ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Δεν υπήρξε κάτι διαφορετικό από τον προηγούμενο απολογισμό της Δημοτικής αρχής σε σχέση με τον φετινό  που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα 24-8-2016, στο 1ο Δημοτικό σχολείο, εκτός του ότι ο κόσμος ήταν λίγο περισσότερος, περίπου 80 άτομα που μετά τις μαραθώνιες ομιλίες του Δημοτικού συμβουλίου έμειναν μόνο 15 ( εκ ων οποίων τοποθετήθηκαν μόνοι 3).
Ο Δήμαρχος της Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης ξεκίνησε  στηρίζοντας το έργο της Δημοτικής αρχής προβάλλοντας τον υποθαλάσσιο αγωγό, το νοικοκύρεμα του Δήμου στα οικονομικά και κατέληξε σε γενικότητες  για τα έργα που θα γίνουν (ύδρευση, βιολογικός, κλειστό γήπεδο, σκουπίδια) ,τόνισε την μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει ιδίως σε καθαριότητα και Τεχνική Υπηρεσία και έκλεισε ευχαριστώντας το μειωμένο προσωπικό του Δήμου.
Οι αντιδήμαρχοι: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Βαγγέλης Δέδες: Μίλησε για οφειλές πάνω από 4.000.000 που ξεκινάνε από το 2002 και δυσχεραίνουν το έργο του Δήμου
ΥΔΡΕΥΣΗΣ: Αντώνης  Μούρτζης: Πολλές βλάβες στο δίκτυο αλλά δεν υπάρχουν τουλάχιστον οφειλές στους μεταφορείς και προμηθευτές νερού και έτσι οι διακοπές νερού ήταν μικρές και ελεγχόμενες. 
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ: Γεννίτσαρης Κώστας: Με το λιγοστό υπάρχον προσωπικό δίνεται μάχη για να είναι καθαρό το νησί, μόνο που στη μάχη αυτή οι πολίτες αντί για βοήθεια δημιουργούν πολλά προβλήματα με την απόρριψη πολλών ογκωδών σκουπιδιών.
 Από την αντιπολίτευση: Πτερούδης Νίκος: Χωρίς ιδιαίτερες αντιπολιτευτικές αιχμές έθεσε ερωτήματα για την πορεία του υποθαλάσσιου αγωγού, για τις απώλειες νερού, για την έλλειψη σχεδιασμού  στην καθαριότητα και  τόνισε ότι οι ρυθμίσεις και η οργάνωση του  νησιού που υπήρχε επί Δημαρχίας Κουκούλη  καταργήθηκαν.
Τζίτζης Φίλιππος: Ιδιαίτερα αιχμηρός και επιθετικός, μίλησε για ανύπαρκτο έργο στο Δήμο σε όλους τους τομείς ,για μια μικρή κλίκα που κυβερνάει το Δήμο, για πολιτικάντικη συμπεριφορά και καυτηρίασε το γεγονός ότι η νέα Δημ. αρχή δεν υλοποίησε σε τίποτε όσα προεκλογικά υποσχέθηκε,  ενώ η καθημερινότητα στο κέντρο της πόλης χειροτέρεψε και η επαρχία εγκαταλείφτηκε.
Ντελής Αντώνης: Αναφέρθηκε  στα άλυτα προβλήματα καθαριότητας, ύδρευσης ,χερσαίας συγκοινωνίας και  υγείας, τονίζοντας  ότι οι δικαιολογίες της οικονομικής κρίσης ,του κεντρικού κράτους που δεν συνδράμει, δεν μπορούν πλέον να αποτελούν άλλοθι για την πορεία του Δήμου, αφού όλα σχεδόν τα έργα του Δήμου είναι μόνο στα χαρτιά και τα σχέδια, ενώ ακόμη και μικρές παρεμβάσεις που δεν απαιτούν χρήματα, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.  
Τοποθετήθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου Γιώργος Σκαλτσιώτης  που μίλησε για τα προγραμματισμένα έργα του Λιμενικού ταμείου, ο πρόεδρος του  Δημοτικού συμβουλίου Νίκος Οικονόμου για τις ελλείψεις σε γραμματειακή υποστήριξη που δυσκολεύουν το έργο του , η Καίτη Σαλπέα για τοη Δημοτικό παιδικό σταθμό και ο πρόεδρος του ΔΑΟΑ Μαρμαρινός Σταμάτης για τα έργα στο Δημοτικό στάδιο.
Κριτική έντονη ασκήθηκε και από τους Δημ. Συμβούλους Παπαδόπουλο Γιάννη και Σωκράτη Δούκα, που επεσήμαναν τα πολλά προβλήματα του νησιού σε χωροταξικό, καθαριότητα και στην έλλειψη συνεργασίας.
Από τους πολίτες, να αναφέρουμε την τοποθέτηση του προέδρου του σωματείου εργατοϋπαλλήλων του Δήμου, Δημητρόπουλου Δημήτρη που απάντησε στις αιχμές του Σωκράτη Δούκα  για ιδιωτικοποίηση της συλλογής  σκουπιδιών αν είναι αδύνατη η αποκομιδή τους, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει την απόλυση των συμβασιούχων και των λιγοστών εργαζόμενων στην καθαριότητα.
 Κλείνοντας στη δευτερολογία του ο Δήμαρχος, είπε ότι περίμενε από κάποιους έστω μια μικρή αναγνώριση του έργου της Δημ. αρχής και όχι απόλυτο μηδενισμό. 
Γενικά φαίνεται,  ότι η διαδικασία απολογισμού  μόνο τυπικό χαρακτήρα έχει και είναι χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον για τους πολίτες του νησιού. Ίσως θα ήταν καλύτερα, μελλοντικά να υπήρχε η δυνατότητα  ερωτημάτων, λίγες μέρες πριν, στα οποία η Δημοτική αρχή θα έπρεπε να απαντήσει στον δημόσιο απολογισμό. Θα ήταν τουλάχιστον έτσι μια ουσιαστική συμμετοχή  των ενδιαφερόμενων συμπολιτών μας, σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση των μονολόγων  των Δημοτικών αρχόντων.
Γράφτηκε από τον/την Super User