ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

Η ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Με την ευκαιρία της λήξης της σχολικής χρονιάς και της αποφοίτησης των παιδιών της Στ. τάξης των δημοτικών σχολείων της Αίγινας, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις παρουσία των δασκάλων , των παιδιών και των γονέων κάθε σχολείου.

Στο δεύτερο δημοτικό, απ΄όπου η φωτογραφία πραγματοποιήθηκε ένα δρώμενο που είχε σχέση με τους ολυμπιακούς αγώνες με τίτλο "Σςςς... αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες". Το δρώμενο παρουσίασαν υπέροχα οι μαθητές του σχολείου με "ολύμπιες" ενδυμασίες και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που το παρακολούθησε.

Το σχολείο των Αγίων Ασωμάτων παρουσίασε μια ωραία θεατρική παράσταση με τον τίτλο "Ψωμί".

Οι εκδηλώσεις και στα λοιπά σχολεία συνεχίζονται.

 

Ο ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ( Ζωρζ Σαρή)

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ

 

Ένα τρυφερό και ευαίσθητο παραμύθι για την ειρήνη και την αγάπη.

Παραστάσεις  κουκλοθέατρου αφιερωμένες στον κουκλοπαίχτη Χαρίλαο Κάπαρη.

 

 

Παραστάσεις (για μικρούς και μεγάλους)  

Πέμπτη 4 Μαΐου, ώρα 19.00

Παρασκευή 5 Μαΐου, ώρα 19.00

Σάββατο  6 Μαΐου, ώρα 11.00

Κυριακή 7 Μαΐου, ώρα 11.00 και 19.00

 

Σάββατο  6 Μαΐου, ώρα 20.30 :Παράσταση για ενήλικες-Ειδικό αφιέρωμα στον κουκλοπαίχτη Χαρίλαο Κάπαρη, ιδρυτή του κουκλοθέατρου της Αίγινας «Ουτοπία », που δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των Φυλακών από 1990-1999.

 

(Στην παράσταση για τους ενήλικες, όσοι επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα για το «Αίγινα, Εθελοντής» )

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΙΝΑΣ

Είσοδος ελεύθερη

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Αφηγήτρια: Μαρία Καλούδη

Μητέρα: Έλενα Ζέρβα

Πατέρας: Αρχοντούλα Γεωργοπούλου

Ταχυδρόμος  και Πέτρος :Δήμητρα Κουβέλη

Γειτόνισσα και Πέτρος: Γεωργία-Βιόλα  Γιαννοπούλου

Γειτόνισσα: Λόλα Ντίνα

Κυρ-Γιώργης: Αντώνης Ντελής

 Πέτρος : Ανδρομάχη Κουκουβού

Σκηνοθεσία-Σκηνικά: όλη η ομάδα

 Ζωντανή μουσική: Παντελής Κόκκαλης, Δήμητρα Κουβέλη

Φώτα: Γιώργος Ιερωνυμάκης

Φροντιστής σκηνής: Ευαγγελία Πανάγου

Επιμέλεια αφίσας-φωτογράφιση: Ανέστης Κορνέζος

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ

Το Χριστουγεννιάτικο χωριό  στον Πύργο του Μάρκελλου

Με επίκεντρο τον Πύργο του Μάρκελλου, η ΚΕΔΑ πρόσφερε δωρεάν διασκέδαση στα παιδιά του νησιού, τα φετινά Χριστούγεννα. Στο χώρο του Πύργου έχει τοποθετηθεί ένα χωριό με μικρά σπιτάκια, ενώ το «βαρύ πυροβολικό» των εκδηλώσεων είναι τα φουσκωτά που ενθουσίασαν τους μικρούς, αλλά και πολλές άλλες   εκδηλώσεις όπως: Chtistmas run ,το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού  των Καλικαντζάρων, κουκλοθέατρο, χριστουγεννιάτικες κατασκευές ,στολίδια από ζυμάρι, face painting, αφήγηση παραμυθιών, μικρή μουσική συναυλία  και τον Μάγο Σανκάρα. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από 23 μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Το ευχάριστο  γεγονός είναι,  ότι για πρώτη φορά υπήρξε από μέρους του Δήμου (δηλ. την ΚΕΔΑ, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αίγινας), μια οργανωμένη εκδήλωση για αρκετές μέρες  στο νησί μας.

Το εργαστήρι του Αι-Βασίλη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο

 Ένα μικρό χωριό- κυριολεκτικά- στήθηκε  στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας. Πέντε  ξύλινα σπιτάκια -το σπίτι του Αι- Βασίλη, το καφενείο των ξωτικών, βιβλιοθήκη, γλυκοπωλείο -ένα τρενάκι στην αυλή και το έλκηθρο του Αι-Βασίλη,  συνθέτουν ένα πολύ όμορφο  Χριστουγεννιάτικο σκηνικό. Τα παιδιά μπορούν   να βγάλουν φωτογραφίες στο τρενάκι ,με το έλκηθρο του Αι- Βασίλη, τον χιονάνθρωπο, τον Ρούντολφ το ελαφάκι, να αγοράσουν βιβλία, γλυκά και  δώρα, ενώ στο χώρο λειτουργεί και καφενείο για τους γονείς.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και άλλες  δραστηριότητες, όπως ανάγνωση χριστουγεννιάτικων διηγημάτων για μικρούς και μεγάλους, καθημερινή  προβολή ταινιών, χριστουγεννιάτικες κατασκευές, face painting , παραμυθοΐστορίες και πολλά παιχνίδια ( πινγκ-πόνγκ, ποδοσφαιράκι, μπιλιάρδο), που πραγματοποιούνται στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Την διοργάνωση  κάνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου και οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από 25 Δεκεμβρίου μέχρι 2 Ιανουαρίου, με πιθανή παράταση και το τριήμερο των Φώτων. Να θυμίσουμε ότι ο Σύλλογος  και την προηγούμενη χρονιά είχε διοργανώσει ανάλογες εκδηλώσεις, με τίτλο «
το εργαστήρι του Αι-Βασίλη», στον Μάνιτα.

8ο ΓΙΟΡΤΗ ΦΙΣΤΙΚΙΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ: ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ ΣΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Κατώτερο των προηγούμενων χρόνων υπήρξε το φετινό φεστιβάλ φιστικιού, που διοργανώθηκε στην Αίγινα από 12-18  Σεπτεμβρίου 2016.
Κατ΄αρχή  έλλειψαν στην παιδαγωγική ψυχαγωγία, δραστηριότητες ψυχαγωγικές για μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, με αποτέλεσμα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να μη ζήσουν τον παλμό του φεστιβάλ  την Παρασκευή, όπου ως γνωστό κατέβαιναν στον Πύργο του Μάρκελλου και την παραλία, για να διασκεδάσουν ομαδικά με τους δασκάλους τους. Κάποιες παιδαγωγικές εκδηλώσεις για μαθητές, που έγιναν  τα απογεύματα στο 1ο Δημοτικό σχολείο, δεν έτυχαν μεγάλης συμμετοχής.
Οι δράσεις σχετικά με το αφιέρωμα των 100 χρόνων από τη γέννηση  του Γιάννη Μόραλη δεν στάθηκαν  ικανές να αλλάξουν το κλίμα ,ενώ διαμαρτυρίες προκάλεσε και η επιβολή εισόδου 4 ευρώ στην έκθεση των έργων του,  στο Αρχαιολογικό μουσείο. Οι μουσικές εκδηλώσεις δεν ήταν κακές ποιοτικά , αλλά μάλλον ήταν επαναλήψεις των προηγούμενων χρόνων, που η πλειοψηφία των Αιγινητών έχει «κουραστεί» να παρακολουθεί πολλές φορές, με εξαίρεση το συγκρότημα «48 ώρες»,  που ενθουσίασε το νεανικό κοινό. 
Όσον αφορά την εμπορική έκθεση που είναι «ο κράχτης» του φεστιβάλ σε επισκεψιμότητα ήταν μεγαλύτερη από πέρυσι (σ’ αυτό βοήθησε και ο καλός καιρός), ενώ η αγοραστική κίνηση, παρά  την έλλειψη φιστικιού, κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έλειψαν  οι διαμαρτυρίες για την παρουσία του ΣΔΟΕ που δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο «έριξε» πρόστιμα ακόμη και σε Συλλόγους ,ενώ η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή του ΦΠΑ, κρατά πολύ καλά και στο νησί μας.  Μάλιστα λόγω έλλειψης παραστατικών και μπλοκ αποδείξεων, ένα γραφικό κομμάτι του φεστιβάλ, η έκθεση κεραμικών στην ψαραγορά, έκλεισε νωρίς  το Σάββατο.
Συμπερασματικά να πούμε, μπορεί στην οικονομική διαχείριση η διοργανώτρια ΚΕΔΑ να παίρνει άριστα, αλλά αυτό δεν αρκεί. Το φεστιβάλ χρειάζεται ενθουσιασμό, κέφι και  εκδηλώσεις που να  αναδεικνύουν περισσότερο τον πρωτογενή παραγωγικό τομέα του νησιού, κομμάτι του οποίου είναι και το φιστίκι, πάνω στο οποίο έχει στηθεί ένα ολόκληρο φεστιβάλ. 

DIEM 25 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

Στις 11 Αυγούστου συγκεντρώθηκαν από χώρες της Ευρώπης μέλη του DIEM 25 και μπροστά σε αρκετούς πολίτες του νησιού στον χώρο του Aqua Loca Beach Aegina ανέπτυξαν τις θέσεις του. Μαζί και ο ιδρυτής του Γιάνης Βαρουφάκης που απάντησε στις πολλές ερωτήσεις των παρευρισκομένων.
Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης και η τοπική ομάδα του DIEM 25 με το μέλος της Ντίνα Χατζίνα να εκφωνεί τα ακόλουθα:
«To «DiEM 25 Αίγινας» είναι μια πρωτοβουλία όσων από τους κατοίκους του νησιού ενδιαφερόμαστε να συμμετέχουμε και να ενώσουμε τις προσπάθειες μας με το
πανευρωπαϊκό κίνημα «DiEM 25», που σημαίνει: «Democracy in Europe Movement 2025» «Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025» και έχει 23000 μέλη σε 56 χώρες.
Ακολουθώντας το κίνημα, και όχι κόμμα όπως λανθασμένα πιστεύουν κάποιοι, που δημιουργήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2016 στο Βερολίνο (στην καρδιά του «θηρίου») από τομ πρώην Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας κο Γιάνη Βαρουφάκη όπως ήδη γνωρίζετε που σαρώνει πλέον ολόκληρη την Ευρώπη συμμετέχουμε και εμείς. Η ομάδα της Αίγινας
δημιουργήθηκε στις 4 Μαίου εντελώς αυθόρμητα και έχει στο ενεργητικό της ήδη δύο επιτυχημένες εκδηλώσεις.
Σήμερα νοιώθουμε ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρισκόμαστε εδώ με τον κο Βαρουφάκη και τους εκπροσώπους diem25 από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη σημερινή συνάντηση-
συζήτηση καθώς επίσης με όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.
Τονίζουμε πως είναι η πρώτη συνάντηση – συζήτηση που πραγματοποιείται στην Ελλάδα παρουσία του εμπνευστή του κινήματος και μιας από τις Αυθόρμητες Κολεκτίβες για το
Κίνημα Εκδημοκρατισμού της Ευρώπης (DSCs) όπως ονομάζονται οι τοπικές ομάδες ανά την Ευρώπη. Η Αίγινα κατάφερε να έχει λοιπόν και αυτή την πρωτιά.
Αν αναλογιστούμε πως ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους με τον Ιωάννη Καποδίστρια που έκανε την Αίγινα επίκεντρο της πολιτικής, οικονομικής,
διοικητικής και παιδαγωγικής του δραστηριότητας και κατάφερε μέσα σε 45 μόλις μήνες διακυβέρνησης, να αναγεννήσει ένα Έθνος παρά τις τόσες αντιξοότητες, και στη συνέχεια
πολιτική του να δεχθεί πυρά εντός και εκτός της Ελλάδος όπως όλοι γνωρίζουμε οι συμβολισμοί είναι πολλοί.
Έχοντας αποκτήσει συνείδηση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, μπαίνοντας ήδη στην έκτη χρονιά οικονομικής ύφεσης και έχοντας υποστεί τα μέτρα λιτότητας που μας έχουν επιβληθεί από τους κυβερνόντες καθώς επίσης και την τρομοκρατία του ΔΝΤ και του Eurogroup, συμμετέχουμε στο «Diem 25 Αίγινας» και ζητάμε πλήρη διαφάνεια.
Ζητάμε πλήρη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων (ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurogroup, του Ecofin ,ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των εγγράφων που σχετίζονται με εμπορικές συμφωνίες τύπου TTIP, TISA, καθώς και τον ανασχεδιασμό των πολιτικών των υπαρχόντων θεσμών της Ε.Ε.
Το μικρό μας νησί συμμετέχει στο αίτημα για διαφάνεια, η φωνή των κατοίκων εισακούστηκε και στις 4 Ιουλίου 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο της Αίγινας δέχθηκε προς τιμή του την πρόταση του Προέδρου του, κου Νικόλαου Οικονόμου, να μπει η Αίγινα στο
Δίκτυο Πόλεων ελεύθερων από τις συμφωνίες TTIP και CETA. Η συμβολή του κου Wayne Hall ήταν πολύτιμή για το ξεκίνημα της όλης διαδικασίας.
Έτσι η Αίγινα είναι πλέον ο 24ος Δήμος της Ελλάδας που συμβολικά ανακηρύσσεται ως ελεύθερη από αυτές τις συμφωνίες που αν εγκριθούν θα μπορούν να καταργήσουν την
αξιολόγηση προϊόντων ως Π.Ο.Π., κάτι που θα βλάψει το φιστίκι. Θα μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος καθώς πολλοί
κανόνες θα θεωρηθούν ως εμπόδια στο παγκοσμιοποιημένο εμπόριο.
Η διαφάνεια είναι το ένα από τα τρία στοιχεία που θα οδηγήσουν στον εκδημοκρατισμό του μηχανισμού λήψης αποφάσεων όπως αναφέρει ο κος Βαρουφάκης στην τελευταία του συνέντευξη στην εφημερίδα Αυγή και θα δώσει τέλος στις υφεσιακές πολιτικές.
Δίνουμε έμφαση στην αντικειμενική ενημέρωση και την πληροφόρηση παρακολουθώντας δημοσιογραφικές πλατφόρμες όπως είναι το press project και οι 1101 στο διαδίκτυο και όχι
μόνο, ενημερωνόμαστε για θέματα εργασίας, υγείας, κοινωνικής πολιτικής, οικονομίας και ότιδήποτε αφορά στον πολίτη της Ευρώπης, τεκμηριωμένη πληροφόρηση με επιχειρήματα,μακριά από πλεκτάνες και προπαγάνδα.
Η Αίγινα συμμετέχει δυναμικά στο κίνημα για τη διαφάνεια και τη δημοκρατία.»