ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΑΛΑΙΑ ΤΕΥΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

www.aiginitika.blogspot.gr

Α Ρ Θ Ρ Α

1η Μάη: Πάντα Επίκαιρη – Φάρος ελπίδας για τους αγώνες του Σήμερα

 Τα φέρνει έτσι η ιστορία που κάθε φορά η 1η του Μάη να αποκτά ξεχωριστό νόημα. Πάντα ...

Η ομορφιά είναι ηθική…και ηθική είναι η ομορφιά

Της Ελένης Τομπέα Τι είναι ηθική; Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως οι ηθικοί ...

Πώς μπορεί η αποκέντρωση να επηρεάσει την ανάπτυξη

Του Ράλλη Γκέκα , διδάκτωρα Οικονομικών της Τ. Α. Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ...

ΠΕΡΑΣΑΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ


Σήμερα, 40 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, τα κύρια συνθήματα της εξεγερμένης νεολαίας και του λαού μας, τότε, για: "Ψωμί -Παιδεία -Ελευθερία", αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο στις συνθήκες που διαμορφώνονται από τη γενικευμένη οικονομική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται, δίνοντας σύγχρονα νοήματα στους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων για ένα καλύτερο αύριο, για την αντιμετώπιση και ανατροπή της πολιτικής κάθε ξένου και ντόπιου κέντρου εξουσίας.
Σήμερα, 40 χρόνια μετά,  το σύνθημα αυτό αποκτά μια άλλη διάσταση, σήμερα τα συνθήματα του Πολυτεχνείου είναι ένα - προς - ένα επίκαιρα ΩΣ ΕΙΧΑΝ και σήμερα.

Ο αγώνας για ψωμί είναι επίκαιρος για μια κοινωνία που της έχουν στερήσει την βασική αξιοπρέπεια του ανεξάρτητου βιοπορισμού. Μια κοινωνία υψηλής ανεργίας, φτώχειας, αυτοκτονιών από χρέη.

Ο αγώνας για παιδεία είναι επίκαιρος όσο ποτέ για μια κοινωνία που αναζητά να σταθεί ξανά στα πόδια της, να θυμηθεί την ιστορία της, να αντιμετωπίσει φασιστικά καρκινώματα, να αντιληφθεί το πλέγμα συμφερόντων που προσπαθεί να την καταδυναστεύσει, να βάλει πλάτη για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

Ο αγώνας για ελευθερία είναι αναγκαίος όσο ποτέ για μια χώρα που χάνει την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία της, για έναν λαό που έχει να αντιμετωπίσει ένα αδυσώπητο κυβερνητικό κέντρο που επιτίθεται στη δημοκρατία, τις συνδικαλιστικές ελευθερίας και την ίδια την ελευθερία του τύπου.

Σήμερα ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» γιατί χωρίς αγώνα θα χάσουμε τα πάντα.

Γράφτηκε από τον/την Super User