christmas tree 1

 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

6η ΓΙΟΡΤΗ ΦΙΣΤΙΚΙΟΥ 18-21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Μια ακόμη γιορτή φιστικιού έφτασε στο τέλος της. Οι εκδηλώσεις πολλές, ο καιρός καλός και ο κόσμος πολύς( ντόπιοι και επισκέπτες) έδωσαν για μια ακόμη φορά το παρόν για  την τελευταία τονωτική ένεση στην οικονομία του νησιού (πριν αρχίσει η χειμερινή περίοδος και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ).
Όσον αφορά το καλλιτεχνικό μέρος να πούμε ότι οι εκδηλώσεις χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζονται ποιοτικά (ίσως φταίει η κούραση, η μονοτονία η έλλειψη νέων ιδεών).       Η έναρξη  (το κλειδί της επιτυχίας )χωρίς κάτι το ιδιαίτερο και εντυπωσιακό με κοινοτυπίες όπως το θεατρικό «γλυκό φιστίκι» και παραδοσιακούς χορούς  που μάλλον για   τους ντόπιους δεν προξενούν πλέον το αρχικό ενδιαφέρον, αφού σε κάθε γιορταστική εκδήλωση τα «γεύονται» κατά κόρον. Η κεντρική συναυλία(προσφορά της περιφέρειας) με τον  Τάσο Κατοπόδη  μέτρια και  η παιδική ψυχαγωγία των μαθητών του νησιού χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις. 
Αντίθετα πολύ καλές κριτικές έλαβαν κάποιες εκδηλώσεις με κορυφαία  τις «πήλινες διαδρομές»  όπου κεραμίστες που ζουν στην Αίγινα παρουσίασαν έργα τους στην ψαραγορά σε μια ιδέα και οργάνωση της Βάσως Καλουδιώτη (Αιγινα-Εγινα), η έκθεση μικροναυπηγικής στον Πύργο του Μάρκελλου, η θεατρική παράσταση των μαθητών του 1ου δημοτικού «Αιακός ,ο δίκαιος βασιλιάς της Αίγινας» σε σκηνοθεσία Καίτης Μπούλη, εικόνες από τη θάλασσα της Αίγινας  με τη Ρένα Καρακατσάνη, η έκθεση  «καρποί της πέτρας» με τον Τάκη Μαρίνη, η εκδήλωση της Αιγιναίας αφιέρωμα στον Μάρκο Δραγούμη και  η παρασκευή του εκατόφυλλου μπακλαβά με φιστίκι Αίγινας. Σημαντικές για τους επισκέπτες ήταν και  οι δωρεάν ξεναγήσεις: στην Παλιαχώρα με την Άννα Ρόδη, στο μουσείο Καπράλου με την Αρετή Πηγιαδίτη, στην Αφαία με την Ελίνα Σταματάτου, στα Καποδιστριακά κτήρια με το Αλέξη Κράους και  τον πατέρα Εμμανουήλ Γιαννούλη. Το 6ο φεστιβάλ έκλεισε με καλές εντυπώσεις που άφησε η μουσική εκδήλωση,  που ακολούθησε την τελετή λήξης, με τον Γιάννη Παπαντωνίου(ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στο Γιάννη που την επόμενη μέρα αντιμετώπισε  ένα πρόβλημα  υγείας).
agora-3
Φυσικά μερίδιο προσφοράς στην ευχαρίστηση του κόσμου είχαν οι επαγγελματίες του νησιού, αφού σε πολλά μαγαζιά είχαμε ζωντανή μουσική που δημιούργησε μια ευχάριστη νυχτερινή ατμόσφαιρα στο νησί και διασκέδασε ντόπιους και επισκέπτες του νησιού. Όσον αφορά το εμπορικό κομμάτι της έκθεσης (αν και φέτος είχαμε λιγότερα εμπορικά περίπτερα) πήγε αρκετά καλά ως προς το κύριο προϊόν  ,αφού η φετινή παραγωγή φιστικιού ήταν καλή αλλά για πρώτη φορά και οι τιμές πώλησης ήταν σε καλό επίπεδο. Βέβαια για μια ακόμη φορά το κέντρο δράσης ήταν στην πόλη της Αίγινας και μάλλον δύσκολα θα βρεθεί τρόπος αποκέντρωσης, αν δεν υπάρξει η ανάλογη βούληση της οργανωτικής επιτροπής.
Και μια πρόταση για το επόμενο "φιστίκι" να οριστεί πρόεδρος της επιτροπής η κ. Βάσω Καλουδιώτη για καινούργιες και φρέσκες ιδέες.
Γράφτηκε από τον/την Super User