχος ύδρευσης κ. Μαρμαρινός και τις κοινοποίησε στον Δήμαρχο. Πράγματι λοιπόν οι υπηρεσίες βρήκαν αυτές τις διαφορές και συστήθηκε μια επιτροπή από 3 δημοτικούς συμβούλους και 2 δημοτικούς υπαλλήλους που διαπίστωσαν ότι διαφορές υπήρξαν μεταξύ των μετρητών που είναι εγκατεστημένοι στο Πέραμα και στο Λεόντι της εταιρείας του κ. Λεβεντάκη. Πρέπει να τονίσουμε ότι οι διαφορές αυτές υπάρχουν σε μικρότερο βαθμό και με τη μέθοδο των δρομολογίων των πλοίων και την χωρητικότητα τους σύμφωνα με την επιτροπή. Για το 2010 οι διαφορές αυτές φτάνουν στα 139.396 κ.μ. και το 2011 264.815 κ.μ. Είναι διαφορές κυβικών που έχουν πληρωθεί στον μεταφορέα νερού αλλά δεν έχουν μετρηθεί στην ΕΥΔΑΠ. Ο μεταφορέας ισχυρίζεται ότι είχαν βλάβη οι υδρομετρητές της ΕΥΔΑΠ αλλά όπως λένε οι ειδικοί δεν δικαιολογούνται τέτοια ποσά. Στις 28-6-12 η ΕΥΔΑΠ ενημερώνει τον Δήμο ότι σε περίπτωση που ένας μετρητής χαλάσει «θα προβεί στην αντικατάσταση του μετρητή και στην χρέωση πρόσθετων κυβικών βάσει νέων ενδείξεων από τον νέο μετρητή για όσο χρόνο ο παλαιός μετρητής δεν κατέγραφε τις πραγματικές καταναλώσεις». Επίσης σε άλλο έγγραφο της η ΕΥΔΑΠ, στις 27-10-12  ενημερώνει τον Δήμο ότι στο διάστημα από 1-1-11 έως 31-12-12 οι ενδείξεις των μετρητών είναι πραγματικές. Τα έγγραφα αυτά δηλώνουν ότι η ΕΥΔΑΠ παρακολουθεί τις ενδείξεις των μετρητών και σε περίπτωση χαλασμένου υδρομετρητή τον αντικαθιστά με την ανάλογη χρέωση των κυβικών. Το μεγαλύτερο όλων αυτών σκάνδαλο είναι ότι ο μετρητής νερού στο νησί μας δεν εγκαθίσταται από τον Δήμο αλλά από τον μεταφορέα νερού. Και μάλιστα οι μετρητές που είχαν και τις αποκλίσεις χάθηκαν από την αποθήκη του Δήμου όλως περίεργα Ο δήμαρχος τώρα έχει δυο επιλογές. Η μία είναι να ζητήσει να επιστραφούν τα επιπλέον πληρωθέντα χρήματα στον Δήμο και η άλλη να ξαναπάει στην ΕΥΔΑΠ να ζητήσει συγνώμη για την σύμβαση που υπέγραψε διακανονισμού του χρέους του νερού και να ζητήσει την αύξηση του χρέους, δηλώνοντας τα επιπλέον κυβικά. Σε όποια από τις δυο περιπτώσεις ο δήμαρχος πρέπει να καταλάβει ότι διαχειρίζεται χρήματα του Αιγινήτικου Λαού και όχι δικά του και το ποσόν δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο αφού περνάει το μισό εκατομμύριο ευρώ. Να θυμίσουμε τέλος ότι οι διαφορές έχουν πάει στον Εισαγγελέα από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κατσικάρη και αναμένονται τα επόμενα βήματα

Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

   Εχουμε την αίσθηση και το έχουμε γράψει επανειλημμένως ότι η δουλειά του τοπικού τύπου στις συνθήκες που βρισκόμαστε είναι εξαιρετικά δύσκολη. Θα θέλαμε πολύ να γράφαμε για καλές ειδήσεις, για έργα, για δράσεις και άλλλα ωραία τέτοια πράγματα. Η επαφή δε με τον έξω κόσμο και με άλλους δήμους κάνει την σύγκριση ακόμη πιο οδυνηρή.
   Η δημοτική αρχή τώρα πλέον που βρίσκεται στην τελευταία της περίοδο διακυβέρνησης  και έχει να επιδείξει μια πλήρη ανυπαρξία έργων και υποσχέσεων, αναγκάζεται πια να καταφύγει σε αστείες πλέον κινήσεις που την εκθέτουν ακόμη πιο πολύ στα μάτια των πολιτών. Το τελευταίο επεισόδιο με την παραίτηση ή απόλυση ή αντικατάσταση ή δεν ξέρουμε πως ακριβώς να το πούμε του πρώην αντιδημάρχου κ. Μπέση  ήταν κυριολεκτικά νούμερο επιθεώρησης. Ο αντιδήμαρχος που δεν παραιτείτο, ο δήμαρχος που ήθελε να τον αδειάσει αλλά χωρίς να φανεί ότι το κάνει αυτός, ο αντικαστάτης του που προφανώς πλέον αισθάνεται σαν το παιδί για όλες τις δουλειές όλα αυτά αποτέλεσαν ένα σκηνικό για γέλια και για κλάματα.
  Το γυαλί είχε ραγίσει από την υπόθεση της Σκοτεινής και την σύλληψη του αντιδημάρχου, όμως φαίνεται ότι περισσότερο μέτρησε η επιμονή του τέως πλέον αντιδημάρχου να μην δέχεται τα κλαδέματα και τα ογκώδη στον σταθμό μεταφόρτωσης. Ο δήμαρχος που γνωρίζει πολύ καλά ότι στο επίπεδο της καθαριότητας θα κριθούν πολλά αυτό το καλοκαίρι επέμενε να υπάρξει μια προσωρινή έστω απόθεση και έτσι η ρήξη δεν άργησε, με ένα απο τους πλέον πιστούς και ένθερμους συνεργάτες του δημάρχου.
  Το αστείο είναι ότι η πολιτική του δημάρχου να τα βάλει με την πυροσβεστική για να την συνετίσει δήθεν και να κάνει την δουλειά της , λές και περίμενε τον δήμαρχο γι αυτό, έχει παράπλευρες απώλειες. Πριν μερικές ημέρες λοιπόν κάποια αποριμματοφόρα μετέφεραν κλαδέματα στον σταθμό. Ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική και επακολούθησε νέος άγριος καβγάς μεταξύ του διοικητή της και του δημάρχου. Ελπίζουμε όλη αυτή η κόντρα που για μάς είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής που οφείλει να βρίσκει τρόπους να τα έχει καλά με τις υπηρεσίες του νησιού για το καλό του τόπου να μην έχει συνέπειες. Το ίδιο έκανε με το Κυβερνείο, το ίδιο με την Κολόνα, με την πυροσβεστική τώρα.
   Ο αγωγός δεν προχωράει και κινδυνεύει με ματαίωση, λιμάνι δεν έχουμε, το Κυβερνείο καρκινοβατεί, τα χερσαία έχουν θέματα, τα σκουπίδια είναι  βουνά, τα θερμοκήπια της παραλίας ανέπαφα, συγκοινωνία δεν έχουμε. Πως λοιπόν εμείς ως πολίτες  να είμαστε  ευχαριστημένοι και αισιόδοξοι;