ΔΙΑΒΑΣΤΕ
ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
www.aiginitika.blogspot.gr
Α Ρ Θ Ρ Α
Η ΠΑΤΕΝΤΑ ΣΟΥΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015 13:57
- Τελευταία Ενημέρωση στις 02.12.2024
ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΣΟΥΚΟΣ ΡΟΜΠΟΤS»ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΝΑΣ
Σε μια προσπάθεια διαχείρισης και μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, ο Δήμος Αίγινας προσανατολίζεται στην πιλοτική δοκιμή της ρομποτικής ψυχρής και οικολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων, επεξεργασία που εφαρμόζει η εταιρεία « Σούκος Ρομπότς». Η συγκεκριμένη πατέντα έχει δοκιμαστεί σε Δήμους Καλαμάτας και Άνδρου με στόχο την μείωση των απορριμμάτων κατά 80% αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν επιτυχημένα. Οι ενστάσεις εντοπίζονται σε 3 σημεία: Ακριβό ρεύμα κατά τη λειτουργία. Συνεχείς βλάβες του μηχανήματος με αποτέλεσμα τη μη διαχείριση των προβλεπόμενων ποσοτήτων. Τελικό κόστος πολύ υψηλό.
Βέβαια μετά τις αποτυχημένες απόπειρες σε άλλους Δήμους, τουλάχιστον η πρόταση για ένα μήνα πιλοτικής διαχείρισης στην Αίγινα είναι πολύ πιο ευνοϊκή από άλλους Δήμους (μόνο το κόστος του ρεύματος και η απασχόληση τριών υπαλλήλων του Δήμου). Η αλήθεια είναι ότι μπροστά στα αδιέξοδα με το πρόβλημα των σκουπιδιών, η ανάγκη για να βρεθεί κάποια λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού είναι επιτακτική. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο στις 29-12 θα δοθεί η έγκριση ή όχι για την πιλοτική λειτουργία, αν και απ’ ότι τι φαίνεται όλες οι παρατάξεις θα δώσουν το πράσινο φως. Άλλωστε μια δοκιμή είναι, και περιμένουμε να μας πείσει για το αποτέλεσμα.
Παραθέτουμε κάποια άρθρα από το Ϊντερνετ για το συγκεκριμένο θέμα:
Εμπλοκή με την πατέντα Σούκου
Το σύστημά του για την επεξεργασία απορριμμάτων κρίθηκε αναποτελεσματικό
H συνεργασία που απορρίφθηκε και το άδοξο τέλος του πειράματος με την ευρεσιτεχνία
Η προσπάθεια του Κώστα Σούκου, του Λαρισαίου επιχειρηματία που συνέδεσε το όνομά του με το ηλεκτρικό ρεύμα και την ασφάλεια των πριζών σούκο, να προωθήσει την πατέντα του για ψυχρή και οικολογική επεξεργασία απορριμμάτων δεν έπεισε τους Καλαματιανούς άρχοντες του Δήμου και προκάλεσε αναταραχή στον επιχειρηματικό κόσμο, που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα.
Η περιπέτεια του επιχειρηματία με το δήμο Καλαμάτας, αποκαλύφθηκε μετά από την προσπάθεια που έκανε να προωθήσει το σύστημα, που έφτιαξε στο δήμο Κρανιδίου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν, ο κ. Σούκος είχε συμφωνήσει με το δήμο Καλαμάτας, την προεκλογική περίοδο, να κάνει ένα τρίμηνο πείραμα της ευρεσιτεχνίας του και στη συνέχεια να υπογράψει σύμβαση για την επεξεργασία του συνόλου των δεμάτων που βρίσκονται στους χώρους του δήμου και να τους παραδώσει καθαρούς, χωρίς να απαιτείται Χώρος Υγειονομικής Ταφής, αφού δεν θα υπάρχουν υπολείμματα από την επεξεργασία. Όταν ρωτήθηκε μάλιστα από τους ειδικούς συμβούλους του δήμου ποια είναι τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα του συστήματος, ο κ. Σούκος αρνήθηκε να τα αποκαλύψει, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εφεύρεση, που δεν πρέπει να πάρει δημοσιότητα. Με τον τρόπο αυτό, το σύστημα της ψυχρής και οικολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων του Κώστα Σούκου, θα υποκαθιστούσε μόνιμα τα υπάρχοντα συστήματα με τα μηχανήματα βιομάζας, που έχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς υψηλή απόδοση. Κατά τη διάρκεια όμως των πειραματικών εργασιών παρουσιάστηκαν εμπλοκές. Σύμφωνα με τον έλεγχο που έκαναν υπάλληλοι του δήμου Καλαμάτας υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην επεξεργασία των απορριμμάτων, εξαιτίας προβλημάτων στη λειτουργία του συστήματος.
Πέρα από αυτό, οι δημοτικοί υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, εργαζόμενοι στο σύστημα προσπαθούσαν με ξύλα και με τα χέρια να καθαρίσουν το τύμπανο που επεξεργαζόταν τα σκουπίδια από το χνουδωτό υλικό που το είχε καλύψει, με κίνδυνο για την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με τον κ. Σούκο, τα προβλήματα προκλήθηκαν από τη μεγάλη ποσότητα λάσπης που υπήρχε στα απορρίμματα, ενώ οι υπάλληλοι την απέδωσαν στην κακή λειτουργία του συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχει πληρωθεί ακόμα ο κ. Σούκος για το διάστημα του πειράματος, ενώ στο δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν φωνές ότι το σύστημα είναι ακριβό, αφού χρεώνεται 137 ευρώ τον τόνο.
Μυστήριο, η πιστοποίηση
Οι καθυστερήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του πειράματος της πατέντας του κ. Σούκου στην περιοχή Μαραθόλακκα, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μισή απόδοση από αυτή που περίμεναν στο δήμο Καλαμάτας, με βάση όσα τους είχε πει ο επιχειρηματίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ημερήσια ποσότητα απορριμμάτων στο μεσσηνιακό δήμο είναι 100 τόνοι και το σύστημα του κ. Σούκου δεν κατάφερε να επεξεργαστεί ούτε τους μισούς.
Μετά τη δοκιμαστική περίοδο, η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή δεν προχώρησε σε συμφωνία με τον κ. Σούκο, ο οποίος προσπάθησε να προωθήσει το σύστημα και στην Ερμιονίδα, αλλά αντέδρασε η Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία της περιοχής. Από την εταιρεία του Λαρισαίου επιχειρηματία είχε σταλεί έγγραφο στο δήμο Κρανιδίου, με το οποίο ζητούσε να χρησιμοποιήσει ο δήμος το σύστημά του, αναφέροντας μάλιστα ότι «κατά τη δοκιμαστική λειτουργία του μηχανήματός μας στην περιοχή Μαραθόλακκα Καλαμάτας είχαμε επίσης την ευκαιρία να επεξεργαστούμε με επιτυχία δεματοποιημένα απορρίμματα, παρουσία εκπροσώπων του ΤΕΕ Πελοποννήσου, του Φορέα Διαχείρισης και εκπροσώπων της περιφέρειας Πελοποννήσου».
Σύμφωνα όμως με τις εισηγήσεις των υπαλλήλων του δήμου Καλαμάτας, αλλά και την καταγγελία της οικολογικής οργάνωσης της Ερμιονίδας, η συνεργασία με το μεσσηνιακό δήμο απορρίφθηκε ως μη λειτουργική. Σε δημοσίευμα μάλιστα της εφημερίδας «Ελευθερία» αναφέρεται ότι «όπως δείχνουν τα πράγματα παίρνει άδοξο τέλος και το πείραμα με το «σουκομηχάνημα». Η τρίμηνη δοκιμή δεν έπεισε για τίποτα και δεν υπάρχει καμιά επίσημη ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των δοκιμών και την εκτίμηση της πραγματικότητας. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ποσότητες που μπορεί να επεξεργαστεί το μηχάνημα είναι ελάχιστες, μπροστά στην ημερήσια παραγωγή σκουπιδιών της πόλης. Από 'κει και ύστερα, κανένας δεν γνωρίζει ποια είναι η σύνθεση του παραγόμενου προϊόντος και κατά πόσο αυτό μπορεί να τοποθετηθεί ασφαλώς και σε τι είδους χώρους». Πάνω στο θέμα της πιστοποίησης του συστήματος Σούκου υπάρχουν αντίθετες απόψεις, που αφήνουν άλυτο το μυστήριο, το οποίο μόνο η εταιρεία μπορεί να λύσει. Σύμφωνα με τον κ. Σούκο, το μηχάνημα έχει καταχωρηθεί ως ευρεσιτεχνία στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και προστατεύεται από τις σχετικές διατάξεις. Παράγοντες του χώρου όμως, υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμιά πιστοποίηση εγκυρότητας του μηχανήματος και χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Σούκος δεν έχει το δικαίωμα να το χρησιμοποιεί.
Από την πρίζα στα οπλικά συστήματα
Ο Κώστας Σούκος μπορεί να ξεκίνησε από την εφεύρεση της ομώνυμης πρίζας ασφαλείας, αλλά εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές οπλικών και αμυντικών συστημάτων. Πριν από τρία χρόνια μάλιστα, η εταιρεία του Soukos Robots υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την αμερικανική Raytheon, ύψους 31 εκατ. ευρώ. Δεν έπαψε όμως να ασχολείται με εφευρέσεις, έχοντας 34 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Στην Ελλάδα, προϊόντα της Soukos Robots υπάρχουν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: πρόκειται για τα ρομπότ «Ηρακλής», που συγκεντρώνει αποσκευές αγνώστου κατόχου και «Οδυσσέας 2000», που εξουδετερώνει εκρηκτικούς μηχανισμούς. Παρ' όλα αυτά, τώρα βρίσκεται στο στόχαστρο για την εφεύρεση του συστήματος ψυχρής και βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων, από τους παράγοντες και τους φορείς του δήμου Καλαμάτας και Κρανιδίου. Κατάφερε όμως, παρά τα προβλήματα στην Μεσσηνία, να προωθήσει το μηχάνημά του στην Άνδρο, όπου θα αρχίσει να εφαρμόζεται η μέθοδός του, την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο ΣΟΥΚΟΣ ήρθε…τα σκουπίδια παραμένουν
Του Θεοδόση Σουσούδη Δημοτικού Συμβούλου Επικεφαλής ΑΝΔΡΟΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
Στις 2 Ιουλίου κατέφθασε στην Άνδρο και επίσημα το μηχάνημα που υποτίθεται ότι θα μας έλυνε το μεγάλο μας πρόβλημα σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού: Ο περιβόητος «ΣΟΥΚΟΣ», όπως μάθαμε να τον λέμε.
Η Δημοτική Αρχή, μάλιστα, φρόντισε να οργανώσει και μία επίσημη τελετή – καλώντας και δημοσιογράφους από την Αθήνα - προκειμένου να δείξει στον κόσμο αυτό που κατάφερε να βρει σαν λύση. Έστω και μετά από καθυστέρηση 5 μηνών. Έστω και επιλέγοντας μια μέθοδο που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Έστω κι αν δεν φρόντισαν να μάθουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου σε άλλο Δήμο που την είχαν χρησιμοποιήσει. Έστω και αν μας στοιχίζει προκλητικά πανάκριβα, (3.000 ευρώ τη μέρα, συν το ρεύμα που χρειάζεται το μηχάνημα, συν το πετρέλαιο, συν το κόστος για τις ειδικές σακούλες για την απομάκρυνση του παραγόμενου υλικού, συν την αμοιβή των σεκιούριτι που φυλάνε το μηχάνημα, φτάνουμε στα 4.000 ευρώ περίπου).
Η ανακύκλωση, που τονίζαμε από την πρώτη στιγμή πως επιβάλλεται να την εντατικοποιήσουμε, δεν προχώρησε και παραμένει ακόμα σε νηπιακό στάδιο. Η κομποστοποίηση, που ανάμεσα σε άλλα είχαμε προτείνει δεν άρεσε, σχέδιο Β΄ δυστυχώς δεν υπάρχει σε περίπτωση αποτυχίας του ΣΟΥΚΟ. Τα container που είχαμε προτείνει για την ασφαλή και υγιεινή φύλαξη των σκουπιδιών δεν τους έκαναν. Προτιμούν φαίνεται,, να έχουν τα σκουπίδια απλωμένα στους δρόμους.
Μας είχε διαβεβαιώσει ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, ότι με το εγχείρημα αυτό θα είχαμε πλήρη επιτυχία. Είχε μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι μπορούμε να βάλουμε το μηχάνημα ακόμα και στην κεντρική πλατεία!! Χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, γιατί το μηχάνημα δεν αφήνει κανένα υπόλειμμα, γιατί το μηχάνημα διαχειρίζεται όγκους σκουπιδιών πολλαπλάσιους των δικών μας!!. Πολλά άλλα επίσης, είχαν ειπωθεί και εκ μέρους των στενών συνεργατών του, που θα τα χαρακτηρίζαμε επιεικώς αστεία και επιπόλαια. Εύκολο είναι να φανταστεί κάποιος τι θα είχε γίνει αν το είχαμε στήσει σε μία πλατεία...
Όταν τέλειωσαν οι φιέστες και τα ταρατατζούμ, ήρθε η ώρα του πολύ δύσκολου «σήμερα». Με τα σκουπίδια ξανά στους δρόμους. Ανάμεσά μας και ανάμεσα στους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού μας. Τον Φεβρουάριο χρειαζόταν ένας μήνας τουλάχιστον για να γίνει αισθητή η μυρωδιά τους, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας. Τώρα, μέσα στον Ιούλιο, έφθασαν λίγες ημέρες για να γίνουμε, ακόμα μία φορά, ρεζίλι με την κάκιστη εικόνα που βγάζουμε προς τα έξω.
Το εγχείρημα ΣΟΥΚΟΣ, δυστυχώς, δείχνει να αποτυγχάνει. Το χειρότερο: Σε μια χρονική στιγμή, που το νησί μας χρειάζεται να δείξει την καλή του εικόνα, λόγω της τουριστικής κίνησης.
Από που να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει. Διαβάστε προσεκτικά το ρεσιτάλ ανευθυνότητας όσων διαχειρίζονται τις τύχες του νησιού μας:
1) Έφεραν το μηχάνημα και δεν φρόντισαν για την ηλεκτροδότησή του! Αποτέλεσμα: Να λειτουργεί με γεννήτρια, η οποία καταναλώνει 50-60 λίτρα πετρελαίου την ώρα!!! Το οποίο πετρέλαιο, βεβαίως, πληρώνει ο Δήμος και κατ’ επέκταση όλοι οι Ανδριώτες.
2) Έτρεχαν στις υπηρεσίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν οικονομική βοήθεια για την επισκευή του!!!
3) Ο Δήμαρχος μας έλεγε ότι το μηχάνημα διαχειρίζεται 2 τόνους τουλάχιστον την ώρα, που σημαίνει ότι σε ένα 8ωρο επεξεργάζεται 16 τόνους. Όμως μέχρι τώρα το μηχάνημα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, με ελάχιστη και ανεπαρκή απόδοση. Κάποιες μέρες ήταν εντελώς εκτός λειτουργίας, κάποιες άλλες επεξεργάστηκε μόλις 4-5 τόνους, το περιεχόμενο μιας σκουπιδιάρας, δηλαδή! Κάνοντας μια παρένθεση εδώ, να αναφέρω ότι και στην Καλαμάτα που δοκιμάστηκε ο ΣΟΥΚΟΣ, ακριβώς τα ίδια προβλήματα είχε παρουσιάσει. Μόνο που η δημοτική μας αρχή είτε δεν φρόντισε να μάθει για τα «έργα και ημέρες» του ΣΟΥΚΟΥ στην Καλαμάτα, είτε τα έμαθε (το πιθανότερο) και τα απέκρυψε, πουλώντας «φύκια για μεταξωτές κορδέλες σε όλους τους Ανδριώτες».
Το αποτέλεσμα όλων αυτών; Τραγικό! Η Άνδρος γέμισε και πάλι σκουπίδια. Οι κάδοι, στις δημοφιλείς παραλίες ήταν γεμάτοι, οι επισκέπτες του νησιού χάζευαν το θέαμα με τις πλαστικές σακούλες πεταμένες στο πλάι των γεμάτων κάδων. Οι επαγγελματίες; Σε απόγνωση! Έβγαιναν οι ξενοδόχοι από τα ξενοδοχεία τους και απ’ έξω τα σκουπίδια έκαναν παρέλαση... Πως να δικαιολογηθούν σε όσους τους ρωτούσαν;
Κάποιες μέρες, μάλιστα, κατά τις 5 τα ξημερώματα, κάποια απορριμματοφόρα έριξαν το περιεχόμενό τους στην παλιά χωματερή, για την οποία το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε, στην προηγούμενη συνεδρίασή του, ότι κλείνει οριστικά! Τραγέλαφος... Προφανώς ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του έβαλαν το μηχάνημα δίπλα στην παλιά χωματερή, ώστε στην περίπτωση που δεν δουλεύει τα σκουπίδια να πετιούνται εκεί που τα πετούσαν τους τελευταίους μήνες: Στη θάλασσα! Παστρικές δουλειές...
Αυτή την στιγμή όλα δείχνουν απογοητευτικά. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και βρισκόμαστε πάλι στο σημείο «μηδέν». Ο ΣΟΥΚΟΣ αποδεικνύεται ανεπαρκής, αλλά το χειρότερο είναι πως ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
Η λύση είναι πολύ απλή: Ανακύκλωση, Κομποστοποίηση και άμεση δημιουργία ΧΥΤΥ. Όλα αυτά η παράταξή μας τα έχει προτείνει από την πρώτη στιγμή. Επίσης, άμεση τοποθέτηση container και μεταφορά των σκουπιδιών εκεί, προκειμένου να καθαρίσει ο τόπος, προκειμένου να φύγουν τα σκουπίδια από τους δρόμους και τις πλατείες. Η άριστη λύση, βέβαια, θα ήταν η μεταφορά των σκουπιδιών σε ΧΥΤΥ εκτός Άνδρου με σταθμό μεταφόρτωσης και να φύγει ο ΣΟΥΚΟΣ.
Είναι μία λύση σαφώς οικονομικότερη, που λύνει εξολοκλήρου το πρόβλημα
Γράφτηκε από τον/την Super User
Who's Online
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 17 επισκέπτες