ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Με αρκετές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκε και φέτος ο εορτασμός της επετείου ορκωμοσίας του Ιωάννη Καποδίστρια, ως πρώτου κυβερνήτη του ελεύθερου ελληνικού κράτους στις 26 Ιανουαρίου 1828, στην Αίγινα.
Αγώνας δρόμου « Ιωάννης Καποδίστριας 2016» : Με μεγάλη επιτυχία  έγινε  ο 5ος Αγώνας Δρόμου «Ιωάννης Καποδίστριας 2016» την Κυριακή 24 Ιανουαρίου στην παραλία της Αίγινας. Στον αγώνα συμμετείχαν 520 αθλητές, σε όλες τις κατηγορίες. Την παρουσία της έδωσε –όχι αγωνιστικά-και η ολυμπιονίκης στο βάδην Αθανασία Τσουμελέκα.
Συνεδρίαση του δικτύου πόλεων: Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στο υπερώον του Μητροπολιτικού Ναού Αίγινας- όπου ήταν και το  πρώτο βουλευτήριο του Ελληνικού Κράτους- η Γενική Συνέλευση του "Δικτύου Πόλεων Ιωάννης Α. Καποδίστριας". Συμμετείχαν οι: Δήμαρχος Αίγινας  Δημήτρης Μούρτζης, ο οποίος προέδρευσε στη συνεδρίαση, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων  Παναγιώτης Χατζηπέρος, οι δήμαρχοι Κέρκυρας Κων/νος Νικολούζος, Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος και  εκπρόσωποι του δήμου Αμμοχώστου. Χρέη γραμματέα της συνεδρίασης έκανε Γιώργος Τσατήρης, δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος της  επιτροπής Δικτύου πόλεων Καποδίστρια. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χατζηπέρος συμμετείχε στην συνεδρίαση και πρότεινε την διεύρυνση του δικτύου με την συμμετοχή των Δήμων Πόρου και Τροιζήνας- Μεθάνων
Εκδηλώσεις Τρίτης 26 Ιανουαρίου: Με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Υπουργού Δημ. Διοίκησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων  Παναγιώτης Χατζηπέρου των βουλευτών Ελένης Σταματάκη και Κώστα Κατσαφάδου, του πρέσβη της Ελβετίας  και άλλων επισήμων εκ του  Ναυτικού, Αστυνομίας και  Λιμενικού,  γιορτάστηκε η επίσημη ημέρα των εκδηλώσεων της ορκωμοσίας του Καποδίστρια. Ο πρόεδρος αφίχθη με την πυραυλάκατο "Yποπλοίαρχος Ρίτσος" του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπλευσε λίγο πριν τις 10 π.μ., στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας. Η υποδοχή του προέδρου έγινε στον Μητροπολιτικό ναό, όπου ακούστηκε και ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Νικόλαο Καραπιδάκη, πρόεδρο της εφορείας των Γενικών  αρχείων του κράτους. Ακολούθησε η δοξολογία και κατάθεση στεφανιού από τον πρόεδρο, στο άγαλμα Καποδίστρια στην Παναγίτσα με την παρουσία αγημάτων του  ναυτικού, της αεροπορίας και του πεζικού. Στη συνέχεια στο παλιό Δημαρχείο, έγινε η ανακήρυξη του προέδρου ως επίτιμου πολίτη της Αίγινας και η επίδοση του  κλειδιού της πόλης. Η  επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση  στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και παράθεση επίσημου γεύματος από το Δήμο Αίγινας.
Άλλες εκδηλώσεις: Προβολή της ωριαίας ταινίας με τίτλο: «Ο κυβερνήτης Ιωάννης  Καποδίστριας»- Ρεσιτάλ τραγουδιού στον μητροπολιτικό ναό της Αίγινας, με την υψίφωνο Μαρία Γουσέτη και τον Πάνο Λουμάκη στο πιάνο. 
Συμπερασματικά να πούμε ότι έγιναν πράγματι φιλότιμες προσπάθειες για ανάδειξη της ημέρας αυτής-κυρίως με την πρόσκληση και παρουσία του προέδρου δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου- με στόχο να αναδειχτεί η περίοδος του Καποδίστρια στο νησί μας ,η περίοδος της Αίγινας ως πρώτη πρωτεύουσα του νεώτερου Ελληνικού κράτους και ο πλούτος των Καποδιστριακών κτηρίων που υπάρχει, αλλά καταρρέει. Όσον αφορά το στόχο αυτό, έγινε πράγματι ένα σημαντικό βήμα. Απομένει και στην πράξη να αναδειχτούν τα αποτελέσματα, κυρίως όσον αφορά την επισκευή των Καποδιστριακών κτηρίων-πλην του Κυβερνείου που κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί -πράγμα όμως αρκετά δύσκολο στην σημερινή οικονομική συγκυρία που ζούμε. Να πούμε όμως ότι τα πολλά μέτρα ασφαλείας αποθάρρυναν πολλούς συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και έτσι να υπάρχει  πιο ευρεία συμμετοχή του Αιγινήτικου λαού την ημέρα αυτή, ώστε μέσω της γνωριμίας της σύγχρονης αυτής ιστορικής περιόδου, να υπάρξει και η ανάλογη δυναμική για τη διάσωση των Καποδιστριακών κτηρίων.
Γράφτηκε από τον/την Super User