ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ

Κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 30 Σεπτεμβρίου μεγάλη έκταση πήρε το θέμα της ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος για   ενοικίαση 350 στρεμμάτων στην περιοχή οχυρών της Πέρδικας που ανήκουν στο Ταμείο Εθνικού Στόλου.
Εισηγητής ήταν ο επικεφαλής της παράταξης «Αίγινα, κοινωνία πολιτών» Ντελής Αντώνης, που αιτήθηκε την εισαγωγή του θέματος.
Τα κύρια στοιχεία που τόνισε ήταν:
1.Η ασάφεια της προκήρυξης που μιλάει  γενικά για ένα  επενδυτικό σχέδιο που θα αναβαθμίσει την περιουσία του επενδυτή και θα προσελκύσει επισκέπτες. Αντί μισθώματος το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) θα λαμβάνει 15% επί των κερδών.
2. Οι προτάσεις και τεχνικές μελέτες που θα γίνουν και   θα αξιολογηθούν στις 2 Οκτωβρίου (σε διάστημα μόλις 2 μηνών), φωτογραφίζουν μεγάλες εταιρείες.
3. Οι επενδύσεις και οι επιχειρήσεις που θα προκριθούν να  γίνουν (μαρίνες, κτήρια κ.λ.π.)  θα αλλοιώσουν την γραφικότητα και την ομορφιά του τοπίου της Πέρδικας και θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά προς τους επαγγελματίες της Πέρδικας.
4. Τα ναυτικά οχυρά είναι από τα πιο σπάνια δείγματα ναυτικής οχύρωσης στον Ελλαδικό χώρο, πρέπει να διατηρηθούν και να αναδειχτούν.
5. Ο χώρος απαλλοτριώθηκε το 1936 για εθνικούς λόγους με χρήματα του Ελληνικού δημοσίου. Οι εθνικοί λόγοι εκλείπουν πλέον και πρέπει να αποδοθεί στην τοπική Κοινωνία και το Δήμο της Αίγινας(όπως έγινε με μεγάλα στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα).
Από τον Πρόεδρο  του Τοπικού Συμβουλίου της κοινότητας της Πέρδικας  Αμάφη Αναστάσιο διαβάστηκε η απόφαση. «Το τοπικό Συμβούλιο Πέρδικας αποφασίζει ομόφωνα κατόπιν προτάσεως του Προέδρου, τα παρακάτω:
1. Να διακοπούν οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει από το ΤΕΣ για την μίσθωση του χώρου των οχυρών Πέρδικας ώστε να ενημερωθεί πλήρως η Τοπική Κοινότητα σχετικά με το θέμα.
2, Να χαρακτηριστεί ο χώρος των οχυρών Πέρδικας ως ιστορικό Μουσείο 2ου Παγκοσμίου πολέμου , να γίνει συντήρηση και αποκατάσταση του χώρου και να κατασκευαστεί Ναυτικό Μουσείο που θα αναδεικνύει την εποχή και την ιστορία του Ναυτικού και της ναυτικής παράδοσης της Αίγινας».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις Δημοτικών συμβούλων και κατοίκων της Πέρδικας και της Αίγινας, που έστειλαν  το μήνυμα  ότι η γη μας και η ιστορική   μνήμη δεν ξεπουλιούνται και δε θα   παραδοθούν στο βωμό του κέρδους των ιδιωτών. Στο τέλος  της διαδικασίας, το Δημοτικό συμβούλιο συντάχτηκε ομόφωνα με τη απόφαση του  Τοπικού Συμβουλίου της κοινότητας της Πέρδικας  και εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα.
Γράφτηκε από τον/την Super User