ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ 2017

 “ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΟΣ”
 
Για μια ακόμη φορά, έναν τυπικό προϋπολογισμό για το 2017, κατέθεσε η Δημοτική αρχή Αίγινας, προφανώς από φόβο απόρριψης από το παρατηρητήριο αλλά και από έλλειψη τόλμης  να προχωρήσει σε  τομές  που θα  συνεισφέρουν  στη βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής των πολιτών της.
Πολλές ήταν οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν από την αντιπολίτευση:
Δεν γίνεται καμία προσπάθεια για μείωση των απωλειών νερού (τον μεγαλύτερο οικονομικό βραχνά του Δήμου).
Δεν υπάρχει πρόθεση να κυνηγηθούν τα χαμένα κυβικά της περιόδου 2010-2014,που θα έβαζαν ένα σημαντικό  χρηματικό ποσό στα ταμεία του Δήμου, παρά τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δεν υπάρχει πρόθεση για ανακούφιση κάποιων φτωχών συμπολιτών μας, με κοινωνικό τιμολόγιο νερού ή μειωμένα  Δημοτικά τέλη.
Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για μείωση των μεταφερόμενων  απορριμμάτων και ιδίως για την βελτίωση της εικόνας του ΣΜΑ (Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων).
Οι εισπράξεις χρεών -τωρινών και παρελθόντων ετών- είναι μειωμένες,αφ΄ενός λόγω κρίσης και αφετέρου από την έλλειψη πίεσης   όσων  χρωστούν και ιδιαίτερα αυτών  που κερδίζουν αρκετά   χρησιμοποιώντας Δημοτικούς χώρους  (π.χ. κοινόχρηστοι χώροι παραλίας) .
Από ότι φαίνεται  από τα  31 έργα, που ο Δήμαρχος δεν χάνει ευκαιρία να τα διαφημίζει, μάλλον τα περισσσότερα θα μείνουν στα χαρτιά, όπως έχει συμβεί και τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα μέχρι τώρα το νησί μας να μην έχει να παρουσιάσει κάτι ουσιαστικό σε έργα.
Έτσι, το ποσό του προϋπολογισμού  των 20.000.000 ευρώ  που  έχει εγγραφεί, θα καταναλωθεί στις  τυπικές υποχρεώσεις  του Δήμου (νερό, απορρίμματα, χρέη προς τρίτους, αμοιβές υπαλλήλων ή συνεργατών) και πολύ λίγα θα πάνε  σε κάποια έργα που θα  βελτιώσουν  την καθημερινή ζωή των Δημοτών. Φυσικά αναμένεται βοήθεια από την περιφέρεια για την ολοκλήρωση κάποιων έργων που έχουν αναγγελθεί (υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης, χλοοτάπητας και ταρτάν γηπέδου, επισκευές δρόμων) αλλά το κενό του νησιού μας σε υποδομές και έργα είναι πολύ μεγάλο, αφού χρόνια τώρα δεν υπήρξε κάποιο  έργο  για το οποίο  μπορούμε  να υπερηφανευόμαστε. Έχει  λοιπόν μεγάλη δόση αλήθειας αυτό που   λένε όλοι οι Αιγινήτες ,“όταν έβρεχε λεφτά στην Αίγινα κρατούσαμε ομπρέλα”.
Η ψήφιση του Προϋπολογισμού πέρασε με 14 ΝΑΙ, 8 ΟΧΙ (η αντιπολίτευση), 1 ΠΑΡΟΝ  (Ν. Πτερούδης)
Γράφτηκε από τον/την Super User