christmas tree 1

 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΚΟΠΗ!

     της Γιούλη Χατζηαλεξιάδη
 
 Αγαπητές αναγνώστριες,
 Αγαπητοί αναγνώστες,
 
          Κίνδυνος και ευκαιρία είναι η σημασία του κινέζικου ιδεογράμματος για την αρρώστια.
          Σημαίνει ότι η αρρώστια αποτελεί κίνδυνο για την εξέλιξη της ζωής κι ότι αποτελεί, συνάμα, και μια ευκαιρία για διόρθωση - διόρθωση των συνθηκών που οδήγησαν στη γένεσή της.
 
          Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε πριν από τρία χρόνια. Σας το ξαναπροτείνω με ελάχιστες αλλαγές, και με την ευχή το 2016 να γίνει χρονιά  σύνεσης και συλλογικής προκοπής.
 
          Ένας τεράστιος καρκίνος είναι αυτός που κατατρώγει τις σάρκες της πατρίδας μας: το δανεικό χρήμα εξαφανίζει το πραγματικό, η τεχνητή ύφεση καταδικάζει τον Έλληνα στην ανεργία, η παράδοση της χώρας στους τοκογλύφους  μας αποστερεί την προσωπική αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχία. Θεσμοί, υπηρεσίες και περιουσίες απαξιώνονται με ακραίο τρόπο.
        Το μέλλον είναι της εξαθλίωσης. Κυρίως διότι μας στερείται η δυνατότητα να παλέψουμε γι αυτό.
        Ποιος το σχεδίασε αυτό; Με ποιους εντεταλμένους;
        Η στήλη δεν συμμερίζεται τα σενάρια περί συνωμοσίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προϊούσης της κρίσης δεν έρχονται κάθε λογής αρπακτικά για να επωφεληθούν από τις σάρκες μας. 
       Η στήλη προσυπογράφει την άποψη ότι οι δικοί μας ολίγιστοι άρχοντες επρόδωσαν, κι εμείς είμαστε που το επιτρέψαμε. Δεν το είδαμε εγκαίρως, ή δεν θέλαμε να εμπλακούμε με τα πάσης φύσεως λαμόγια. Ή είχαμε τις ατομικές μας ιδεολογικές προκαταλήψεις, ή την αμυντική μας αξιοπρέπεια. Τώρα αντιμετωπίζουμε την ολιγωρία μας, και τον κίνδυνο να επικρατήσουν τα παρασιτικά στοιχεία της κοινωνίας κυριαρχικά πάνω στα δημιουργικά, τα οποία υποχρεώνονται στην παύση και την απαξία.
 
     Τα άρρωστα κύτταρα κατατρώγουν τα υγιή. Ο καρκίνος αυτός μοιάζει προχωρημένος. Θα μας σκοτώσει;
 
    Ποια διόρθωση θα μπορούσε να μας διασώσει;
    Τα καρκινικά κύτταρα είναι εγωπαθή και ανάπηρα, αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα σε αριθμό χωρίς να ρυθμίζονται από τα άλλα κύτταρα και τις ανάγκες του οργανισμού, και είναι άχρηστα. Καθώς επικρατούν απομυζούν όλα τα ζωτικά συστατικά, ο οργανισμός πεθαίνει. 
     Φαίνεται ότι η διόρθωση είναι η επανάκτηση της ανάγκης για ρύθμιση από το περιβάλλον, και η πρόταξη του συνόλου - του οργανισμού – πάνω στις εγωπαθητικές ανάγκες: κυττάρου ή ατόμου.
     Είναι ανάγκη επιβίωσης να επιστρέψουμε στην συλλογική ανταπόδοση και αμοιβαιότητα. Ας ξεχάσουμε οριστικά  - αφού την πατήσαμε τόσο άσχημα – τις ατομοκεντρικές αυταπάτες για την ατομική υπόσταση και ‘αξία’. Τι αξίζουμε όταν δεν ανήκουμε σε ένα ζωντανό σύνολο;
     Είναι ανάγκη επιβίωσης αυτή η αμοιβαιότητα να πραγματοποιηθεί στην καθημερινότητα τόσο της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών όσο και της συλλογικής ζωής, με νέους θεσμούς κοινωνικής ανταλλαγής: υγιείς – όχι καρκινογόνους.
     Κι ακόμη είναι ανάγκη να έχουμε αποφασίσει, με το νου και την καρδιά, πού ανήκουμε, σε ποιο σύνολο; 
     Το σύνολο λέγεται Ελλάδα, κι αυτό σημαίνει ανθρώπους, θεσμούς υπηρεσίες, παραγωγή, παιδεία και γλώσσα. Σημαίνει φως, ήλιο και θάλασσα. Σημαίνει συλλογικούς δημοκρατικούς θεσμούς. Σημαίνει ιστορική συνέχεια.
     Σημαίνει, στις μέρες μας,  και έναν τεράστιο υποθαλάσσιο πλούτο ενεργειακών κοιτασμάτων, στον οποίο μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μας βγάλει από την κρίση – εάν τον διαχειριστούμε σωστά.
   
     Θα αντιμετωπίσουμε αυτόν τον πλούτο ωφελιμιστικά, δηλαδή αρπακτικά για την ζωική μας επιβίωση, ή θα τον υπερασπιστούμε ως συλλογική περιουσία για το μέλλον της πατρίδας και όσων αυτή σημαίνει;
     Με σύνεση για την συλλογική προκοπή!
Γράφτηκε από τον/την Super User