ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 12-4-2013

Το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε στις 12 Απριλίου με 26 θέματα στην ημερήσια διάταξη και δυο επείγοντα. Ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα για να τελειώσει λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα με παρόντες συμβούλους που αριθμούντο με τα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι μια τακτική όπου οι σύμβουλοι και οι επικεφαλής των συνδυασμών καταναλώνονται σε ερωτήσεις και σε θέματα παρουσία των λιγοστών πολιτών που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις και μετά αποχωρούν κι έτσι τα θέματα ψηφίζονται ευκολότερα αφού οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης παραμένουν μόνοι τους. Πρέπει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να μειώσει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και να αντιστρέψει τη σειρά της συζήτησης. Πρώτα τα θέματα και μετά ας καθίσουν να φιλοσοφήσουν όσοι θέλουν.

Το πρώτο εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα ήταν «Συμμετοχή στο  χρηματολογικό πρόγραμμα αστική αναζωογόνηση 2012-2015 του υπουργείου περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής και συγκεκριμένα του πράσινου ταμείου για προμήθεια βυθιζόμενων κάδων διαβαθμισμένης συμπίεσης.
4 συστήματα βυθιζόμενων κάδων προϋπολογισμού 297.660 ευρώ. Χωρίς καμία επιβάρυνση του δήμου.
Το θέμα αφορά 4 συστήματα βυθιζόμενου κάδου απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας που συμπιέζονται χωρίς να αφήνουν οσμές ή υγρά.
Ο κ. Κοττάκης είπε ότι θα πληρώσει το δημόσιο και κάποιες εταιρείες θα τα οικονομήσουν Είναι το πρώτο βήμα για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και δήλωσε  παρών.
Ο κ. Γρηγορόπουλος δήλωσε «Πολύ φοβάμαι ότι εδώ στην Αίγινα εμείς δεν πλένουμε τους υπάρχοντες κάδους και οι βυθισμένοι απλά θα παραμείνουν βυθισμένοι».

Το δεύτερο θέμα ήταν η αποδοχή της επιχορήγησης του δήμου για να πληρωθούν το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου χρόνου οι 8 εθελοντές τροχονόμοι.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης υπήρχε και το θέμα «Συζήτηση για τις οικονομικές εκκρεμότητες και τις οφειλές από τέλη ύδρευσης του ΕΚΠΑΖ»
Το χρέος μαζί με τις προσαυξήσεις φτάνει τις 156.869 ευρώ και η οικονομική επιτροπή του δήμου έστειλε εξώδικο αναγκαστικής κατάσχεσης ακινήτων στην Περιφέρεια Αττικής γι αυτές τις οφειλές. Το καθεστώς λειτουργίας του ΕΚΠΑΖ παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο με το οικόπεδο να ανήκει στην Ιερά Μονή της Χρυσολεόντισσας, τα κτίρια στην Περιφέρεια Αττικής  και την διαχείριση να την ασκούν εθελοντές πολίτες.
Ο εκπρόσωπος του ΕΚΠΑΖ κ. Μπήτρος δήλωσε ότι το χρέος είναι από το 2000 και παρόλη την διαφήμιση που προσφέρει το Κέντρο στην Αίγινα δεν έχει γίνει κανένα έργο συντήρησης, Η Περιφέρεια που πρέπει να βοηθήσει το Κέντρο αδιαφορεί και κάποιες επισκευές γίνονται από τους εθελοντές με δικά τους χρήματα. Πέρσι έκοψε το νερό ο δήμος παράνομα τη στιγμή που υπήρχαν ζώα μέσα.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέφεραν ότι δεν μπορεί να γίνει διαγραφή του χρέους και δήλωσαν ότι δεν έχει εκμεταλλευτεί ο Δήμος το Κέντρο που μπορεί να προσφέρει  στον περιβαλλοντικό τουρισμό.
Τώρα ως προς το χρέος οι εθελοντές του Κέντρου δηλώνουν ότι  υπάρχει διαρροή νερού ενώ δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρουν ότι απλά υπάρχει μεγάλη κατανάλωση η οποία αυξάνεται προοδευτικά από το 2000 για να φτάσει το δίμηνο να καταναλώνονται 1200 κυβικά!
Από την συζήτηση δεν βγήκε κανένας σοφότερος ούτε απαλλάχτηκε των ευθυνών του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών για το ανείσπρακτο χρέος και τη λύση αναμένεται να δώσει η Περιφέρεια σε προγραμματισμένη συνάντηση εντός των προσεχών ημερών.

Εγκρίθηκε το Διετές Πρόγραμμα Δράσης 2013-2014 της Κ.Ε.Δ.Α.
Ο κ. Οικονόμου πρότεινε να ενταχθεί στο πρόγραμμα και Κοινωνικό Παντοπωλείο στο οποίο ο δήμαρχος είπε ότι έχει βρει και τον χώρο στο κέντρο της Αίγινας που θα στεγάσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο χωρίς να μας εξηγήσει γιατί δεν υπάρχει στο Πρόγραμμα.
Ο κ. Γρηγορόπουλος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος και ο κ. Κοττάκης είπε ότι  δεχόμαστε κάποιες διαπιστώσεις αλλά από κει και πέρα δεν γίνεται τίποτα.
Ο κ. Κουκούλης Π. ζήτησε να περιοριστούν οι δράσεις στις δυνατότητες της ΚΕΔΑ και να φύγουν τα ευχολόγια
Το πρόγραμμα δεν ψήφισε από την Συμπολίτευση η κ. Κανελά.
  
Ακολούθησε και ο προϋπολογισμός της ΚΕΔΑ ο οποίος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Τα γενικά έσοδα και έξοδα ανέρχονται στα 322.700 ευρώ ενώ το αποθεματικό στο ποσό των 2.580 ευρώ.
Ο κ. Κουκούλης Π. παρατήρησε ότι το πρόγραμμα δράσης για το 2013 δεν βρίσκεται στον προϋπολογισμό ενώ πολίτης παρατήρησε ότι το 2012 η ΚΕΔΑ εισέπραξε για πολιτιστικό τέλος 50.000 και ο προϋπολογισμός αναφέρει φέτος 70.000 ευρώ δηλαδή 120% επάνω. Από την συζήτηση φάνηκε ότι πρέπει ο Δήμος να επιχορηγήσει την ΚΕΔΑ με τις παλιές οφειλές για να κλείσει το θέμα.
Από την συμπολίτευση μειοψήφισε η κ., Κανελά.

Εγκρίθηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΔΑΟΑ με έσοδα 48.331,74 ευρώ, έξοδα 47.988,85 και αποθεματικό 342,89 ευρώ.

Τον Δεκέμβριο του προηγούμενου χρόνου είχε εξαφανιστεί το υδρόμετρο που μετρά τις ποσότητες νερού που παραλαμβάνει ο δήμος από το υδροφόρο σκάφος στη θέση του ΝΟΑ. Έτσι η υπηρεσία ύδρευσης υπολόγισε την παραληφθείσα ποσότητα νερού σύμφωνα με τα δρομολόγια και την χωρητικότητα των πλοίων. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να υπολογίσει αν το πλοίο ήταν γεμάτο ή όχι. Στο θέμα μειοψήφισε η κ. Κανελά

Η συζήτηση κλονίστηκε λίγο όταν γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα συζητούντο τα θέματα διόρθωσης κυβικών νερού και η κ. Κανελά μίλησε για συνέχεια της φάμπρικας διόρθωσης λογαριασμών νερού με αποτέλεσμα να δεχτεί επίθεση από τον αντιδήμαρχο ύδρευσης κ, Μαρμαρινό ότι ψεύδεται.

Γράφτηκε από τον/την Super User