ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
www.aiginitika.blogspot.gr
Α Ρ Θ Ρ Α
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΣΤΙΚΙΟΥ 2015-16
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015 10:59
- Τελευταία Ενημέρωση στις 28.03.2023
Το 7ο φεστιβάλ φιστικιού έφτασε στο τέλος του. Παρά τις αντιξοότητες (αλλαγή ημερομηνίας λόγω εκλογών, βροχή την κύρια βραδιά του Σαββάτου) τελικά κατεγράφησαν θετικές εντυπώσεις. Άλλωστε –το έχουμε πει και παλαιότερα- ακόμη και με ελάχιστες εκδηλώσεις το φεστιβάλ έχει πλέον καθιερωθεί στη συνείδηση ντόπιων και επισκεπτών. Τα μόνα σημεία που δυσκόλεψαν τη ζωή μας ήταν το κλείσιμο όλων σχεδόν των δρόμων χωρίς προγραμματισμό που δημιούργησε μεγάλο κυκλοφοριακό χάος. Επίσης ακατανόητο και κουραστικό ήταν σε κάθε επιμέρους εκδήλωση (ακόμη και την ίδια μέρα) να χαιρετούν φλυαρώντας οι επίσημοι.
Οι φετινές εκδηλώσεις πολλές (αν και μερικές επαναλαμβανόμενες και κουραστικές), αποτέλεσαν το έναυσμα για να επισκεφτεί το νησί αρκετός κόσμος και να κινηθεί η τοπική αγορά. Για την ιστορία το φεστιβάλ οργανώθηκε από την ΚΕΔΑ και το Σύλλογο Φίλων του Φεστιβάλ (πρόεδρος του φεστιβάλ φιστικιού ήταν ο Γιώργος Καλόφωνος).
Αναφέρουμε λοιπόν ορισμένες εκδηλώσεις που έτυχε να επισκεφτούμε ανάμεσα στις πάρα πολλές που πραγματοποιήθηκαν στην γιορτή του φιστικιού.
«Αλχημείες της σκουριάς» –Ζαν Ζακ Τεσόν
Από τον πρόλογο του ίδιου: Για χρόνια, ο Jean-Jacques Tesson, μαζί με το Θίασο του, έσπρωξε το κάρο του, στα βήματα του Θέσπη, από πόλη σε χωριό, στήνοντας τη σκηνή σε δρόμους και πλατείες. Πάντα προτιμούσε να τον λένε σαλτιμπάγκο παρά σκηνοθέτη. Οπαδός ενός μινιμαλιστικού, φτωχού θεάτρου, φτιάχνει ο ίδιος πάντα το ντεκόρ και τα αξεσουάρ με ανακυκλωμένα υλικά.
Έτσι, τα βήματά του τον φέρανε όλο και πιο συχνά σε καρνάγια, εγκαταλειμμένους βιομηχανικούς χώρους και χωματερές. Toυς θησαυρούς που μάζεψε στις βόλτες του, ρουλεμάν, γρανάζια, βίδες, παλιά εργαλεία έως και παρατημένοι θερμοσίφωνες, ο συλλέκτης άρχισε να τους αραδιάζει έξω από το εργαστήρι του. Και σιγά-σιγά, αυτά τα περιφρονημένα σίδερα απαίτησαν να αποκτήσουν μία δικιά τους ύπαρξη, πέρα από τις ανάγκες του θεάτρου. Στα χέρια του μάστορα – έτσι προτιμάει να τον λένε – μία πατημένη κονσέρβα μεταμορφώθηκε σε γυναικείο καπέλο, ένα σφυρί σε ράμφος φαντασμαγορικού πουλιού. Όλα τα κομμάτια όμως κρατάνε την αρχική πεζή τους ουσία και, αναγνωρίζοντας τα ένα ένα, σίγουρα ο θεατής θα διασκεδάσει όσο ο ίδιος όταν τα διάλεξε.Σε μερικές κατασκευές, « σκουριά και αρμύρα» συμβαδίζουν. Σε νησί ζει μόνιμα ο Jean-Jacques και, στις παραλίες που συχνάζει, το κύμα του φέρνει διαμελισμένες καρίνες από τσακισμένες βάρκες.Δόλια πάντως τελικά η μεταμόρφωση. Οχήματα, πλάσματα παραπέμπουν σε ένα κόσμο ξεπερασμένο, καταδικασμένο. Δεσπόζει η σκουριά.
Και ο χώρος που επέλεξε για την έκθεση πολύ όμορφος. Το ξενοδοχείο Μπράουν με τον κήπο του, όπου βρίσκονταν τα περισσότερα έργα ενώ στην είσοδο δέσποζε ο Δον Κιχώτης.
ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ (Εικαστική δράση στις Φυλακές)
¨Όσοι πιστοί προσήλθαν το βράδυ της Παρασκευής είδαν την δράση των Βένια Δημητρακοπούλου, Κώστα Βαρώτσου και Δανάης Στράτου με το έργο "Επιφυλακή", που στήθηκε στον εξωτερικό μέρος του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, των πρώην Φυλακών της Αίγινας. Πρόκειται για ένα τύπωμα σε μουσαμά, της πρόσοψης του κτιρίου, που παραμένει κλειστό και άδειο, και είχε τοποθετηθεί στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Αντίθετα με το κτήριο το οποίο παραμένει σκοτεινό και χωρίς ζωή, το έργο των τριών εικαστικών παρουσιάζει ένα κτήριο φωτισμένο, με ανθρώπους, που δημιουργούν την αίσθηση της ζωντάνιας, να βρίσκονται μπροστά από τα παράθυρα και την μεγάλη κεντρική είσοδο του να οδηγεί σε έναν πράσινο κήπο. Το όραμα της Αίγινας ήταν αυτό το κτήριο να ξανανοίξει στον πολιτισμό, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατόν για τριάντα χρόνια(από το 1985 που έκλεισαν οι φυλακές). Κι αυτό που τονίστηκε από τους δημιουργούς και τους ομιλητές είναι κάποτε να ολοκληρωθούν οι επισκευές και να ανοίξουν οι πύλες των Φυλακών για τον πολιτισμό αυτή τη φορά. Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών το έργο κατέβηκε την επόμενη μέρα.
«ΠΟΡΤΕΣ» –ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΙΓΙΝΗΤΩΝ
Με το τίτλο "Πόρτες" στην αυλή του Πύργου του Μάρκελλου εκθέτουν για τις μέρες του φεστιβάλ οι: Παύλος Σάμιος, Γιώργος Χατζημιχάλης, Κύριλλος Σαρρής, Κατερίνα Γιάννακα, Νεκτάριος Κοντοβράκης, Ειρήνη Βουρλούμη, Αλίνα Μάτσα, Ματίλντα Ναχμία, Πωλ Γουόκερ, Αλέκος Σπανούδης, Μαρία Κοπανίτσα, Μάνος Ριζοδήμος, Νίκος Κασκούρας,Σίσυ Βαμβακά και Σταύρος Ιωάννου. Επιμέλεια της έκθεσης από τη Βάσω Καλουδιώτη.
ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΨΑΡΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ
Έκθεση κεραμικής από κεραμίστες της Αίγινας διοργανώθηκε και φέτος στην ψαραγορά της Αίγινας. Ο εντυπωσιακός χώρος που αλλάζει χρήση και από την πώληση ψαριών την ημέρα μετατρέπεται σε χώρο τέχνης τη νύχτα, έκλεψε και φέτος τις εντυπώσεις και κατά πολλούς θεωρήθηκε το πιο εντυπωσιακό καλλιτεχνικό μέρος του φεστιβάλ.
«ΦΙΣΤΙΚΟΥΠΟΛΗ» ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ
Πολύ ευχαριστήθηκαν τα παιδιά του νησιού από το παιδικό πρόγραμμα ψυχαγωγίας που ετοίμασε η Ομάδα Παιδικής Ψυχαγωγίας της 7ης Γιορτής Φιστικιού στον Πύργο του Μαρκέλλου. Με παιχνίδια ( μπόουλινγκ, φιδάκι, σαπουνόφουσκες, θεατρικό μακιγιάζ προσώπου, εκπαιδευτικά παιχνίδια, κατασκευές, θεατρικό παιχνίδι, αφήγηση παραμυθιού)όλα τα παιδιά βρήκαν τη δραστηριότητα που τους ταίριαζε. Την επιμέλεια είχε η δασκάλα Γεωργοπούλου Αρχοντούλα.
ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Στα πλαίσια της γιορτής του φιστικιού πραγματοποιήθηκαν στο Λαογραφικό η έκθεση παλαιών φωτογραφιών της Αίγινας του Γιάννη Μαίλη και η παρουσίαση του βιβλίου «Η Αίγινα του Βουνού» της Αντζη Ζησιμάτρου-Δρούλια. Το βιβλίο παρουσίασε ο εκπαιδευτικός κ. Γεώργιος Μπήτρος και διάβασε η ηθοποιός κ. Κωνσταντίνα Μιχαήλ.
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Συναυλία από τη φιλαρμονική του Μουσικού συλλόγου «Μούσα» σε έργα Χατζηδάκι.
Συναυλία ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων σχολής «Άγιος Νεκτάριος» (η συναυλία διακόπηκε λόγω βροχής).
Συναυλία λήξης με τον Γιάννη Παπαντωνίου.
Η συναυλία με τη Ελεωνόρα Ζουγανέλη που είχε προγραμματιστεί –και ήταν διοργάνωση του Συλλόγου Φίλων του Φεστιβάλ φιστικιού- αναβλήθηκε λόγω της αλλαγής ημερομηνίας της διοργάνωσης.
Who's Online
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 15 επισκέπτες